Pentru a menaja Rusia, vicepreşedintele SUA a sprijinit doar formal ambiţiile euroatlantice ale Ucrainei şi a semnalat că SUA vor retrage susţinerea echipei uzate care a înfăptuit Revoluţia Portocalie.
„Resetarea relaţiilor cu Rusia nu se va face în dauna Ucrainei“, a asigurat
Joe Biden după întâlnirea de marţi cu preşedintele Viktor Iuşcenko, avută la scurt timp după ce preşedintele Barack Obama a declarat, la Moscova, că Rusia este „o mare putere“. „Nu recunoaştem dreptul altora de a dicta ţării voastre sau oricărei alteia la ce alianţă să aderaţi sau ce relaţie bilaterală să aveţi“, a declarat Biden, cu referire la o posibilă imixtiune a Rusiei în deciziile strategice ale Kievului. „Trăim într-o lume dificilă. Integritatea şi suveranitatea depind de relaţiile cu vecinii. Cel mai bun
răspuns este instrumentul euroatlantic“, a precizat preşedintele Iuşcenko, vorbind despre obiectivul aderării la NATO.
El a mai precizat că îşi doreşte ca, în baza Cartei pentru Parteneriat Strategic semnată în 2008, SUA să finanţeze modernizarea reţelei ucrainene de gazoducte, „o parte integrantă a pieţei europene a gazelor“.
Moscova a protestat vehement, atât în privinţa semnării Cartei, cât şi a modernizării gazoductelor fără participarea Rusiei şi a obţinut ulterior dreptul de a investi în acest proiect.