Eurodeputatul Marian Jean Marinescu va conduce delegatia PE care va monitoriza alegerile anticipate din 29 iulie
Parlamentul European va urmari cu atentie alegerile anticipate de la Chisinau prin intermediul unei delegatii de monitorizare formata din sapte eurodeputati. Delegatia Parlamentului European de monitorizare a alegerilor din 5 aprilie a fost condusa de social-democrata Marianne Mikko din Estonia, care a fost acuzata de camuflarea fraudelor comise de comunisti. In dezbaterea din Comisia de Politica Externa a PE din 15 aprilie, Mikko sustinea ca alegerile au decurs fara probleme majore. De data aceasta delegatia de monitorizare a alegerilor va fi condusa de Marian Jean Marinescu (PPE). Marianne Mikko nu a mai obtinut un nou mandat de eurodeputat la ultimele alegeri europene.
O comisie a Parlamentului European (PE) se va deplasa la sfarsitul acestei saptamani la Chisinau pentru a lua parte la procesul electoral organizat cu ocazia alegerilor anticipate de saptamana viitoare. In fruntea delegatiei PE a fost numit eurodeputatul roman din partea Partidului Popular European (PPE), Marian Jean Marinescu. Acesta va fi secondat de colegii de sai de la Bruxelles, europarlamentarii Andrei Grzyb (PPE), Zigmantas Balcytis (PSE), Kristian Vigenin (PSE), Renate Weber (ALDE), Tatiana Zdanoka (Verzi) si Cristian Preda (PPE). Conform programului
acestei vizite, oficialii europeni vor sosi in capitala Republicii Moldova, sambata, 25 iulie, si se vor intoarce la Bruxelles pe data de 31 iulie, imediat dupa anuntarea rezultatelor finale ale acestor alegeri legislative. Pe parcursul sederii la Chisinau acestia vor avea o agenda de lucru foarte incarcata cuprinzand intalniri cu liderii politici moldoveni, precum si cu cei ai mai multor institutii internationale care se ocupa cu respectarea drepturilor omului, dar si cu membrii unor organzatii neguvernamentale. Delegatia PE va avea intalniri cu reprezentantii intregii clase politice de la Chisinau, atat de stanga (PCRM, PSD, PSDM, PDM), cat si de centru-dreapta (PL, PLDM, AMN sau PPCD). Zilele de 30 si 31 iulie sunt rezervate pentru prezentarea concluziilor legate de intregul proces electoral ce va decide componenta viitorului Legislativ si apoi viitorul succesor presedintelui Voronin la carma Republicii Moldova.
Basarabenii in cusca
In toata agitatia politica prilejuita de organizarea noilor alegeri parlamentare, comunistii moldoveni planuiesc, in cazul unei victorii, ca niciun cetatean sa nu mai poata pleca la munca in strainatate, nota ieri ziarul Timpul de la Chisinau.
Citand surse guvernamentale sub protectia anonimatului, proiectul respectiv, elaborat recent, la insistenta presedintelui in exercitiu Vladimir Voronin, va interzice cetatenilor Republicii Moldova, pentru o perioada de doi ani, sa paraseasca tara si sa mearga la lucru peste hotare. Motivatia ar fi ca bugetul nu va mai putea asigura plata pensiilor, salariilor si burselor, iar plecarea in masa
a moldovenilor peste hotare va afecta si mai mult veniturile la buget. Publicatia citata asemana aceasta manevra cu o incercuire a Republicii Moldova cu un zid berlinez si transformarea cetatenilor ei in ostatici ai unui regim inuman si totalitar.
Poligon de testare a fraudelor
Cotidianul Jurnal de Chisinau scria ieri in urma unei anchete realizate cu sprijinul Asociatiei daneze pentru jurnalism de investigatie, ca Republica Moldova a ajuns "un poligon perfect pentru testarea tehnologiilor electorale <>. Ancheta sustine ca Ministerul Dezvoltarii Informationale (MDI) a prezentat o lista a cetatenilor cu drept de vot in care figurau 3.054.000 de alegatori, cu aproape 800.000 de alegatori mai mult decat la legislativele precedente. Investigatia a descoperit mai multe cazuri de vot dublu, semnaturi false, nereguli in legatura cu votul bolnavilor psihic, votarea fara acte de identitate si fara a avea drept de vot.
Vizualizari: 676 vezi articolele editiei