luni, 17 august 2009

Foşti angajaţi MAI şi candidaţi la funcţia de deputat implicaţi în falsificarea dolarilor americani

Poliţia a anihilat, la 21 iulie curent, activitatea unei reţele internaţionale de falsificare a banilor
, fiind suspectaţi de complicitate şi doi candidaţi la funcţia de deputaţi, pe listele unor partide politice. În cadrul percheziţiilor, colaboratorii de poliţie au ridicat de pe teritoriul municipiului Chişinău şi din câteva centre raionale, 2 milioane de dolari americani falsificate.

Potrivit Comisarului general al municipiului Chişinău, Vladimir Botnari, capul grupării criminale, care a organizat tot procesul de producere al valutei false este Valentin Rimschi, colaborator al Academiei de Ştiinţe din Moldova, reţinut şi în anul 2005 pentru fabricarea şi punerea în circulaţie a 500 mii USD falsificaţi.

De asemenea, potrivit lui Botnari, au mai fost reţinute 12 persoane, care au participat la procesul de tipărire a valutei false, stocarea şi distribuirea acesteia în interiorul
ţării, precum şi angajate la aranjarea canalelor de distribuţie peste hotare.

Comisarul de Chişinău a accentuat că în cadrul investigaţiilor s-a stabilit o legătură dintre captura de valută falsă şi fostul poliţist, Dumitru Starodub, care actualmente este candidat la funcţia de deputat la lista PSD, sub nr. 50. De asemenea, potrivit lui Vladimir Botnari, s-a stabilit şi o legătură dintre capul grupării, Valentin Rimschi şi candidatul la funcţia de deputat pe lista AMN, Veaceslav Platon. Legătura celor doi din urmă a fost stabilită şi în cadrul investigaţiilor efectuate în cazul punerii în circulaţie a valutei false din 2005.

"În cadrul urmăririi penale sunt stabilite careva legături (dintre Rimschi şi Platon - n.r.), dar la momentul actual nu aducem careva învinuiri nimănui, nici lui Platon, nici la alte persoane, numai judecata decide asupra vinovăţiei careva persoane. Vorbind de Rusia s-a avut în vedere anume această legătură, dar şi alte legături", a declarat Vladimir Botnari, menţionând că în cadrul investigaţiilor s-a stabilit că cea mai mare cantitate de valută falsă a fost îndreptată spre Rusia şi anume în regiunea Moscovei.