Pe întreg mapamondul, condimentele sunt consumate cu tonele. De secole, aceste arome au fost răspândite din Extremul Orient în Europa şi adăugate în ceaiuri, băuturi şi tot felul de preparate culinare. Cu timpul, fiecare condiment a fost apreciat nu numai în gastronomie, dar s-a dovedit un mic panaceu, cu putere de vindecare a diverselor boli.
Vă prezentăm câteva condimente care nu dau doar savoare preparatelor culinare. Acestea sunt recomandate de nutriţioniştii din lumea întreagă. Fitonutriţionistul francez Eric Favre pune un mare accent pe valoarea lor terapeutică.
Anasonul era apreciat încă din Antichitate pentru acţiunea sa antispastică. De aceea, adesea era adăugat în aluatul delicateselor, servite la sfârşitul meselor copioase pentru a stimula digestia. Acum, este folosit în alimentaţia copiilor pentru a combate colicile. Specialiştii recomandă infuzia de anason în afecţiuni respiratorii - laringită, traheită şi ca stimulent pancreatic sau al lactaţiei pentru femeile care alăptează.
Pe lângă aroma culinară, pentru care este folosit în supe şi ciorbe (de roşii, de pui), în sosurile şi garniturile la friptură, busuiocul este cunoscut în special pentru virtuţile medicinale
impresionante. Frunzele verzi sau uscate sunt recomandate în diverse afecţiuni: infecţii urinare, iritaţii oculare, tulburări digestive, gripă, stări febrile, aciditate la stomac
, tuse convulsivă, angoase, neurastenie, diaree, dureri de gât, oboseală cronică, alopecie etc.