Firma Eurobrick International, actionarul majoritar al Ceramica Iasi (CERE) controlat de fondul de investitii Advent, a cumparat miercuri peste 0,52 mil. titluri ale producatorului de placi ceramice, ridicand valoarea pachetelor de actiuni Ceramica achizitionate in ultimele trei saptamani la circa 1,5 mil. euro (aproape 5,3 mil. lei).
In aceasta perioada Eurobrick a cumparat de pe Bursa peste 3 mil. de actiuni Ceramica, reprezentand 2,68% din capitalul social, ajungand sa controleze in prezent aproape 72,1% din companie.
Tranzactiile s-au derulat la preturi cuprinse intre 1,7 si 1,8 lei/actiune si au fost dublate de o initiativa de lansare a unui program de rascumparare din partea conducerii companiei care urmeaza sa fie discutat de actionari in urmatoarele saptamani.
Ceramica intentioneaza sa rascumpere din piata actiuni la preturi cuprinse intre 1,2 si 2,5 lei/actiune. Ultima tranzactie cu actiuni Ceramica s-a derulat ieri la pretul de 1,81 lei/actiune.
Conducerea Advent nu a putut fi ieri contactata pentru a oferi mai multe detalii.
Actiunile Ceramica au pierdut aproape 50% din valoare numai pe parcursul acestui an, ca urmare a corectiilor puternice de pe Bursa din acest an.
Cumpararile derulate de Advent in ultimele trei saptamani au reprezentat circa 83% din rulajul de pe Bursa al titlurilor Ceramica din aceasta perioada. Interesul pentru aceste actiuni a manifestat si SIF Moldova, care a fost raportata la jumatatea lunii mai cu un pachet de peste 5% din capitalul societatii.
Achizitiile Advent din ultima perioada vin si in contextul in care compania urmeaza sa publice rezultatele pe primele sase luni din acest an. Producatorul de materiale de constructii a inregistrat in primul trimestru un avans al cifrei de afaceri de 21%, pana la 11,7 mil. lei (3,2 mil. euro), pe fondul unui profit net mai scazut cu 6,6%, de 2,4 mil. lei (circa 0,67 mil. euro)
Producatorul de materiale de constructii anuntase initial ca va incepe in acest an o investitie de 21 de mil. euro pentru constructia unei noi fabrici de materiale pentru zidarie. In anul 2007, capacitatea de productie a Ceramica Iasi a fost de 160.000 de metri cubi pe an, aceasta urmand sa creasca anul acesta la 180.000 de metri cubi pe an, iar in anul 2009 sa atinga un volum record de 460.000 de metri cubi.
Fondul Advent a preluat in toamna anului trecut pachetul majoritar de 65% din actiunile Ceramica de la salariati, pentru 22,3 mil. euro, cu scopul declarat de a deveni cel mai mare jucator de pe piata placilor ceramice din Romania. Ulterior, Advent a mai adus circa 10 mil. euro la capitalul companiei, prin intermediul unei majorari de capital, pentru a acoperi necesarul de investitii. In urma acelei majorari de capital, participatia fondului a ajuns la 70%. Valoarea de piata a pachetului detinut in prezent de Advent se ridica la circa 42 mil. euro, astfel ca fondul are inca un profit de 10 mil. euro, in ciuda scaderii din acest an a actiunilor.
Valoarea de piata a companiei se apropie in prezent de 60 mil. euro.
sâmbătă, 29 noiembrie 2008
Cat castiga un sef de SIF?
Salariile sefilor de companii listate pe Bursa, cum ar fi cele ale sefilor de la SIF-uri, sunt necunoscute pentru actionarii acestora si implicit pentru investitorii de pe piata, desi managerii companiilor sunt platiti din banii actionarilor.
In plus, legislatia obliga companiile sa faca publice contractele cu o valoare cumulata mai mare de 50.000 de euro incheiate cu administratorii sau angajatii.
In plus, legislatia obliga companiile sa faca publice contractele cu o valoare cumulata mai mare de 50.000 de euro incheiate cu administratorii sau angajatii.
BVB propune conturi globale pentru toate companiile listate
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va propune Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) introducerea conturilor globale pentru tranzactionarea tuturor actiunilor listate pe piata reglementata, potrivit presedintelui BVB, Stere Farmache (desen). Conturile globale sunt utilizate in prezent pentru tranzactionarea actiunilor bancii austriece Erste Bank (EBS) si pentru tranzactionarea titlurilor de stat. "Am hotarat sa solicitam CNVM sa extinda utilizarea conturilor globale si a mecanismului de tranzactionare fara prevalidare asupra intregii piete. Este vorba despre o simplificare a sistemului de lucru pe Bursa", a declarat pentru ZF Stere Farmache. Introducerea sistemului de tranzactionare fara prevalidare ar facilita imprumutul de actiuni, operatiune care nu se poate realiza in prezent pentru actiunile companiilor romanesti. In legatura cu listarea fondului STK Emergent, Farmache spune ca decizia Consiliului Bursei de admitere la tranzactionare nu s-a modificat. Cu toate acestea nu s-a stabilit inca data la care titlurile STK vor intra la tranzactionare. "Decizia de listare ramane valida, nici nu s-a pus in discutie. Momentul inceperii tranzactionarii va fi stabilit intr-o perioada de timp rezonabila. Intre timp am cerut clarificari de la CNVM in privinta situatiei create", a precizat Farmache. In ultimele saptamani, Petru Prunea, presedintele Broker Cluj si membru in Consiliul Bursei a lansat o serie de acuzatii la adresa administratorului fondului, opunandu-se listarii acestuia. Conducerea STK a anuntat ca-l va actiona in judecata pe Prunea.
RCI schimba recomandarea pe Albalact in "pastrare" din "cumparare"
Firma de brokeraj Raiffeisen Capital Investment (RCI) a modificat recomandarea privind titlurile producatorului de lactate Albalact Alba-Iulia (ALBZ) din "cumparare" in "pastrare", urcand totdata usor pretul tinta pentru urmatoarele 12 luni, la 0,35 lei/actiune. Schimbarea recomandarii date de analistii RCI vine dupa ce actiunile Albalact s-au apreciat cu 35% in ultimele trei saptamani, ajungand ieri sa fie cotate la un pret de 0,332 lei/actiune. Pretul tinta mai mare vazuta de acestia pentru actiunile Albalact vine in conditiile in care la baza evaluarii companiei au stat si indicatori ai altor companii din domeniu, ale caror actiuni s-au apreciat de la data emiterii ultimului raport RCI, publicat la jumatatea lunii trecute. Acestia au mai precizat ca elementele de evaluare fundamentala ale companiei nu s-au schimbat odata cu noua recomandare. La ultimul pret de ieri, de 0,332 lei/actiune, capitalizarea companiei se ridica la 62,2 mil. euro.
East Capital: Cresterea dobanzilor preseaza pietele de capital
Cresterea dobanzilor de politica monetara pune presiune pe pietele de capital, iar Europa de Est nu face exceptie de la aceasta tendinta generala, desi statele din regiune sunt mai putin vulnerabile la evolutiile internationale, potrivit unei analize a companiei suedeze. East Capital, unul dintre cei mai mari investitori din regiune. In Romania, dobanda de politica monetara a crescut de sapte ori consecutiv, incepand din toamna anului trecut, avansul cumulat fiind de 3,25 puncte procentuale. Dobanda se situeaza in prezent la 10,25%, iar analistii economici nu exclud posibilitatea unor noi majorari in ultimele doua sedinte de politica monetara din acest an ale Bancii Nationale a Romaniei. "Faptul ca ratele dobanzilor au fost crescute in intreaga Europa de Est a avut un efect asupra pietelor si asupra comportamentului companiilor si al consumatorilor, dar e destul de probabil ca urmarile sa fie cu mult mai putin pronuntate decat in economiile dezvoltate", a spus Marcus Svedberg, economist sef la East Capital. Cele mai mari economii din regiune au un grad relativ scazut de indatorare si faptul ca dobanzile reale in regiune sunt inca scazute, arata ca impactul recentelor cresteri ale dobanzilor ar trebui sa nu fie exagerat, potrivit East Capital. Investitiile East Capital pe piata locala se ridicau la circa 96 milioane de euro, cele mai importante fonduri fiind alocate in titlurilor Petrom, Impact si SIF-uri.
Certinvest isi schimba numele in Aviva Investors
Societatea de administrare a investitiilor Certinvest, membra a grupului britanic Aviva, si-a schimbat denumirea in Aviva Investors, in contextul aderarii la reteaua internationala a grupului. Cu active in administrare in valoare de aproape 30 de milioane de lei, Certinvest, fondata de Eugen Voicu, a devenit membra a retelei internationale de investitii Aviva Investors in luna martie, putand astfel sa distribuie propriile fonduri de investitii pe pietele externe unde grupul britanic este prezent. Noua retea de investitii internationale a grupului britanic gestioneaza active de 316 miliarde de lire sterline (415 miliarde de euro), numarul administratorilor de investitii care sunt membri ridicandu-se la 10 si un partener. Aviva Investors va fi lansata oficial in luna septembrie si va avea operatiuni in 15 state din Europa, Marea Britanie, America de Nord si Asia. Alaturi de Certinvest, reteaua va include compania britanica Morley Fund Management, Aviva Gestion d'Actifs din Franta, CUIM Polska din Polonia, Portfolio Partners din Australia. Preluata de grupul britanic Aviva in toamna anului trecut, Certinvest gestioneaza patru fonduri mutuale si un fond inchis de investitii, cu active nete ce depasesc 30 de milioane de lei.
SIF Oltenia a luat actiuni Automobile Craiova de 1,2 mil. lei
SIF Oltenia a cumparat in ultimele trei saptamani de pe piata RASDAQ circa 50.400 de actiuni ale producatorului de masini Automobile Craiova, controlata de Ford, pentru care a platit in total 1,2 mil. lei (circa 353.000 de euro). Tranzactiile s-au derulat la preturi cuprinse intre 22,3 si 25 de lei/actiune. In ultima perioada, SIF Oltenia a achizitionat aproape zilnic actiuni Automobile Craiova, cumpararile venind in contextul in care negocierile dintre societatea de investitii financiare si actionarul majoritar privind preluarea de catre acesta a participatiei 22% pe care SIF Oltenia o detine in companie nu au avut sorti de izbanda. Cotatia titlurilor Automobile Craiova s-a mentinut in acest an in jurul nivelului de 22 lei/actiune si la ultimul pret de ieri, de 25 lei/actiune, acestea inregistreaza o crestere de 19% de la finele anului trecut, fiind printre putinele actiuni de pe Bursa care s-au mentinut pe plus in aceasta perioada.
Marius Trif: Nu este cazul sa intram cu toti banii pe piata
Bursa a inregistrat vineri o crestere usoara, pe fondul unei lichiditati mai ridicate decat de obicei.
Indicele BET-XT, cel mai reprezentativ indice care prezinta evolutia celor mai lichide 25 de companii de pe piata, a inregistrat o crestere de 0,17%, pana la nivelul de 655,30 puncte.
Brokerii apreciaza ca preturile scazute ale actiunilor de pe Bursa dau motive investitorilor sa intre la cumparare.
"Intr-adevar este o perioada buna pentru investitii pe bursa, mai ales datorita preturilor scazute, insa nu este cazul sa intram cu toti banii pe piata", a declarat Marius Trif, directorul general al societatii de brokeraj Carpatica Invest.
Evolutia buna din ultima perioada a Bursei de la Bucuresti se inscrie in trendul burselor europene care de asemenea au inregistrat evolutii pozitive remarcabile. Indicele britanic FTSE 100 a consemnat vineri o crestere de 0,33%, cel german, DAX, a urcat cu 0,28%, in timp ce indicele francez CAC 40 a inregistrat o crestere de 0,77%. Cea mai notabila crestere bursiera a inregistrat-o indicele american Dow Jones, care a urcat cu 2,65%, fiind cea mai mare crestere saptamanala, din aprilie si pana acum.
Cresterile bursiere internationale se datoreaza in principal scaderii pretului titeiului, numai vineri cotatia petrolului pierzand peste 4%, ajungand la circa 115 dolari pe baril. De asemenea, si preturile materiilor prime au inregistrat scaderi, majoritatea metalelor consemnand pierderi cuprinse intre 2,5 si 7%.
"Scaderea pretului la petrol, cat si a celui al materiilor prime de baza s-a tradus in piata prin cresterea entuziasmului investitorilor care s-au grabit sa cumpere.
Companiile energetice nu vor fi deocamdata afectate de aceasta scadere, insa cel mai probabil primele pierderi le vor inregistra din toamna", a adaugat Trif.
Titlurile companiei energetice Petrom (SNP) au inregistrat vineri o scadere de 1,67%, pe fondul unui rulaj destul de scazut. Valoarea tranzactiilor s-a ridicat la nivelul de 1,3 mil. lei (0,367 mil. euro), actiunile companiei inchizand sedinta la pretul de 0,470 lei/actiune.
Actiunile Rompetrol Rafinarile (RRC) au consemnat in sedinta de vineri o crestere de 1,10%, ultimul pret de tranzactionare fiind de 0,054 lei/actiune. "Bursa de la Bucuresti incepe sa reactioneze in ton cu restul burselor internationale, iar acest lucru este cel mai vizibil in momentul de fata, cand majoritatea burselor din Europa cresc. La fel de bine ne putem astepta ca BVB sa reactioneze negativ si la noul conflict militar aparut intre Rusia si Georgia", a continuat Trif.
Titlurile companiei nationale de transport al gazelor naturale, Transgaz Medias (TGN), au inregistrat vineri o crestere de doar 0,05%.
Indicele bursier BET-FI, care reda evolutia societatilor de investitii a scazut cu 0,26%, pana la nivelul de 35.852,30 puncte. Cea mai mare scadere consemnata de societatile de investitii a fost cea a SIF Transilvania (SIF3), de 1,52%, titlurile societatii fiind tranzactionate la un ultim pret de achizitie de 0,975 lei/actiune.
Valoarea totala a tranzactiilor s-a ridicat vineri la 25,1 mil. lei (7,1 mil. euro), in timp ce pe piata RASDAQ, tranzactiile au depasit nivelul de 5,8 mil. lei (1,6 mil. euro).
Indicele BET-XT, cel mai reprezentativ indice care prezinta evolutia celor mai lichide 25 de companii de pe piata, a inregistrat o crestere de 0,17%, pana la nivelul de 655,30 puncte.
Brokerii apreciaza ca preturile scazute ale actiunilor de pe Bursa dau motive investitorilor sa intre la cumparare.
"Intr-adevar este o perioada buna pentru investitii pe bursa, mai ales datorita preturilor scazute, insa nu este cazul sa intram cu toti banii pe piata", a declarat Marius Trif, directorul general al societatii de brokeraj Carpatica Invest.
Evolutia buna din ultima perioada a Bursei de la Bucuresti se inscrie in trendul burselor europene care de asemenea au inregistrat evolutii pozitive remarcabile. Indicele britanic FTSE 100 a consemnat vineri o crestere de 0,33%, cel german, DAX, a urcat cu 0,28%, in timp ce indicele francez CAC 40 a inregistrat o crestere de 0,77%. Cea mai notabila crestere bursiera a inregistrat-o indicele american Dow Jones, care a urcat cu 2,65%, fiind cea mai mare crestere saptamanala, din aprilie si pana acum.
Cresterile bursiere internationale se datoreaza in principal scaderii pretului titeiului, numai vineri cotatia petrolului pierzand peste 4%, ajungand la circa 115 dolari pe baril. De asemenea, si preturile materiilor prime au inregistrat scaderi, majoritatea metalelor consemnand pierderi cuprinse intre 2,5 si 7%.
"Scaderea pretului la petrol, cat si a celui al materiilor prime de baza s-a tradus in piata prin cresterea entuziasmului investitorilor care s-au grabit sa cumpere.
Companiile energetice nu vor fi deocamdata afectate de aceasta scadere, insa cel mai probabil primele pierderi le vor inregistra din toamna", a adaugat Trif.
Titlurile companiei energetice Petrom (SNP) au inregistrat vineri o scadere de 1,67%, pe fondul unui rulaj destul de scazut. Valoarea tranzactiilor s-a ridicat la nivelul de 1,3 mil. lei (0,367 mil. euro), actiunile companiei inchizand sedinta la pretul de 0,470 lei/actiune.
Actiunile Rompetrol Rafinarile (RRC) au consemnat in sedinta de vineri o crestere de 1,10%, ultimul pret de tranzactionare fiind de 0,054 lei/actiune. "Bursa de la Bucuresti incepe sa reactioneze in ton cu restul burselor internationale, iar acest lucru este cel mai vizibil in momentul de fata, cand majoritatea burselor din Europa cresc. La fel de bine ne putem astepta ca BVB sa reactioneze negativ si la noul conflict militar aparut intre Rusia si Georgia", a continuat Trif.
Titlurile companiei nationale de transport al gazelor naturale, Transgaz Medias (TGN), au inregistrat vineri o crestere de doar 0,05%.
Indicele bursier BET-FI, care reda evolutia societatilor de investitii a scazut cu 0,26%, pana la nivelul de 35.852,30 puncte. Cea mai mare scadere consemnata de societatile de investitii a fost cea a SIF Transilvania (SIF3), de 1,52%, titlurile societatii fiind tranzactionate la un ultim pret de achizitie de 0,975 lei/actiune.
Valoarea totala a tranzactiilor s-a ridicat vineri la 25,1 mil. lei (7,1 mil. euro), in timp ce pe piata RASDAQ, tranzactiile au depasit nivelul de 5,8 mil. lei (1,6 mil. euro).
Pretul ridicat la ingrasaminte chimice a mai adus un milion de euro profit la Amonil
Producatorul de ingrasaminte Amonil Slobozia (AMO), una din vedetele Bursei in acest an, a inregistrat in perioada aprilie-iunie un profit net de 3,4 mil. lei (0,92 mil. euro), dupa ce in primele trei luni raportase un castig record de 17,8 mil. lei (4,9
Cu toate acestea, profitul obtinut de Amonil pe primul semestru, de 21,2 mil. lei (5,8 mil. euro), se apropie de cel bugetat de companie pe tot anul, respectiv 22,6 mil. lei (6,2 mil. euro).
Afacerile Amonil au urcat in aceeasi perioada de 14 ori, la 147,4 mil. lei (40,3 mil. euro), in conditiile in care compania si-a sistat productia in primele noua luni ale anului trecut.
Cifra afaceri a producatorului de ingrasaminte s-a mentinut in trimestrul al doilea la un nivel similar cu cel din trimestrul anterior, respectiv 72,2 mil. lei (19,6 mil. euro).
Cu toate acestea, profitul obtinut de Amonil pe primul semestru, de 21,2 mil. lei (5,8 mil. euro), se apropie de cel bugetat de companie pe tot anul, respectiv 22,6 mil. lei (6,2 mil. euro).
Afacerile Amonil au urcat in aceeasi perioada de 14 ori, la 147,4 mil. lei (40,3 mil. euro), in conditiile in care compania si-a sistat productia in primele noua luni ale anului trecut.
Cifra afaceri a producatorului de ingrasaminte s-a mentinut in trimestrul al doilea la un nivel similar cu cel din trimestrul anterior, respectiv 72,2 mil. lei (19,6 mil. euro).
Imotrust a castigat 0,6 mil. euro in primul semestru
Dezvoltatorul Imobiliar Imotrust Arad (ARCV) a raportat pe primele sase luni din acest an un profit net de 0,6 mil. euro (2,2 mil. lei), semnificativ mai mic comparativ cu cel inregistrat in aceeasi perioada din 2007, care s-a ridicat la 18 mil. lei (5,5 mil. euro).
Afacerile companiei s-au majorat de opt ori in primul semestru, ajungand la 10,5 mil. lei (2,8 mil. euro) din cauza faptului ca Imotrust a vandut in prima jumatate a anului trecut actiuni proprii, ceea ce i-a adus profit.
Afacerile companiei s-au majorat de opt ori in primul semestru, ajungand la 10,5 mil. lei (2,8 mil. euro) din cauza faptului ca Imotrust a vandut in prima jumatate a anului trecut actiuni proprii, ceea ce i-a adus profit.
duminică, 23 noiembrie 2008
Multinationalele cresc, companiile locale scad
In una din cele mai agitate perioade pentru industria romaneasca a medicamentelor, piata de profil si-a urmat linistita in 2002 tendintele ultimilor ani: crestere sub nivelul nevoilor de consum, expansiunea grupurilor internationale in detrimentul companiilor romanesti si o creditar
Injectii cu sange de elefant
Alternativa nu mai exista: la Brasov, la Hunedoara, in alte centre industriale, e timpul ca intreprinderile de stat cu pierderi sa fie urgent despovarate de surplusul de personal. Dupa ce, insa, ceasul adevarului va fi trecut, ce vor face salariatii disponibilizati? O intrebar
e dramatica, al carei raspuns e subiectul unor aprige dispute.
Normal ar fi fost sa avem deja o piata a muncii in extensie, cu un numar in crestere de locuri de munca in intreprinderi cu capital privat, cu deosebire in servicii, care sa absoarba fara probleme personalul concediat din intreprinderile statului. N-o avem. Un lucru e insa cert: cei ce vor fi disponibilizati nu pot fi lasati sa moara de foame. Asa ca se impune o solutie anormala: plata lor... ca sa stea degeaba.
N-avem incotro, suntem nevoiti sa acceptam anormalitatea. Si vom plati din contul nostru public, bugetul statului, mai intai pentru ca acasa, desi vor trai din compensatii, vor produce mai putine pagube societatii decat la fabrica. Al doilea motiv e de ordin moral. Desi au partea lor de vina pentru ce li se intampla in prezent, cand se vad nevoiti sa-si paraseasca locurile de munca, nu sunt mai vinovati decat noi toti. Societatea romaneasca, in ansamblu, e vinovata de drama acestor oameni. E vinovata pentru ca Romania nu are, inca, o piata functionala in care sa-si poata gasi un rost. Si e vinovata fiindca nu cateva ceasuri, nu zile, nu luni, ci ani si ani la rand a acceptat ca, sub ochii ei si pe cheltuiala ei, intreprinderi ale statului sa risipeasca resursele tarii pentru a produce doar... pierderi si datorii. Desigur, an de an societatea noastra a achitat nota de plata pentru aceasta risipa. Acum plateste dobanda. Si nu e ultima rata.
E drept ca suntem obisnuiti sa platim. De mai bine de o jumatate de secol platim experiente esuate. Istoria traita, de dupa razboi, pe care ne-am asumat-o, a fost o suita de astfel de experiente. Toate foarte foarte scumpe.
In orasul meu, eram vecini cu familia unui inginer ceferist. Un om de toata isprava. Comunistii l-au numit prefect al judetului cand mai cautau inca oameni cu studii, nelegati de vechiul regim, pe care sa-i scoata in fata. Fara sa-i asimileze insa. Vecinul nostru primea continuu semnale de avertizare. Diversi sefi comunisti ai judetului obisnuiau sa spuna: . Pana la urma, prefectii au fost inlocuiti cu presedintii de sfaturi populare. Fosti muncitori. In sate, au fost dati afara primarii alesi. In locul lor au fost adusi muncitori. Dupa nationalizare, au fost dati afara si directorii fabricilor. Si ei au fost inlocuiti tot cu muncitori. Un nou de conducere.
Partidul a dat asigurari ca muncitorii vor conduce fabricile mai bine decat fostii directori burghezi. N-a fost asa. S-a ajuns repede la haos in economie si la haos monetar. Sefii partidului au inteles ca experienta a esuat. L-au scos din inchisoare pe Aurel Vijoli, fostul guvernator la Bancii Nationale, pe care l-au numit ministru de Finante. Ca sa faca ordine in circulatia banilor. Despre o intamplare asemanatoare am citit si in una din cartile lui Simonov. La Stalingrad, intr-un moment de grea cumpana, Stalin a scos din inchisoare cativa straluciti strategi militari, care scapasera cu viata, si i-a trimis sa comande una dintre cele mai mari batalii din istorie. Oamenii sunt sub vremi chiar si atunci cand detin puterea.
Treptat, suflul schimbarilor a cuprins si economia romaneasca. A fost inteleasa insemnatatea stiintei de carte in conducerea fabricilor. Au aparut preocupari noi, legate de management. Directorii - muncitori au fost scosi si trimisi. In locul lor au fost adusi oameni cu pregatire inalta, multi dintre ei tineri. Unii au clacat. Fie ca n-aveau har, fie ca i-a ametit puterea. Au mai fost si limitele sistemului. Esecurile au aparut mai ales in cazurile in care promovarile au fost facute pe baza de dosar. N-au fost insa putini cei care au reusit. S-a format chiar o clasa de directori cu vocatie, care au dovedit ca stiu sa conduca intreprinderile si sa obtina eficienta.
Din nefericire, am fost nevoiti s-o luam iar de la capat. Putini dintre directorii capabili au ramas in functie dupa evenimentele din decembrie '89. Populismul castiga teren. Directorii erau inlocuiti in adunari furtunoase, in care votau pana si portarii. Intr-o astfel de adunare, o liftiera a tipat ca directorul a vrut sa le faca injectii cu sange de elefant. Ceva era adevarat. Omul, in imposibilitate de a-si selectiona personalul, fiind ingradit de organizatia de partid si de codul muncii, era nevoit sa tolereze in intreprindere, pe langa inginerii si muncitorii destoinici, nenumarati lenesi, nepriceputi sau chiulangii. Celor care sa-si faca treaba obisnuia sa le spuna c-o sa le faca injectii cu sange de elefant, animal cu o memorie proverbiala. O simpla butada devenea capat de acuzare. Intr-o astfel de atmosfera, evident confuza, directorul a fost schimbat. Nu dupa mult timp intreprinderea s-a prabusit.
Asa a inceput tranzitia. De atunci au trecut treisprezece ani, timp in care, in materie de economie, societatea romaneasca a facut loc iluziilor si autoamagirilor ca reformele pot fi amanate. Acum platim.
e dramatica, al carei raspuns e subiectul unor aprige dispute.
Normal ar fi fost sa avem deja o piata a muncii in extensie, cu un numar in crestere de locuri de munca in intreprinderi cu capital privat, cu deosebire in servicii, care sa absoarba fara probleme personalul concediat din intreprinderile statului. N-o avem. Un lucru e insa cert: cei ce vor fi disponibilizati nu pot fi lasati sa moara de foame. Asa ca se impune o solutie anormala: plata lor... ca sa stea degeaba.
N-avem incotro, suntem nevoiti sa acceptam anormalitatea. Si vom plati din contul nostru public, bugetul statului, mai intai pentru ca acasa, desi vor trai din compensatii, vor produce mai putine pagube societatii decat la fabrica. Al doilea motiv e de ordin moral. Desi au partea lor de vina pentru ce li se intampla in prezent, cand se vad nevoiti sa-si paraseasca locurile de munca, nu sunt mai vinovati decat noi toti. Societatea romaneasca, in ansamblu, e vinovata de drama acestor oameni. E vinovata pentru ca Romania nu are, inca, o piata functionala in care sa-si poata gasi un rost. Si e vinovata fiindca nu cateva ceasuri, nu zile, nu luni, ci ani si ani la rand a acceptat ca, sub ochii ei si pe cheltuiala ei, intreprinderi ale statului sa risipeasca resursele tarii pentru a produce doar... pierderi si datorii. Desigur, an de an societatea noastra a achitat nota de plata pentru aceasta risipa. Acum plateste dobanda. Si nu e ultima rata.
E drept ca suntem obisnuiti sa platim. De mai bine de o jumatate de secol platim experiente esuate. Istoria traita, de dupa razboi, pe care ne-am asumat-o, a fost o suita de astfel de experiente. Toate foarte foarte scumpe.
In orasul meu, eram vecini cu familia unui inginer ceferist. Un om de toata isprava. Comunistii l-au numit prefect al judetului cand mai cautau inca oameni cu studii, nelegati de vechiul regim, pe care sa-i scoata in fata. Fara sa-i asimileze insa. Vecinul nostru primea continuu semnale de avertizare. Diversi sefi comunisti ai judetului obisnuiau sa spuna: . Pana la urma, prefectii au fost inlocuiti cu presedintii de sfaturi populare. Fosti muncitori. In sate, au fost dati afara primarii alesi. In locul lor au fost adusi muncitori. Dupa nationalizare, au fost dati afara si directorii fabricilor. Si ei au fost inlocuiti tot cu muncitori. Un nou de conducere.
Partidul a dat asigurari ca muncitorii vor conduce fabricile mai bine decat fostii directori burghezi. N-a fost asa. S-a ajuns repede la haos in economie si la haos monetar. Sefii partidului au inteles ca experienta a esuat. L-au scos din inchisoare pe Aurel Vijoli, fostul guvernator la Bancii Nationale, pe care l-au numit ministru de Finante. Ca sa faca ordine in circulatia banilor. Despre o intamplare asemanatoare am citit si in una din cartile lui Simonov. La Stalingrad, intr-un moment de grea cumpana, Stalin a scos din inchisoare cativa straluciti strategi militari, care scapasera cu viata, si i-a trimis sa comande una dintre cele mai mari batalii din istorie. Oamenii sunt sub vremi chiar si atunci cand detin puterea.
Treptat, suflul schimbarilor a cuprins si economia romaneasca. A fost inteleasa insemnatatea stiintei de carte in conducerea fabricilor. Au aparut preocupari noi, legate de management. Directorii - muncitori au fost scosi si trimisi
Din nefericire, am fost nevoiti s-o luam iar de la capat. Putini dintre directorii capabili au ramas in functie dupa evenimentele din decembrie '89. Populismul castiga teren. Directorii erau inlocuiti in adunari furtunoase, in care votau pana si portarii. Intr-o astfel de adunare, o liftiera a tipat ca directorul a vrut sa le faca injectii cu sange de elefant. Ceva era adevarat. Omul, in imposibilitate de a-si selectiona personalul, fiind ingradit de organizatia de partid si de codul muncii, era nevoit sa tolereze in intreprindere, pe langa inginerii si muncitorii destoinici, nenumarati lenesi, nepriceputi sau chiulangii. Celor care
Asa a inceput tranzitia. De atunci au trecut treisprezece ani, timp in care, in materie de economie, societatea romaneasca a facut loc iluziilor si autoamagirilor ca reformele pot fi amanate. Acum platim.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)