luni, 17 august 2009

Procurorul general al R.Moldova: Romania, ca stat, nu a participat la protestele din 7 aprilie

UPDATE 16.10: Valeriu Gurbulea, citat de Jurnal de Chisinau: "Evenimentele de dupa alegerile din 5 aprilie, au purtat un caracter organizat, la actiuni fiind implicati tineri care ori au fost platiti, ori presati sau chiar instruiti special atat in tara, cat si peste hotare, pentru a provoca organele de forta".

"Romania, ca stat, nu a participat la protestele din 7 aprilie. Au fost inregistrate doar unele forme. Spre exemplu, a fost un atac cibernetic - asupra serverelor institutiilor de stat - din Romania, inclusiv incercari de trecere a frontierei moldo-romane", a declarat, in timpul unei conferinte de presa, procurorul general al R.Moldova, Valeriu Gurbulea, transmite Unimedia.
Intrebat de presa daca Procuratura Generala a identificat politistii care au maltratat tinerii dupa protestele din 7 aprilie, procurorul general Valeriu Gurbulea a precizat: "Multe persoane arestate invoca acte de tortura la retinerea protestatarilor. E greu sa depistam aceste persoane, deoarece aveau fata acoperita. Acum cerem listele persoanelor de la MAI, care au participat la retinere."
"Evenimentele de dupa alegerile din 5 aprilie, au purtat un caracter organizat, la actiuni fiind implicati tineri care ori au fost platiti, ori presati sau chiar instruiti special atat in tara cat si peste hotare, pentru a provoca organele de forta", a mai declarat Valeriu Gurbulea, citat de Jurnal de Chisinau. Potrivit lui, in timpul anchetei, s-a stabili ca, pana la 6-7 aprilie, in R.Moldova au fost depistate grupuri de persoane straine care sunt membrii diferitor grupari radicale si care au venit in R.Moldova cu scopul de a declansa dezordini in masa
pe fundalul fraudarii alegerilor.
Aministia lui Voronin este politica, nu juridica
De asemenea, procurorul general a mai afirmat ca amnistia anuntata de seful statului, Vladimir Voronin, este un gest politic si nu un act juridic. Potrivit acestuia, nu a fost aplicata nici o amnistiere, pentru ca aceasta a fost o initiativa politica pentru ca persoanele retinute sa fie eliberate. "Procuratura insa i-a eliberat pentru ca s-a constatat ca gradul lor de participare la evenimentele din aprilie a fost unul simplu, astfel incat nu este temei pentru retinerea lor in continuare. Totusi cercetarea acestora continua", a mai spus Gurbulea
"Vreau sa mentionez ca, pana la moment, nu exista nici un act juridic care ar permite aplicarea amnistiei", a mai adaugat procurorul general.