vineri, 27 martie 2009

Nichita Stanescu - 75 de ani

Astazi, pe 31 martie, cand Nichita Stanescu ar fi implinit 75 de ani, institutii de cultura din Capitala, din alte zone ale tarii si din strainatate organizeaza o serie de evenimente menite sa pastreze amintirea marelui poet decedat in 1983.
La Bucuresti, Biblioteca Metropolitana isi redeschide azi Filiala "Nichita Stanescu" din cartierul Crangasi, recent renovata, la evenimentul programat pentru ora 12.00 urmand sa participe primarul sectorului 6, Cristian Poteras, scriitorii Radu George si Ilie Tanasache, preotul Vasile Bria si profesorul Mircea Petrescu. Renovarea a constat in reparatii ale cladirii, achizitionarea de mobilier nou si dotari cu climatizare, sistem pentru video-conferinte si calculatoare cu internet gratuit pentru abonati. Costurile pentru renovarea filialei au ajuns la 300.000 de lei. In anul 2006, inainte de a intra in renovare, Biblioteca "Nichita Stanescu", avand un fond de 30.000 de volume, avea 3.000 de abonati.
De la ora 18.00, in Rotonda 13 a Muzeului National al Literaturii Romane (MNLR) va avea loc "O seara cu prietenii lui Nichita Stanescu", la care sunt invitati Dora Stanescu (sotia poetului), Traian T. Cosovei, Sorin Dumitrescu, Augustin Fratila, Johnny Raducanu si Florin Zamfirescu, amfitrion fiind Radu Calin Cristea, noul director al MNLR; tot atunci va fi vernisata si o expozitie de fotografie realizata de Ofelia Cretia.
La Suceava, Biblioteca Bucovinei "I.G.Sbiera" organizeaza un maraton literar "Nichita Stanescu", pe durata intregii zile vizitatorii putand participa la prezentari si expozitii de carte si produse
multimedia, de fotografii si afise.
Cei prezenti vor putea citi sau asculta vocea poetului Nichita Stanescu citind din propriile poemei, dar si texte ale sale in lectura unor scriitori contemporani, iar pe durata intregii zile vor fi citite texte de Nichita Stanescu si fragmente de texte din critica operei sale.
Evenimentele vor avea loc in Sala de Lectura si in cea de Imprumut a Bibliotecii, in Sala de Arte "Elena Greculesi", in Sala Fond Bucovina, in Sala pentru Copii si la monumentul dedicat lui Traian Chelariu din curtea Bibliotecii Bucovinei "I.G.Sbiera".
In afara granitelor Romaniei, o caravana literara dedicata lui Nichita Stanescu, organizata in comunitatile romanesti din Italia, va debuta astazi, la Venetia (Palazzo Correr), si pe 4 aprilie, la Padova (Sala Fornace Carotta). In cadrul evenimentelor vor sustine prelegeri scriitorii romani Nicolae Prelipceanu, Adrian Popescu si Ion Mircea. Programul se va incheia cu un recital sustinut de Nicu Alifantis, cu melodii pe versuri semnate de Nichita Stanescu si alti poeti romani.
Evenimentele se desfasoara in cadrul Caravanei literare in comunitatile romanesti din strainatate, organizate de Institutul Cultural Roman din Bucuresti si Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, in parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din Romania.