luni, 17 august 2009

Doi sârbi, condamnaţi pentru că ardeau musulmani de vii

Tribunalul pentru crime de război de la Haga a dat sentinţe dure
în procesul a doi sârbi bosniaci acuzaţi de uciderea a peste 100 de musulmani bosniaci în timpul războiului civil din Bosnia.

Cei doi comandanţi sârbi, verii Milan şi Sredoje Lukic, au fost găsiţi vinovaţi de crime de război şi au fost condamnaţi la pedepse drastice. Printre altele, instanţa internaţională i-a condamnat pe aceştia, ambii lideri ai unei formaţiuni paramilitare, pentru arderea de vii
a zeci de femei şi copii aparţinând grupului etnic al musulmanilor din Bosnia.

Milan Lukic, în vârstă de 41 de ani, urmează să-şi petreacă tot restul zilelor încarcerat. În sarcina sa, Tribunalul de la Haga a reţinut uciderea a cel puţin 119 musulmani bosniaci în două incidente violente petrecute în zona oraşului Vişegrad în iunie 1992. Bărbatul condamnat pe viaţă era liderul gherilei paramilitare sârbe Vulturii Albi, de care este legat şi numele lui Vojislav Seselj, liderul Partidului Radical Sârb, aflat şi el în detenţie la Haga în aşteptarea finalului procesului.

Sredoje Lukic, de 48 de ani, şi el membru al Vulturilor Albi, a primit o sentinţă mai blândă, de 30 de ani de închisoare, întrucât procurorii nu au reuşit să probeze că a luat parte la unul dintre cele două atacuri feroce asupra musulmanilor la care a participat vărul său.

Ambii bărbaţi au susţinut că sunt nevinovaţi, afirmând că nu se aflau în oraşul Vişegrad, din estul Bosniei în timpul celor două episoade de purificare etnică.