vineri, 27 martie 2009

Luni va fi instalat noul Guvern care va avea o structura rationalizata

Viitorul Cabinet de Ministri va avea un nou minister – al Constructiilor si Dezvoltarii Teritoriului, creat prin comasarea Agentiei „Constructii si Dezvoltare a Teritoriului” si a Agentiei „Apele Moldovei”. Parlamentul a operat, in cadrul sedintei plenare de joi, modificari in acest sens la Legea cu privire la Guvern. Proiectul de modificare a legii a fost inaintat deputatilor de catre presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, si aprobat, in doua lecturi, cu majoritatea voturilor.

Potrivit autorului initiativei legislative, noul minister va elabora si va promova politica statului in domeniul ce tine de amenajarea teritoriului, urbanismului, arhitecturii, constructiilor si sistemelor de aprovizionare cu apa. Motivarea expusa in favoarea crearii acestui minister tine de unificarea domeniilor actualmente dispersate si sporirea eficientei managementului ramurilor respective.

Tot joi, Parlamentul a decis ca Serviciul Standardizare si Metrologie sa devina o institutie subordonata Ministerului Economiei si Comertului. In nota informativa la proiectul de lege se spune ca functiile de elaborare a politicilor in domeniile standardizarii, metrologiei, evaluarii conformitatii, controlului de stat si supravegherii pietei sint parti componente ale politicii in domeniul competitivitatii, motiv pentru care trebuie sa fie parte componenta a Ministerului Economiei si Comertului. Aceasta argumentare nu a convins deputatii din opozitie, care au cerut pastrarea acestui Serviciu ca institutie separata.

Modificarea structurii Guvernului a mai fost explicata prin necesitatea optimizarii institutionale si functionale a autoritatilor administratiei publice centrale, in contextul reformei administratiei publice centrale, si, in special, in vederea delimitarii clare a functiilor de elaborare a politicilor de cele de implementare a acestora. Proiectul respectiv de lege a fost propus Parlamentului la inceputul acestei saptamini pentru examinarea in regim de urgenta.

Presedintele Legislativului, Marian Lupu, a anuntat ca Biroul permanent al Parlamentului a hotarit convocarea, la inceputul saptaminii viitoare, a unei sedinte plenare extraordinare la care sa se discute programul de guvernare si componenta noului Cabinet de Ministri. Aceasta sedinta este programata pentru ziua de luni, cind, cel mai probabil, va fi votat noul Guvern in frunte cu primul-ministru, Zinaida Greceanii, desemnata in aceasta functie acum o saptamina. Pentru aprobarea noului Executiv central sint necesare cel putin 52 de voturi, in conditiile in care fractiunea majoritara dispune de 55 de mandate.

Potrivit sefului statului, Vladimir Voronin, din componenta noului Guvern vor face parte sase doamne. El nu a dat numele acestora, subliniind, in cadrul unei recente intilniri cu liceenii din satul Magdacesti, rnl Criuleni, ca acestia vor ramine placut surprinsi de componenta viitorului Executiv al tarii in procesul de intinerire a personalului cu functii de raspundere in administratia publica centrala a Republicii Moldova.