luni, 17 august 2009

Funcţionari din învăţământ urmăriţi penal pentru luare de mită

Opt funcţionari reprezentând instituţii subordonate Ministerului Educaţiei şi Tineretului sunt urmăriţi penal pentru estorcarea unor sume de bani
considerabile oferite de părinţi şi copii pentru a mări notele la examenele de BAC.

Potrivit lui Iurie Cirobă, directorul adjunct al Direcţiei generale combaterea crimelor economice din cadrul CCCEC, sumele mitelor variau în funcţie de notele solicitate şi de importanţa obiectelor. Acestea erau oferite de părinţi prin intermediul profesorilor odată cu contestarea notelor la lucrări. În cadrul percheziţiilor la domiciliul celor bănuiţi de comiterea infracţiunii au fost descoperite liste cu numele elevilor, localitatea acestora, nota primită, nota solicitată şi suma de bani oferită. La limba română suma mitei varia între 100 – 200 euro, la obiectul geografie 250 – 350 euro, iar la matematică 150 – 250 euro. Potrivit lui Ciorbă, bănuit de organizarea acestei scheme este Adrian Ghicov, directorul Agenţiei Evaluare şi Examinare împreună cu alte persoane din subordine: Aurica Marcu şi Valeriu Şarai, angajaţi ai Centrului Tehnologii Informaţionale de pe lângă MET, directori de licee şi direcţii de învăţământ teritoriale.

La domiciliul Aureliei Marcu a fost găsită ştampila cu inscripţia Ministerul Educaţiei şi Tineretului şi o sumă considerbailă de bani care se presupune au fost colectaţi pentru servicile menţionate.

Consilierul ministrului Educaţiei, Agnesa Eftodi a declarat că programul
ministerului din acest an, a fost extrem de securizat, persoanele care verificau lucrările nu ştiau cui aparţin acestea. Eftodi a exclus posibilitatea de intervenţie la acordarea notei în timpul verificării acesteia, presupunând că se intervenea la stabilirea notei în momentul tipăririi documentelor de studii

Dintre cele 8 persoane reţinute de CCCEC, în cazul a cinci persoane instanţa de judecată a aplicat arestul la domiciliu. În caz că vor fi găsiţi vinoveţi de săvârşirea infracţiunii aceştia riscă ani grei de închisoare.