sâmbătă, 21 februarie 2009

Mineritul, energia si furnizarea apei -sectoarele in care doresc sa investeasca companiile europene

Romania ocupa primul loc
intr-un clasament privind statele central si est-europene unde companiile straine intentioneaza sa-si majoreze investitiile directe, in acest an, realizat de banca austriaca OeKB. Urmatoarele trei clasate in ierarhia intocmita de OeKB sunt Bulgaria, Ucraina si Rusia. Banca austriaca, specializata in finantarea exporturilor, a prezentat primul indice al climatului de afaceri din Europa Centrala si de Est. "Potrivit estimarilor si asteptarilor repondentilor, cresterea economica rapida inregistrata in 2006 in Europa Centrala si de Est nu doar ca se va mentine, dar s-ar putea accelera. Cele mai atractive sunt Romania, Bulgaria, Rusia si Ucraina, in vreme ce optimismul din Ungaria este mai degraba rezervat, comparativ cu alte state", se arata intr-un comunicat al OeKB.
Principalele sectoare industriale in care firmele straine si-ar extinde operatiunile sunt mineritul, energia
si furnizarea apei, bancile, asigurarile si sectorul imobiliar. De altfel, multe dintre aceste domenii au fost vizate si de strainii care si-au exprimat direct intentia de a investi in Romania. Directorul Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), Sorin Vasilescu, a declarat ca Romania este si va ramane o destinatie preferata pentru investitorii straini. In ceea ce priveste ordinea domeniilor in care companiile din afara tarii ar dori sa investeasca, Sorin Vasilescu este de parere ca sectorul imobiliar si cel al constructiilor sunt, la acest moment, preferate de investitori, datorita dezvoltarii continue. "Pentru sectorul energetic, solicitarile vin in special pentru "energia curata"-biodiesel si energia eoliana. Avem solicitari in acest sens de la firme atat din Uniunea Europeana, cat si din Israel si Canada. Explicatia este simpla: costurile sunt reduse, iar materia prima exista din plin. Din pacare, nu exista o legislatie bine conturata in domeniu", spune directorul ARIS. Pentru sectorul imobiliar, exista doua categorii de investitori, cei care merg direct la autoritatile locale si cei care se adreseaza ARIS, insa si aici exista numeroase cereri. In plus
, piata materialelor de constructii pare sa se dezvolte foarte mult, multe dintre companiile care activeaza pe piata romaneasca orientandu-se spre fabricarea acestora in Romania. "Vom miza pe investitii green-field", a mai adaugat Sorin Vasilescu, care a adaugat la lista domeniilor cu potential industria auto si de componente auto, IT si cea farmaceutica. Referitor la evolutia investitiilor straine directe dupa aderarea Romaniei la UE, conducerea ARIS spune ca a crescut considerabil valoarea investitiilor, fiind demarate proiecte de anvergura.

Studiul, bazat pe analiza a 314 companii, cu peste 1.000 de subsidiare in Europa de Est, releva ca 70% dintre acestea anticipeaza imbunatatirea situatiei economice generale, in ultimele 12 luni, iar 64% estimeaza perspective pozitive privind mediul de afaceri.

Zece mari agentii de turism s-au retras din conducerea ANAT

Zece dintre cele mai importante firme s-au retras din conducerea Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, din cauza neintelegerilor cu presedintele patronatului, Gheorghe Fodoreanu. Protestatarii vor sa-l suspende pe acesta din functie si sa desemneze un nou presedinte.

Un scandal de proportii se deruleaza, in ultimele zile, la varful Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). Zece dintre reprezentantii celor mai importante firme de turism de pe piata romaneasca s-au retras din conducerea ANAT, pe motiv ca nu au reusit sa se puna de acord cu presedintele patronatului, Gheorghe Fodoreanu, asupra unor aspecte legate de activitatea ANAT.

De asemenea, 150 de agentii si-au declarat dezacordul vizavi de managementul ANAT, printre acestea aflandu-se nume sonore precum Romantic Travel, CMB Travel si Kara Travel. Reprezentantii acestora vor ca ANAT sa fie condusa de un presedinte care sa nu provina dintr-o firma de turism, dar care sa aiba expertiza in domeniu si sa fie ales prin acordul tuturor agentiilor din patronat.

Paralela 45 si Ali Baba, favorizate la Tårg
Neintelegerile ar fi pornit de la Targul de Turism, ce se va desfasura intre 29 martie-1 aprilie a.c. la Romexpo. „Protestatarii” considera ca agentiile Paralela 45 si Ali Baba Tour au fost favorizate in obtinerea de pavilioane mai bune in cadrul acestui eveniment. „Cu toate acestea, Alin Burcea, presedintele agentiei Paralela 45, s-a raliat cu protestatarii. In fapt, el vrea sa fie ales presedinte la alegerile din iunie“, ne-au declarat surse din piata. Numai ca „marul discordiei” este in alta parte. Toti cei care au idei contrare actualului presedinte nu mai doresc, in viitor, un presedinte ANAT care sa fie si patron de agentie.

Scandal «poetic» de genul Basescu - Tariceanu
„Este un scandal «poetic» de genul Basescu-Tariceanu. Unii dintre cei care s-au retras vor reintra, probabil, in conducerea ANAT, in urma alegerilor care vor avea loc foarte curand. Pe 28 martie, se va intruni Adunarea Generala a ANAT“, ne-au declarat sursele citate. Potrivit acestora, au existat conflicte de idei si interese intre presedintele ANAT si Dragos Anastasiu, presedintele Touring Eurolines. „Fodoreanu a venit cu niste idei, iar Anastasiu cu alte idei. Nu s-au putut pune de acord asupra unei strategii care sa conduca la dezvoltarea ANAT“, au spus sursele. Acestea nu s-au putut pronunta cu privire la persoanele candidate pentru postul de viitor presedinte al ANAT.

Activitatea ANAT, blocata de scandal
In prezent, se poate spune ca ANAT nu functioneaza. „Din 17 membri in consiliul director, au ramas doar 5, in conditiile in care ANAT poate functiona cu cel putin 15 membri fondatori“, ne-au mai spus sursele citate. Printre cei care au renuntat la functiile de conducere din patronat se afla Lucia Morariu (presedinte Eximtur), Alin Burcea (Paralela 45), Dragos Anastasiu (Touring Eurolines) si Malin Malineanu (New Concept
Travel), reprezentantii unor importante agentii de turism din Romania. Alin Burcea ne-a confirmat ca motivul pentru care s-a retras din conducerea ANAT tine de neintelegerile cu actualul presedinte. „Se lucreaza foarte greu cu Fodoreanu. Sunt oameni destepti in comitetul director, dar nu are cine sa-i coordoneze. Eu si ceilalti noua, la care se vor mai adauga cativa, vrem un alt presedinte“, a subliniat
Burcea. El a tinut sa precizeze ca Fodoreanu este un tip simpatic, dar asta nu a eliminat problemele de natura manageriala, aparuta in ultimul timp
. Au mai renuntat la statutul de membru in consiliul director al ANAT Dumitru Nanescu (Intertour Bacau), Grigore Alexa (Olimp Iasi), Mircea Vladu (Prestige Tour), Florin Tancu (ING Travel), Iulian Andrei (Blue Line) si Dragos Horhocea (Turism Focsani).

Băncile şi "poliţia creditelor", luate la bani mărunţi

Reclamaţiile adresate Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor i-au determinat pe inspectorii ANPC să-şi fixeze o nouă ţintă: sistemul
bancar

Anunţurile Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), potrivit cărora băncile şi Biroul
de Credite ar fi luat anumite măsuri abuzive, i-au pus pe gânduri pe reprezentanţii sistemului bancar.

"Băncile, în special cele mici, au devenit foarte agresive. Este normal ca agresivitatea lor în a-şi creşte cota de piaţă să fie controlată şi, eventual, penalizată", a declarat pentru Adevărul Bogdan Baltazar, consultant bancar şi fost preşedinte de bancă. El a mai spus că "Protecţia Consumatorului are mandat universal, iar un client
al unei bănci este consumator, atunci când se împrumută şi când constituie depozite". Baltazar a apreciat că ar fi fost mai bine ca băncile înseşi, prin organizaţiile profesionale, să se "autocontroleze şi autodisciplineze", mai ales că "este în interesul lor să elimine lipsa de scrupulozitate a unor competitori". Bogdan Baltazar aminteşte de "iniţiativa lăudabilă" a Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) de a înfiinţa instituţia ombusman-ului (un fel de "avocatul poporului" în relaţia dintre bănci şi clienţi), care va începe să funcţioneze din toamna acestui an.

Atribuţiile BNR şi ANPC nu se vor suprapune

Şi Ionuţ Pătrăhău, director general adjunct al Băncii Transilvania, consideră că este normal ca ANPC să verifice băncile în relaţia cu clienţii persoane fizice, cu atât mai mult cu cât acest lucru se întâmplă în toată lumea civilizată. Mugur Şteţ, purtătorul de cuvânt al BNR, ne-a declarat că Banca Centrală a participat la elaborarea proiectului de act normativ, iniţiativa ANPC fiind "un lucru bun pentru relaţia client-bancă". El spune că nu va fi vorba de o suprapunere a atribuţiilor ANPC (care verifică relaţiie instituţiilor financiare cu beneficiarii acestora) peste cele ale BNR (care supraveghează condiţiile de acordare a împrumuturilor).

Şerban Epure, şeful Biroului de Credit, se arată convins că instituţia pe care o conduce nu va fi verificată de inspectorii ANPC. "Nu pe noi ne controlează ANPC, ci pe bănci", spune Şerban Epure, care nu a mai dorit să comenteze în niciun fel informaţiile legate de posibilele vizite ale ANPC.

Preşedintele ANPC, Marian Zlotea, anunţase zilele trecute că va iniţia convorbiri cu reprezentanţii Biroului de Credit, pentru ca datornicii care figurează cu sume de 10-30 de lei - bani pe care deja i-au plătit - să fie scoşi din baza de date, într-un termen mai scurt decât cei cinci ani prevăzuţi prin lege. „Din cei peste 1,5 milioane de români cuprinşi în listele de datornici la Biroul de Credit, un număr semnificativ au avut restanţe mici, de până la 30 lei – sumă de care uneori cetăţeanul a uitat, reprezentând, poate, o dobândă. Am stabilit deja consultări cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor pentru a discuta şi despre întocmirea unor contracte de creditare mai explicite pentru consumator. ANPC va verifica respectarea prevederilor legale privind încheierea contractelor de credit pentru persoane fizice", a precizat Marian Zlotea.

Măsuri pe care Protecţia Consumatorilor le consideră abuzive

- Menţinerea nejustificată a persoanelor, timp
de mai mulţi ani, pe lista neagră a datornicilor

- Informarea, uneori incompletă, a consumatorilor cu privire la dobânzi, comisioane, penalizări şi condiţiile de reziliere a contactelor

- Penalizări mai mari decât suma lunară datorată

- Unii consumatori nu au fost informaţi că au datorii la bănci

- Prelungirea automată a liniei de credit aferentă cardului

- Aplicarea unei dobânzi penalizatoare de aproximativ 5%-7% peste dobânda de bază a creditului, în cazul clienţilor care întârzie plata ratelor

- Introducerea comisionului de 1% pentru rambursarea anticipată a creditului

Ne vom vindeca vreodata?

Exista doua boli
de care nici Europa nu pare capabila sa ne vindece: „descurcareala” si lipsa de responsabilitate. „Descurcaretii” nascocesc tot felul de combinatii ilegale, intr-un contratimp flagrant cu Europa secolului XXI. Iresponsabilii au talentul formidabil de a gasi justificari pentru toate tembelismele lor.

> PNL-istul sef de la Gorj (Dan Ilie Morega) si o PD-ista fruntasa de la Timis (Cornelia Codescu) sunt acuzati ca-si trimit oamenii „la produs”. Iar sistemul
pare generalizat la nivelul tarii, la fel cum era si pe vremea PSD. Mecanismul e simplu - in loc sa aplice legea in relatia cu patronii de firme, politrucii din aparatul de stat practica santajul: ce preferi, 100 de milioane amenda sau 20 de milioane la partid? Sigur ca smecherii au grija ca 10 milioane sa ajunga la partid si 10 in buzunarele proprii... Oricum, nu se factureaza si nu se taie chitanta.

> Primarul liberal din Resita e cercetat pentru luare de mita. Dar ce mita: o vacanta la Marea Adriatica! Au baietii astia o imaginatie... ceva de speriat.

> Folclorul contraataca! Nu se cadea ca acest domeniu atat de indragit sa lipseasca de pe lista potlogariilor de doi lei. In Timisoara care-i detesta atat de aprig pe „mitici”, seful unui ansamblu folcloric finantat vartos de la bugetul judetean face bani frumosi pe la nunti, cantand cu instrumentele poporului.

> Parintii unui soldat impuscat in decembrie ‘89, in masacrul de la Otopeni, sunt purtati pe drumuri pentru a-si primi drepturile legale. Drepturi pe care pana acum, timp
de 17 ani, le-au incasat fara probleme. Acum, ei trebuie sa demonstreze cu martori ca fiul lor a fost ucis la Revolutie. Sigur ca se impunea separarea victimelor si a revolutionarilor autentici de impostori, dar nu ajungand la alte aberatii. Cum sa-i pui pe parintii aceia amarati sa umble prin tara, sa caute martori ai mortii fiului lor? In cazul militarilor morti din decembrie ‘89, erau suficiente trei documente: certificatul de nastere, cel de deces si livretul militar. Si, eventual, un ordin de zi pe unitatea din care facea parte nefericitul.

> Pensionarii au inceput sa-si primeasca pensiile pe card
. Buna treaba! Mai rau e ca bietii oameni, mai ales prin sate ori
targusoare uitate de lume, n-au vazut „picior” de bancomat! Si ia rata, si du-te la targ cu plasa de rafie burdusita cu carduri stranse de pe ulita, basca lista cu coduri secrete scrise la vedere, cu creionul chimic... S-a gandit vreun destept de la Ministerul Muncii in ce situatie ii pune pe bietii pensionari?

> In Prahova, mai multi copii
au ramas fara alocatie pentru ca „la centru” s-a stricat sistemul informatic. A picat calculatorul. Copiii generatiei on-line stiu un singur lucru: ca li s-a lungit gatul de foame.

> O batrana din Arges alearga de la un ghiseu la altul, dar peste tot i se spune senin, ca in proza sud-americana: „Nu stiu, mamaie, ce sa-ti zic, in arhivele noastre figurezi ca moarta”. Batranei i se poate elibera oricand un certificat de deces, nu insa si hartiile de care are nevoie cata vreme mai e, totusi, vie.Sunt doar cateva mostre care definesc Romania reala. Acea Romanie care te baga in mormant de viu.

Potopul instant are complici la Guvern

Fenomenul „flash-flood“ (potop instant) prognozat de meteorologi ne prinde iarasi nepregatiti. Asta in ciuda promisiunilor Guvernului si a excedentului de 4 miliarde e de anul trecut.
Primele revarsari violente de anul acesta ale piraielor au lovit ieri mai multe localitati. Fenomenul „flash-flood“, de care vorbesc meteorologii, consta in inundatii masive provocate de cursuri de apa aparent inofensive si a aparut prima oara in Romania in 2005, pe fondul schimbarilor climatice. In ciuda promisiunilor Guvernului, pina acum indiguirea piraielor periculoase nu a fost nici macar inceputa. Costurile sint evaluate la 200 de milioane de euro, foarte putin in comparatie cu excedentele bugetare din ultimii ani.

Ploile abundente din ultimele zile au inundat ieri mai multe case si gospodarii si au afectat circulatia pe citeva drumuri principale. In judetul Covasna, desi oamenii au improvizat un dig, acesta a cedat si 60 de gospodarii din localitatea Sita Buzaului au fost inundate, iar autoritatile avertizeaza ca, daca debitul riului Buzau depaseste cota de avarie, localnicii vor fi evacuati. Si localitatea Siriu, aflata la 20 de kilometri de Sita Buzaului, risca sa fie afectata de inundatii.

De asemenea, riul Prahova s-a umflat peste cota de inundatii. In mai multe case din Sinaia, apa a ajuns la un nivel de pina la 30 de centimetri. Alte locuinte au fost inundate de apele care se scurg de pe versanti. Ploile au afectat si zeci de gospodarii din Azuga si din Valea Doftanei.

Circulatia pe mai multe drumuri nationale din zona montana s-a desfasurat cu dificultate din cauza viiturilor. A fost nevoie de interventia pompelor.

„Flash-flood“

De doi ani incoace, din cauza schimbarilor climatice, Romania se confrunta cu inundatii care concentreaza o cantitate mare de precipitatii intr-un timp
foarte scurt, dar pe areale mici. „Sint acele fenomene numite flash-flood. Asta inseamna ca riurile mici, cum ar fi Putna, Moldova, pot sa aiba viteze mari de cresteri ale nivelurilor, sa iasa din albia minora si sa se duca spre albia majora”, a declarat Madalin Mihailovici, directorul Administratiei Apele Romane. Aceste tipuri de inundatii sint rapide, se descarca o cantitate mare de precipitatii, iar riurile se umfla si se revarsa. El a adaugat ca aceste cresteri bruste vor fi urmate de descresteri la fel de bruste.

„Regimul pluviometric s-a schimbat foarte mult astfel ca, de doi-trei ani, cad precipitatii in cantitati foarte mari intr-un timp foarte scurt. Exista o strategie de amenajare a albiilor torentilor, insa inca nu s-au intocmit planurile de proiectare“, recunoaste Lucia Varga, secretarul de stat pe domeniul apelor din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor.

„Nu e treaba noastra“

Potrivit acesteia, amenajarea piraielor intra in sarcina Ministerului Agriculturii si a Ministerului Administratiei si Internelor. „Este nevoie de aproximativ 200 de milioane de euro pentru amenajarea tuturor torentilor. Lucrarile constau in indiguirea piraielor si chiar in schimbarea cursului de curgere, acolo unde este cazul“, a adaugat Lucia Varga. Totusi, aceste lucrari nu au fost nici macar incepute. Desi disponibilitatile bugetare existau, autoritatile s-au ocupat exclusiv de lucrari de indiguire la riurile mari.

Nu stim nici locurile sigure

Chiar daca toate primariile sint obligate sa-si intocmeasca harti de hazard in caz de inundatii, inca din 2005, nici o autoritate locala nu o are finalizata. „Harta de risc cuantifica pierderile umane si materiale (...). Aceasta harta ar arata unde se pot refugia localnicii din calea viiturii si ar indica zonele inundabile“, ne-a explicat secretarul de stat.

Insa primarii stau deocamdata linistiti. Conform directivei UE privind protectia impotriva inundatiilor, toate planurile de amenajare a riurilor trebuie reactualizate pina in 2009 ca urmare a schimbarilor climatice, iar pina in 2012 toate primariile trebuie sa aiba harti de risc in caz de inundatii.

Strategia antiinundatii, inundata

Strategia nationala de management al riscului de inundatii, aprobata de Guvern, ofera definitii si teorii si mai putine sfaturi practice. Astfel, o problema
considerata de autoritati „prioritara“, in caz de inundatii, este transmiterea mesajelor de catre autoritati populatiei, prin intermediul radioului. „Mesajele radio au numeroase dezavantaje, mai ales in zonele metropolitane, desi exista numeroase posturi de radio. Multi nu aud intregul mesaj
, alte posturi asteapta anumite ore pentru a face comunicatul. Mesajele radio sint foarte eficace pentru gospodine si mai ales transmise inainte de micul-dejun si dimineata“, se precizeaza in Strategia Antiinundatii. In ceea ce priveste dotarile in caz de inundatii, autoritatile locale si-au facut o lista in functie de „prioritati“. In capul listei sint: scaune, dulapuri si mese
de consiliu, iar la punctual zece este aerul conditionat.
Anul fenomenelor extreme: ploi si seceta

Meteorologii si hidrologii sustin ca in aceasta perioada nu vor fi inundatii catastrofale, dar spun ca vor exista probleme in mai multe zone ale tarii.

Potrivit avertizarii emise de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) joi, ploile se vor opri incepind de astazi. De asemenea, ANM a anuntat ieri si prognoza meteo pentru lunile aprilie-septembrie 2007, care indica ploi in zona de nord si seceta in zona sudica.

In nordul tarii vor cadea precipitatii in cantitati insemnate, care ar putea depasi local 80 l/mp, potrivit directorului general al ANM, Ion Sandu. „Aceste cantitati nu trebuie sa ne sperie, pentru ca nu vor conduce la inundatii, intrucit umiditatea din sol este redusa, iar pamintul poate prelua volumele de apa”, a explicat Sandu. El a precizat ca, in luna mai, precipitatiile in vestul tarii vor ajunge la 60 l/mp, ceea ce este aproape de normal.

Furtuni dese

In ceea ce priveste zona Dobrogei, potrivit lui Ion Sandu, in lunile iulie si august precipitatiile nu vor depasi 40 l/mp, „ceea ce este foarte putin si poate conduce la fenomenul de seceta agrometeorologica”. Potrivit lui Sandu, temperaturile vor fi mai mari cu unu-doua grade in fiecare luna din 2007, fata de anii precedenti, ceea ce va conduce la o reducere a rezervei de apa in zonele din sudul, estul si sud-estul tarii.

„Se vor inregistra fenomene extreme. Vom avea si seceta, si inundatii, in diverse zone ale tarii. Frecventa fenomenelor extreme este foarte mare si ca intensitate: furtuni si precipitatii intr-un interval de timp foarte scurt. Acestea sint manifestari ale schimbarilor climatice”, a mai spus Ion Sandu. El a mai precizat insa ca in Romania nu se vor mai inregistra inundatii ca acelea din 2005, ci vor fi locale, pe zone restrinse.

Pe mana serviciilor

Ar trebui sa-si dea demisia Basescu daca nu stie ce se intampla in unele sectiuni ale serviciilor
secrete, a declarat avocatului israelian al lui Omar Hayssam


"Sper ca presedintele dumneavoastra nu stie ce se intampla in unele sectiuni ale serviciilor secrete. Pentru ca, daca stie, trebuie sa isi dea demisia. Sper totusi ca nu stie" (a se vedea fragmentul 4 din interviu). Declaratia ii apartine avocatului israelian Mordechai Tzivin, cel care a formulat o plangere la CEDO, in numele lui Omar Hayssam si a fost facuta in exclusivitate pentru ZIUA. Saptamana trecuta, un scandal izbucnit la Ministerul de Externe israelian ducea la aparitia in presa a unor noi informatii legate de cazul Omar Hayssam. Contactat de ZIUA, avocatul israelian a facut declaratii care adancesc si mai mult misterul creat in jurul fugii sirianului. In acelasi timp
, apar noi elemente care duc cu gandul la implicarea in acest caz nu numai a seriviciilor secrete, ci si a autoritatilor, a unor persoane din afara tarii si a unor oameni de afaceri. "M-ati intrebat daca am luat legatura cu autoritatile romane. Am facut lobby pentru Hayssam. Un lobby usor. Iar cei cu care am fost in legatura sunt oficiali si asistenti/adjuncti ai unor oficiali. Multi dintre ei, nu stiu de ce, simpatizau cu Omar Hayssam. Multi dintre ei nu il vorbeau de rau. Iar unii au zis chiar ca nu el este de vina, ci altcineva. Si o spun din nou. Daca presedintele stie, e mai bine sa nu stie. Sunt foarte bine informat cand fac aceasta declaratie. Nu sunt doar vorbe in vant sau proza."

Ati avut discutii cu autoritatile romane in legatura cu situatia lui Omar Hayssam?

In trecut am avut unele contacte cu oficiali romani, am vorbit cu ei, dar nu am fost deloc implicat in a actiona intre ei, desi am fost foarte implicat in a actiona si a face lobby pentru Omar in strainatate. Pentru ca Omar mi-a facut cunostinta cu prietenii sai, pe care i-as putea numi lideri importanti din Slovacia, Kuweit, Yemen si Bahrein, relatandu-mi despre ei lucruri confidentiale pe care eu le-am spus acestora pentru ca sa le castig increderea. Dar cu autoritatile romane nu am fost in contact. Repet: am incercat sa le solicit unor lideri europeni foarte importanti, din anumite institutii europene foarte importante, sa ia legatura cu autoritatile romane si sa isi foloseasca influenta si sa faca lobby pentru a-l ajuta pe Omar. Pot sa va spun ca Omar m-a sfatuit sa merg sa vorbesc cu unii oficiali romani seriosi, despre care afirma ca il vor ajuta si ca trebuie sa il ajute. Mi-a spus chiar ca ar trebui sa merg la presedintele Traian Basescu si ca, daca acesta va fi de acord sa se intalneasca cu el, chiar si pentru cinci minute, totul se va clarifica si ca problema va fi rezolvata. Omar mi-a dat unele informatii, mi-a spus ce sa zic si cum sa zic, dar eu nu am fost la presedinte. Am inteles de la Omar ca totul s-ar fi rezolvat in urma unei scurte intrevederi cu presedintele - conform celor relatate de Omar, avand in vedere relatiile sale trecute cu presedintele - din motive pe care eu le-as numi nu tocmai etice.

Singurul nume pe care vi l-a dat Omar a fost cel al presedintelui?

In principal, da. Dar a mai facut referire si la alte doua-trei nume pe care nu mi le amintesc. Subliniez ca nu am dorit sa ma implic foarte mult in a contacta oficiali romani. Cunosteam unii asistenti ai unor oficiali romani, din unele ministere, si chiar m-am intalnit la un moment dat cu unul dintre ei, in urma cu doua luni.

Din ce ministere?

Nu conteaza. As vrea insa sa spun ca eu cred ca Ministerul de Externe israelian nu a dorit sa se atinga de aceste informatii. Nu au facut nimic, au fost neglijenti. Si se pune intrebarea de ce. Cred ca, probabil, autoritatile israeliene au vrut sa pastreze relatiile bune pe care le au cu Romania. Probabil ca, prin atingerea acestor informatii, ar fi fost distruse relatiile bune cu Romania, iar ministerul din Israel a dorit sa mentina aceasta stare de Status Quo.

Se vorbeste despre un inalt oficial din cadrul serviciilor secrete din Romania care ar fi primit bani pentru a ajuta la plecarea lui Omar. Este adevarat?

"Potrivit informatiilor mele, doi membri ai serviciilor secrete romane (cred ca se intampla vara trecuta) s-au intalnit cu un roman-sirian la Paris. Potrivit informatiilor pe care le detin, le-a dat 50.000 de euro. Acest sirian-roman a fost oprit pe aeroportul din Bucuresti de mai multe ori si i s-au pus multe intrebari legate de relatia sa cu cazul Omar Hayssam. Din informatiile mele, a fost urmarit de serviciile secrete, a vrut sa scape de ei, apoi a vrut sa fie ajutat de ei. Si stiu cu siguranta, ca, dupa ce i-a intalnit pe cei doi, a fost pus in legatura cu oficiali de rang inalt din ceea ce se chema odata Securitate. Iar acum se simte mult mai in siguranta, mi-a spus-o personal. Este un roman-sirian milionar. Nu stiu despre ce oficiali este vorba, desi mi-a spus de multe ori, nu am fost foarte atent. Pot sa va spun ca Interpolul israelian detine informatii despre acest caz. Au o caseta si au informatii despre acest om, si-i stiu si numele, si au informatii si despre cei doi membri ai serviciilor secrete. Nu exista nici o indoiala".

Colaborarea Hayssam - Mossad

Mordechai Tzivin a dat in judecata Ministerul israelian de externe pentru ca a intarziat sa prezinte Mossad-ului oferta de colaborare a lui Omar Hayssam. Avocatul sustine ca Hayssam s-ar fi oferit sa ajute Mossadul sa returneze in Israel corpul unui agent secret israelian, Eliah Cohen, executat in anii 60 in Siria.

Presa israeliana a dezvaluit recent ca ati reusit sa obtineti "o colaborare de exceptie" pentru Mossad. Iar aceasta colaborare ar avea legatura cu Omar Hayssam. Este adevarat?

Eu nu sunt responsabil pentru ceea ce scrie presa, ci sunt responsabil de ceea ce se intampla in mod concret. Pot sa va spun ca l-am reprezentat pe Omar Hayssam si ca atunci cand l-am vizitat in inchisoare, dar si cand era liber, starea sa de sanatate
era foarte proasta si dorea sa fie ajutat de toata lumea si de Israel. Asa ca, atat el, cat si persoane din afara puscariei mi-au spus ca este gata sa ajute la recuperarea osemintelor lui Eli Cohem, spionul israelian ucis in urma cu cativa ani, pentru ca are legaturi foarte bune la nivel inalt in Siria, si ca poate aduce anumite dovezi legate de soarta unui soldatul israelian disparut. Aceasta a fost oferta sa, iar in schimb a dorit ca autoritatile israeliene sa il ajute. Eu am furnizat aceasta informatie consilierului legal al Foreign Office israelian, Ehud Keynan. I-am transmis, in scris, ca Hayssam are legaturi foarte sus-puse si am mentionat legaturile si relatiile lui Omar cu oameni foarte importanti din Siria, dar si in alte colturi ale lumii, despre care mi-a vorbit Omar.

Si, din cate am cunostinta, acest consilier nu a predat aceste informatii autoritatilor israeliene sau Mossad-ului. In opinia mea, acesta a dat dovada de neglijenta prin faptul ca nu a facut nimic. Dupa care eu am predat acest material atasatului pe probleme militare al presedintelui Israelului si stiu sigur ca acesta l-a predat apoi autoritatilor in drept. Din pacate, a fost prea tarziu, iar Omar Hayssam a parasit inchisoarea si astfel nu a mai avut nevoie de ajutorul Israelului. De asemenea, este adevarat ca prieteni
ai lui Omar s-au oferit sa ma ajute cu informatii in schimbul eliberarii lui Omar.

Dar se poate vorbi de o astfel de colaborare de exceptie cu Mossad-ul?

Cu siguranta aceasta colaborare era cu serviciile secrete israeliene, si nu cu politia din Haifa. Si pot sa spun ca am proba scrisa a acestei oferte, de colaborare, facuta de o persoana siriano-romana, si pot sa o arat.

De cine era semnata aceasta oferta?

De aceasta persoana siriano -romana, al carei nume nu vi-l pot spune si cred ca intelegeti de ce. Dar pot sa arat acest document oricand.

Deci a acceptat Omar Hayssam sau un alt membru al familiei sale sa colaboreze cu serviciile secrete israeliene?

Da, a fost de acord. Nu este important din partea cui a venit aceasta oferta. Si vreau sa va precizez ca eu nu reprezint nici o institutie oficiala israeliana. Sunt avocat particular si am facut aceste lucruri in nume personal.

L-a ajutat Mossad-ul pe Omar sa paraseasca Romania?

Dupa cum stiti, Mossad-ul nu informeaza pe nimeni despre ceea ce face si nici nu ma astept sa o faca. Raspunsul meu la aceasta intrebare este insa complet negativ. Iar daca as sti vreodata ce face Mossad-ul, as pleca din Israel. Stiu insa ca Mossad stie tot ce fac eu.

Sirianul misterios

"As vrea sa adaug ca in aceste zile am fost contactat de multi ziaristi care au vrut sa afle cine este sirianul de pe caseta. Unii dintre reporteri mi-au insirat anumite nume, intrebandu-ma daca este unul dintre acestea. Stiu ca un ziar romanesc a publicat ieri numele unui astfel de personaj - Abdul Wahad Nour Yassim, si as vrea sa spun ca este doar barfa si nu are nimic de a face cu acest caz. Am avertizat respectivul ziar ca, daca nu schimba cele scrise, ii voi da in judecata.

Ce pot sa va mai spun este ca, din cate am auzit de la Hayssam, dar si de la alti oameni, care au incercat sa il ajute, sunt foarte multi oficiali romani si am fost socat cand am auzit cat de multi oameni din serviciile secrete au fost implicati in acest caz. Si au facut-o doar pentru bani. Si din cate am auzit, oamenii din strainatate care au dorit sa il ajute pe Omar, majoritatea prieteni buni de-ai sai, au fost, la randul lor, in contact cu alte persoane din Romania. Veti fi surprinsi sa aflati cati oameni din Europa, din unele institutii puternice, si chiar din America, au dorit sa il ajute.

Am facut, oficial, doar un lobby "usor" ca sa ii spun asa, pe langa oficialii romani, pentru eliberarea lui Omar. Am remarcat faptul ca oamenii pe langa care am facut lobby erau oficiali sau asistenti de prim rang ai unor inalti oficiali care il simpatizau foarte mult pe Omar si care sustineau ca nu este el de vina, ci alte personaje", ne-a declarat avocatului israelian Mordechai Tzivin.

Tzivin, asteptat in Romania

Deputatul independent Nati Meir a declarat joi ca a cerut protectie SPP, dupa ce a decis sa fie "un intermediar" intre Parlament si Mordechai Tzivin, avocatul lui Omar Hayssam. Nati Meir a spus ca are un birou
parlamentar in Israel si ca a primit o cerere din partea avocatului lui Omar Hayssam, aflat in Israel, de a fi audiat de Parlamentul Romaniei. "Conditia lui sa vina in Romania este sa poata sa se intoarca inapoi. El nu vrea bani, vrea sa arate ca e coruptie in Romania si cum a plecat Omar Hayssam din tara", a spus Nati Meir. Intrebat de reporterii ZIUA daca o sa vina in Romania, pentru a raspunde unor intrebari in fata Parlamentului, Mordechai Tzivin a raspuns: "Cred ca am aflat despre acest lucru ieri. Daca voi simti ca acest lucru va ajuta poporul roman sa lupte impotriva coruptiei si a terorismului, cred ca voi accepta. Nu am permisiunea de a vorbi despre acest caz (n.r. cazul Hayssam), dar anumite lucruri despre care am permisiunea sa vorbesc in acest caz le voi spune.

Pretul corect pentru Finkelstein si Silberstein: 2,5 milioane de dolari platiti de PNL si de Tariceanu in nume propriu

Ziarul nostru a intrat in posesia unei informatii care probabil stårneste vålva in mediile politice. Este vorba de suma platita consilierilor Arthur Finkelstein si Tal Silberstein

In jurul acestei „investitii“ in imaginea
„noului Calin Popescu Tariceanu“ s-au vehiculat sume intre unul si patru milioane de euro

Sursele noastre spun ca Finkelstein si Silberstein sunt platiti, pe o firma inregistrata in SUA, cu suma totala de 2,5 milioane de dolari

Se pare ca sunt doua contracte, unul incheiat cu PNL si altul cu Calin Popescu Tariceanu, in nume propiu

La negocierea sumei, spun sursele noastre, un rol important a jucat suma ceruta de rivalul lui Silberstein din Israel, Eyal Arad, care a obtinut 2,3 milioane de dolari in campania
PRM si a lui Corneliu Vadim Tudor

Silberstein a vrut ca propriul contract sa fie mai mare macar cu 200.000 de dolari

Mai trebuie spus ca noii consultanti pleaca saptamånal din Romånia in weekend si revin lunea.

Bani la PSD din mita pentru Justitiei

PSD a fost inzestrat din "sponsorizarile" pentru Ministerul Justitiei.

» Banii au provenit de la firmele ajutate sa castige licitatiile din 2001-2002.

» Banii nu au ajuns la Justitie, ci ca plata mascata pentru campania
electorala a PSD.



DNA continua ancheta in dosarul in care dr. serban Bradisteanu a fost trimis in judecata pentru ca a primit mita 3.594.333 euro si 500.000 de dolari de la doua firme - CC Med AG Elvetia si Biomedica GmbH Austria - pe care le-aajutat sa castige licitatiile de achizitie de aparatura medicala necesare sistemului
medical al Justitiei. In paralel, si in Elvetia se desfasoara o ancheta penala.

Contracte de mita semnate in alb
Conform rechizitoriului de trimitere in judecata a lui serban Bradisteanu, procurorii au descoperit la sediul Ministerul Justitiei doua contracte de sponsorizare, nedatate, semnate in alb de catre reprezentantii CC Med AG si Biomedica GmbH, prin care cele doua firme se obligau sa plateasca la Ministerul Justitiei 0,5% din valoarea totala a contractelor ce urmau a fi
incheiate. Un fel de asigurare ca se va plati mita.

"Supergurul" Bradisteanu
Potrivit procurorilor, Martin Buchel, director in cadrul CC Med AG, pus sub invinuire de catre procurorii elvetieni, a declarat ca acel contract semnat in alb de catre CC MED AG urma sa fie folosit pentru plata mascata a unor fonduri pentru campania electorala a PSD. Potrivit rechizitoriului, Buchel a recunoscut platile facute in conturile "profesorului" Bradisteanu, despre care stia ca este parlamentar PSD si urma sa fie numit ministru al Sanatatii. "Bradisteanu era un om al viitorului, un superguru care trebuia pastrat la cald", a declarat Buchel.

Rodica de la Justitie a scapat
Ex-ministrul PSD Rodica Stanoiu nu a fost pusa sub invinuire, ci audiata ca martor; nu exista indicii ca ar fi stiut de abuzurile lui Bradisteanu sau ca o parte din banii sau cadourile cumparate de acesta ar fi ajuns la ea. Potrivit DNA, exista o multime de probe materiale ca Elena Dumitrescu, sef serviciu
in Ministerul de Finante, ar fi primit mita de la firmele CC Med AG si Biomedica GmbH, inclusiv in conturi bancare din Elvetia. Elena Dumitrescu se ingrijea de platirea rapida a aparaturii achizitionate.

Moarte suspecta
Cornelia Pachiu, reprezentanta CC Med AG in Romania si Ucraina, a murit la scurt timp
dupa declansarea anchetei DNA. Diagnosticul a fost de cancer
de pancreas, cu debut si evolutie fulgeratoare.
CC Med AG din Elvetia a derulat afaceri doar pe spatiul est-european. Aproape toate contractele incheiate de firma de la infiintare au fost cele cu Romania. Mai exact, Med AG a semnat cu spitale din tara noastra contracte de 200 de milioane euro, iar cu celelalte tari (Ucraina si Polonia) de doar 80.000 euro.


PROBATORIU
Contractele derulate de CC Med cu Romania erau denumite "FAT BABY" (copil gras).

Procurorii elvetieni sustin ca detin mai multe probe cu privire la fapte de luare de mita savarsite de mai multi romani, nenominalizati, insa.

MIZA
Mita data mai multor functionari publici romani se ridica la 20% din valoarea contractelor, a declarat Tissot Laurence, de la departamentul "Exporturi" al CC Med. Cum contractele insumeaza 200 de milioane euro, mita ar fi de 40 de milioane euro.

Inundatii, seceta, furtuni violente

Nu vom avea inundatii devastatoare in urmatoarele sase luni sau, cel putin, nu la fel de grave ca anul trecut, au declarat ieri specialistii Comitetului National pentru Situatii de Urgenta. Asta pentru ca, pana la o adancime de o jumatate de metru, solul are deficit de umiditate si va putea absorbi precipitatiile. In plus
, doar raurile mici ar putea depasi cotele de inundatie. Varful precipitatiilor va fi in lunile mai si iunie. Atunci va ploua in nordul si vestul tarii cu 60 - 80 de litri pe metru patrat, cantitati normale pentru aceasta perioada, a spus Ion Sandu, directorul ANM. Conform acestuia, pana in luna septembrie nu vom avea "maxime de precipitatii" care sa aduca inundatii puternice.
In perioada urmatoare, ploile vor ajunge la 35 - 42 de litri pe metru patrat, iar in unele zone, pana la 80 de litri. In prezent, cresteri ale debitelor au loc pe raurile Prahova (la Busteni), Doftana (la Tesila), Teleajen (Cheia), in unele cazuri cotele de inundatii fiind depasite cu 10 - 15 centimetri. Ion Stanciu, presedintele Institutului National de Hidrologie, a apreciat ca, in ciuda inundatiilor din aceste zile
, anul 2007 va fi un an normal din punct de vedere hidrologic. Exceptii vor fi in zonele de campie, in Dobrogea, sudul Moldovei si pe Crisuri, unde debitele vor fi cu 30 - 50% mai mari decat media normala. Viiturile formate in aceste zone nu vor fi, insa, catastrofale.

Pentru urmatoarele doua saptamani prognoza spune ca nu vom mai avea ploi. In fiecare luna, temperaturile vor creste cu 1 - 2 grade fata de anii trecuti si, pana la sfarsitul lui 2007, vom avea fenomene extreme: seceta va alterna cu inundatiile si furtunile violente.

Sotii Prigoana, talk-show printre pahare

Casatoriti sau necasatoriti, celebrii Bahmuteanu si Prigoana sunt asaltati in ultima vreme de producatori care doresc sa apara in seriale sau reality-showuri. Recent, cuplul a primit o alta propunere: sa realizeze un talk-show inedit pe ideea "ghici cine vine
la cina?".


Oferta a venit din partea aceleiasi case de productie, detinuta de actrita Ioana Moldovan, care i-a convins pe sotii Prigoana sa joace intr-un sitcom la Tvr. Noul format presupune invitarea la cina a mai multor persoane publice, prilej cu care Bahmu si Prigoana ii provoaca la discutii relaxate pe teme dintre cele mai diverse, de la politica la scandaluri mondene. Pentru a se da savoare emisiunii, invitatii vor fi alesi pe spranceana. Printre primii invitati se va numara Madalin Voicu, prieten al familiei Prigoana, dar si un personaj care nu se teme sa spuna lucrurilor pe nume intr-o maniera care aduce zambetul pe buzele celor care il asculta, indiferent daca vorbeste despre divorturi la nivel inalt, infruntari politice sau iubiri clandestine.


TVR, FAN BAHMU

Nu se stie inca daca nonconformista pereche va accepta si aceasta provocare, insa din cate am aflat onorariul care le-ar reveni celor doi este destul de tentant. In cazul in care se va bate palma pentru emisiune, aceasta se pare ca va fi difuzata tot de catre postul public de televiziune la fel ca serialul de comedie care va debuta in aceasta primavara la Tvr 1.


O MAMICA OCUPATA

Problema este ca Adriana Bahmuteanu se afla intr-o situatie delicata, fiind insarcinata in aproape trei luni, ceea ce presupune, cel putin teoretic, un ritm de viata
mai linistit. Tinand cont insa de faptul ca emisiunea i-ar solicita prezenta numai o singura data pe saptamana, timp
de doua ore, nu este exclus ca ideea sa-i surada viitoarei mamici.

Andreea Banica se marita cu impresarul ei

Satula sa tot vada ca alte vedete din lumea muzicii se casatoresc, Andreea Banica - Blondy s-a hotarit sa se marite, in sfirsit, cu Lucian Mitrea. De mai multi ani, blonda traieste o frumoasa poveste de iubire cu Lucian, impresarul ei. Tinind cont ca s-au hotarit de curind sa-si uneasca destinele, este posibil ca nunta s-o faca anul viitor, iar cununia civila intr-o luna, doua. Pentru nunta trebuie gasit restaurantul cu mult timp
inainte, asa ca, ei nu cred ca vor gasi rapid un loc
corespunzator exigentelor. Nu stim daca blonda ii va purta numele sotului ei si se va numi Mitrea, sau va ramine cu numele de scena - Banica.

Oana Sârbu s-a întors la Ştefan Bănică Jr.

a aproape 20 de ani de la despărţire, unul dintre cele mai faimoase cupluri din showbiz a decis să-şi refacă relaţia. Pentru o seară, Oana Sârbu şi Ştefan Bănică Jr. vor fi din nou o pereche la emisiunea "Dansez pentru tine", unde vor cânta împreună hitul "Ani de liceu". Cu toate că la vremea apariţiei filmului s-a speculat că între ei ar fi existat o legătură amoroasă, cântăreţii au negat cu vehemenţă faptul că ar fi simţit altceva decât prietenie unul pentru celălalt.

Ca şi acum câţiva ani, Oana Sârbu se arată foarte zgârcită cu detaliile privind viaţa ei sentimentală, însă Andreei Marin, soţia lui Bănică Jr., i-a dezvăluit faptul că nu are foarte multă încredere în actualul ei iubit, realizatorul tv Robert Turcescu. Intervie­­vată în emisiunea "Sub alt chip", cântăreaţa a mărturisit că îl crede capabil pe parte­­nerul ei să cedeze seducţiei unei femei frumoase, chiar dacă aceasta ar fi soţia unui bun prieten.

Mandinga, 4 ani

Trupa Mandinga sarbatoreste 4 ani de existenta. Acest eveniment nu putea trece neobservat, asa ca membrii formatiei si-au invitat prietenii si fanii la un spectacol de exceptie.

In aceasta seara in club Paradiso, de la ora 22.00, Mandinga va da startul distractiei. Pe langa concertul sustinut de trupa Mandinga, alti invitati ai formatiei vor mai urca pe scena. Horia Brenciu, Alex si Connect-R vor incinge si ei atmosfera.

Sinii Andreei Esca si ai Gabrielei Firea, denuntati la CNA

Decolteurile prezentatoarelor de stiri Andreea Esca si Gabriela Vrinceanu Firea sint prea adinci. Corina Danila e data in vileag drept important lider religios. OTV e pindit de conspiratii. Romica Jurca oscileaza intre inger si demon. Securistii cenzureaza SMS-urile cu dedicatii de pe Etno TV. Asa arata citeva dintre reclamatiile primite de CNA de la telespectatorii nemultumiti.

Presedintele CNA, Ralu Filip, primeste in jur de 300 de scrisori si reclamatii pe luna si trebuie sa le dea tuturor ascultare si sa le raspunda cu promptitudine si antet.



Privitorii se pling Consiliului ca prezentatoarele de stiri le arata prea mult piept.
Pe linga sesizarile pertinente trimise pe adresa CNA de romanii deranjati de calitatea proasta a programelor tv, violenta stirilor, trivialitatea limbajului, imaginilor sau de informatiile trunchiate, am descoperit prin arhiva Consiliului o multime de cereri bizare si amuzante in egala masura, care nu tin de competenta institutiei. Cititi o sinteza a celor din urma.

Spaga de la pornografi

Ingrijorat ca CNA „ii amaraste zilele“ lui Dan Diaconescu, sufocindu-l cu sanctiuni periodice, un fan OTV sare in apararea postului, amendat recent pentru emisiunea de farse in care erau povestite explicit scene de sex
. Telespectatorul considera programul cu pricina inofensiv, in comparatie cu filmele pentru adulti, difuzate de Spice Platinum, care nu este niciodata avertizat. Observatiile sale
se rezuma intr-o intrebare: „O fi vorba de o suma enorma platita CNA-ului de Spice Platinum sau e vorba numai de distrugerea posturilor private pentru ca lumea nu se uita la TVR 1 si TVR 2?“.

Din tabara adversa, persoanele care se opresc intimplator din zapat la OTV se declara indignate de ce le vad ochii, pun mina pe tastatura si ii cer lui Ralu Filip, presedintele CNA, sa aplice masuri mai dure. Printre acestea se numara si personalitati, cea mai recenta cerere fiind semnata de Romanita Iovan, care printre altele vrea ca Dan Diaconescu sa fie obligat sa-si achite amenzile.

„O urasc pe Romica“

„Va rog sa faceti tot posibilul sa-mi transmiteti adresa televiziunii Prima TV si sa le spun eu ceva acelor «nesimtite» ca niste vaci, ca asa trebuie sa le spun celor doua care transmit cum va fi vremea“, se dezlantuie o constanteanca, furioasa ca prezentatoarele „intepenesc“ in dreptul orasului ei, in loc sa se miste incet-incet „sa avem si noi posibilitatea sa vedem temperatura care va fi la Constanta“. Pentru echilibrul textului
, telespectatoarea da un exemplu de bun-simt gasit prin gradina altor posturi: Romica Jurca, „nascuta pentru televiziune“.

De alta parere este insa o femeie din centrul tarii: „O urasc pe Romica, desi poate nu este singura vinovata. Ar trebui sa-i scriu si lui Felix, dar nu am coordonatele“. Harta ascunsa de fizicul prezentatoarei este din nou problema. Nu singura, insa. Telespectatorul mai are si alte indignari, legate tot de prezenta fizica: „De politica editoriala tine oare faptul ca Esca, Vrinceanu-Firea si altele se prezinta cu sinii aproape dezgoliti la emisiunile de stiri?“. Pasajul este extras dintr-un schimb de mesaje in care Ralu Filip ii explica telespectatorului ca nu poate interveni in politica editoriala.

Conspiratii pe sticla

„Corina Danila e un important lider religios. Organizatia Mondiala a Religiilor i-a impus conceperea unui copil, ca sa-si mascheze trecutul dubios, recent descoperit“, o suspecteaza pe vedeta un telespectator, care nu vrea altceva decit sa-l puna la curent cu noutatea
pe Ralu Filip, „in caz ca va avea probleme“.

Victima unei conspiratii brodate de oamenii de televiziune este si o iubitoare a muzicii populare. Ea a observat ca angajatii Etno TV si Favorit TV rastalmacesc continutul dedicatiilor trimise prin SMS, le cenzureaza, le fragmenteaza si citeodata le transmit invers sau deloc. Madama nu sugereaza nici o solutie, ci doar impartaseste nemultumirea sa cu membrii CNA. In final, ea chiar ii identifica pe cei care o saboteaza: „Astia nu sint decit fostii securisti si militieni“. Si regizorul de emisie care s-a ocupat de transmiterea meciului Dinamo-Benfica de la TVR a fost prins cu mita in sac. Bannerul „mitocanesc“ cu mesajul „M*** Steaua“, surprins de un operator in timpul partidei, l-a indreptatit pe petent sa creada ca seful transmisiunii are o pasiune „infocata“ pentru clubul din Stefan cel Mare si, prin urmare, s-a razbunat pe stelisti, dind prim-plan cu mesajul respectiv. Suspiciunile telespectatorului au adus TVR-ului o somatie publica.

Interziceti! Somati!

Un cap de familie respectabil, revoltat ca emisiunea „Test de fidelitate“ de la Antena 1 desface familii si umileste barbati in public, ii povesteste lui Ralu Filip din impresiile sale: „Cei care au initiat aceasta emisiune nu au nici cele mai elementare cunostinte despre reactiile normale fiziologice ale barbatului, in fata unei femei care pur si simplu il seduce“. Cere in final ca programul sa fie interzis, caci el se multumeste doar cu „Tradati in dragoste“.

Sa fie interzisa emisiunea „Intre bine si rau“ de la TVR 1 si sa fie acordat spatiu saptaminal, prin rotatie, pentru presedintele tarii si pentru premier. Asta cere o bucuresteanca, deranjata de editia emisiunii in care Tariceanu, din studio, si Basescu, prin telefon, au mai desfasurat o partida din meciul politic. Nici moderatorul Liviu Mihaiu nu scapa netaxat, caci doamna promitea in scrisoare ca va depune plingere penala impotriva lui, fara sa specifice insa motivul neajunsurilor ei. Mai mult, un cetatean iritat de faptul ca Realitatea TV nu a raspuns invitatiei lui de a filma gunoiul din fata blocului P7, in care locuieste, vrea ca postul sa fie amendat.

Ileana Lazariuc a avut o revelaţie: vrea un intelectual

După ce în ultima vreme a lipsit de la petrecerile mondene, Ileana Lazariuc pare să se fi regăsit. A prins un contract bun într-un nou film marca Lazarov şi s-a hotărât şi ce vrea în materie de sentimente. E bine ca un om să ştie ce doreşte, dar
parcă schimbarea de atitudine a fiicei Anastasiei Lazariuc este puţin ciudată. Ileana vrea nici mai mult nici mai puţin decât un intelectual alături de ea.

A avut tot felul de idile, numai cu oameni bogaţi, a încercat de două ori să se căsătorească cu Ion Ion Ţiriac, dar degeaba. 7plus scrie că, în ultima vreme, Ileana e dezamăgită de bărbaţii din viaţa ei şi spune că acum vrea un intelectual, un bărbat sensibil care să o iubească pentru ceea ce reprezintă ea. Să ne tragem puţin sufletele! Deci, recapitulăm. Ileana, o piesă în adevăratul sens al cuvântului, nu mai vrea fiţoşi cu bani ci vrea un bărbat sincer, profund şi deştept. Oare artista ştie în ce se bagă? Adică ştie că intelectualii ăştia îşi dijmuiesc banii pentru un bilet la o piesă bună la teatru sau operă sau că ei sunt ăia care ies în stradă să ceară drepturi de la Guvern? E o lume ciudată pentru tine, Ileana! E ca şi cum te-ai muta de la Miami la eschimoşi! Dar, dacă tu eşti hotărâtă pe drumul ăsta noi nu te putem decât susţine. Deh, s-au văzut şi minuni mai mari...

Director Rompetrol jefuit

Un bărbat i-a furat cărţile de credit şi codurile PIN unui director de la Rompetrol, reuşind să-l păgubească cu suma de 30.900 lei. Conform procurorilor constănţeni care anchetează cazul, marţi dimineaţă, în jurul orei 10.30, Ionel Zamfir, de 34 de ani, din Constanţa, a intrat în sediul S.C. Rompetrol din Năvodari sub pretextul că are de rezolvat nişte probleme la Biroul
Vînzări. Bărbatul a fost legitimat şi datele sale
de identitate au fost trecute în registru, după care a fost îndrumat spre departamentul pe care îl căuta. Potrivit anchetatorilor, în loc să meargă unde spusese, Zamfir a intrat în biroul directorului financiar adjunct, în care nu se afla nimeni şi dintr-o poşetă a luat două portofele care conţineau acte de identitate, suma de 300 lei şi două cărţi de credit, dar
şi codurile PIN. Investigatorii spun că după ce a părăsit sediul firmei Rompetrol, bărbatul a mers la un bancomat BRD din Năvodari şi a efectuat mai multe operaţiuni bancare, reuşind să scoată din conturile directorului suma totală de 30.600 lei. După ce dispariţia portofelelor a fost remarcată de proprietară, aceasta a semnalat cazul oamenilor legii. Poliţiştii au reuşit să-l identifice pe Ionel Zamfir folosind imaginile înregistrate de camerele video
de supraveghere de la intrarea în societatea Rompetrol şi cele de la bancă. După ce a fost reţinut de poliţişti, procurorii Parchetului de pe lîngă Judecătoria Constanţa l-au prezentat pe Ionel Zamfir instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru furt calificat şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos. Prim-procurorul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Constanţa, Valentin Ştefan, a declarat că bărbatul nu a recunoscut comiterea faptei şi, mai mult, neagă că s-ar fi aflat în clădirea firmei Rompetrol pe 20 martie. Anchetatorii spun că nu au reuşit să recupereze cei 30.900 de lei, sustraşi de bărbat.

Cuponarii doljeni au dat faliment

81 de societati delistate de pe bursa electronica Rasdaq, alte 48 de firme suspendate de la tranzactionare si numai 27 active la Bursa de Valori Bucuresti. Zeci de mii de doljeni, beneficiari ai programului de privatizare in masa
, s-au trezit ca actiunile lor nu mai valoreaza nimic.

Zeci de mii de doljeni, beneficiari ai programului de privatizare in masa, nu-si mai pot vinde detinerile din cauza situatiei economice dificile a societatilor la care au devenit actionari. O mare parte a firmelor la care au primit actiuni fie au disparut, fie au intrat in procedura de faliment. In decursul anilor, 81 de societati comerciale doljene au fost delistate de pe bursa electronica Rasdaq, asa incât cuponarii nu au decât sa negocieze tot intre ei vânzarea actiunilor.

Titluri fara valoare

Mare parte din societatile care au fost listate pe Rasdaq sunt firme din judet de tip agromec. Foarte multe au disparut de pe bursa din cauza ca nu si-au depus registrul de actionariat la depozitarul central, asa cum cere legea. Printre acestea, se numara si câteva firme implicate in scandaluri financiare in ultimii ani. Asa este cazul BACHUS SA, de care se leaga numele celebrului Genica Boerica, trimis in judecata de procurorii DNA pentru rambursari ilegale de TVA in valoare de 250 de miliarde de lei vechi. Alt nume celebru legat de BACHUS SA este cel al fostului ofiter DIE Ristea Priboi, disparut anul trecut din tara in conditii misterioase. Priboi a fost acuzat de procurorii DNA ca, in calitate de membru in Consiliul de Administratie al SIF Oltenia, i-ar fi oferit lui Boerica o imputernicire ilegala pentru pachetul de actiuni detinut de societate la BACHUS SA. Asa a ajuns Genica Boerica sa controleze 79% din aceasta firma. In prezent, societatea este in procedura de faliment, dupa cum au precizat responsabili din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj. Alta societate cunoscuta este CARNEXPOD SA Podari, care a fost delistata in 2002. De ea se leaga numele lui Dinel Staicu, presedintele SIF Oltenia, un alt personaj trimis in judecata de procurorii DNA, in dosarul fraudarii BIR. CARNEXPOD este urmarita de fisc pentru datoriile uriase acumulate catre bugetul de stat. La RELOC SA, societate al carei obiect de activitate este reparatia de locomotive, controlul il detine deputatul PRM de Dolj, Tudor Matusa. Fosta turnatorie TUFON SA Craiova, aflata in procedura de faliment, este controlata de controversatul Constantin Dilgoci, retinut si el de politisti in scandalul returnarilor ilegale de TVA. UPSROM (UPSRUEEM) SA Craiova, aflata tot in colaps financiar, are si ea legaturi strânse cu finantatorul Universitatii Craiova, Adrian Mititelu. Cuponarii actionari la aceste societati bat
drumul caselor de brokeraj in speranta ca vor putea vinde cuiva actiunile. Din pacate pentru ei, nu exista o solutie. Nefiind listate la bursa, ei trebuie sa ia legatura cu conducerile firmelor si sa incerce sa-si vânda detinerile celorlalti actionari. In multe cazuri, dupa cum am vazut mai sus, cupoanele nu mai valoreaza nimic.

Titlurile listate se pot vinde usor

Alta categorie de cuponari este cea reprezentata de doljenii care detin actiuni la societatile listate la bursa. Pentru acestia, solutia este mai la indemâna. „Cei care au actiuni la societatile listate la bursa trebuie sa se prezinte personal la sediul depozitarului central pentru a ridica extrasul de cont. Ulterior, pot merge la orice societate de servicii
de investitii financiare pentru a vinde actiunile. Actionarii trebuie sa fie atenti la comisionul perceput de casa de brokeraj, care poate fi de maximum 8%. Banii ii vor fi virati intr-un cont bancar sau trimisi prin posta“, a explicat Leonard Sonei, coordonator al societatii de servicii de investitii financiare Intercapital Invest Craiova.

Nici actionarii la societatile listate nu pot spera sa obtina prea multi bani. Cele mai multe tranzactii se fac cu titlurile SIF Oltenia (care sunt si cele mai banoase), Automobile Craiova SA, Avioane Craiova SA sau Electroputere Craiova. Potrivit statisticilor, doar 27 de societati doljene mai sunt listate la bursa. In schimb, alte 48 de firme sunt suspendate de la tranzactionare din diverse motive. Printre acestea amintim Lactido SA, TMD Filiasi sau Doljchim SA. Cei care stiu ca firmele la care sunt actionari au o situatie economica rezonabila sunt sfatuiti sa mai astepte o perioada sau sa incerce sa-si vânda detinerile unor binevoitori.

Cine sparge bani pe piatra dle Nichita?

“Citadin” a emis o factura de 300 milioane lei vechi pe numele invatatorului Ioan Caruntu, cel care a cistigat alegerile de la Andrieseni. Este costul “lucrarilor” cu pietruirea citorva sute de metri de drumuri de prin comuna. Caruntu va fi primar al PSD pentru urmatoarele 15 luni. Chiar daca nu ar cheltui nici un leu din salariul sau pina la viitoarele alegeri, el nu ar avea de unde sa achite nota de plata. De fapt PSD Iasi, condus de Gheorghe Nichita, si-a asumat batalia electorala din comuna. Cititi o investigatie jurnalistica ce ridica si semne de intrebare despre modul in care “Citadin” a sarit sa faca “lucrarea”

Alegerile locale care vor urma vor sta sub semnul gigantescului, al cheltuielilor electorale colosale. Aceasta concluzie se desprinde dintr-o analiza sumara a ceea ce s-a intimplat saptamina trecuta la Andrieseni. Candidatul PSD la functia de primar trebuie sa plateasca aproape 300 de milioane de lei vechi pentru ca in campania
electorala a pietruit mai multe drumuri din comuna. El va fi primar numai pentru un an si trei luni, pentru ca in 2008 vor avea loc din nou alegeri. Salariul sau ca primar pentru acest timp
ramas, de pina la 1.700 RON lunar, nu acopera cheltuielile facute. Atunci care-i cistigul sau? Si care-i cistigul PSD al carui lider judetean Gheorghe Nichita exulta de bucurie. De unde au candidatii atit de multi bani? S-au transformat partidele in societati de binefacere care pietruiesc drumuri? Are vreo legatura victoria PSD de la Andrieseni cu faptul ca s-a folosit in campanie infrastructura SC „Citadin", societatea de utilitati din subordinea primarului iesean Gheorghe Nichita? Ceea ce nu reuseste statul prin bugetul strins de la contribuabili rezolva partidele investind bani despre provenienta carora nu se stie nimic? Mai jos, un articol despre misterul financiaro-edilitar de la Andrieseni.

In campania electorala de la Andrieseni, candidatul PSD, Ioan Caruntu, a pietruit din initiativa proprie, si din propriul buzunar, cum lasa de inteles, portiuni bune de drum din comuna. "In satele unde oamenii s-au plins ca nu-si pot scoate carutele din curti atunci cind ploua, la scoli, am turnat piatra. In total, cred ca este vorba despre vreo 300 de metri liniari. Acestea sint doar niste lucrari de inceput, urmind sa mai fac si altele", a declarat Ioan Caruntu. Toate lucrarile au fost efectuate cu utilajele si piatra de la „Citadin", societate comerciala aflata in subordinea Primariei Iasi condusa de Gheorghe Nichita, vicepresedinte national al PSD. Pe data de 13 martie, Ioan Caruntu a facut o comanda la aceasta unitate pentru 5 autogredere si 20 de camioane pentru carat piatra sparta si balast. „Noi am avut si alte lucrari si nu i-am putut pune la dispozitie decit 2 autogredere si 2 camioane de mare tonaj. Pentru aceste utilaje a fost calculata factura", a spus Catalin Neculau, directorul „Citadin", care s-a grabit sa-si declare neimplicarea politica.

„Factura va fi calculata in urmatoarele zile"

Desi in hirtiile „Citadin" autogrederele au lucrat numai in zilele de 14, 15 si 16 martie, iar camioanele numai pe 15 si 16 martie, contracandidatul lui Caruntu, Mihai Urma, din partea PNL, a mentionat ca acestea au stationat in Andrieseni mai mult timp. „Autogrederele au lucrat de pe 12 martie si pina pe 20 martie, inclusiv. In ce priveste autocamioanele, acestea au adus refuz de ciur (piatra de riu de calitate inferioara - n.r.), in perioada 13-16 martie. Din ce am vazut eu, piatra a fost adusa mai mult noaptea, iar ziua a fost imprastiata", a dat lamuriri suplimentare Mihai Urma. Seful „Citadin" sustine ca pentru lucrarile suplimentare ale autogrederelor ar mai fi existat o comanda, tot a lui Ioan Caruntu, din 19 martie. „Factura pentru autogrederele inchiriate ulterior va fi calculata in urmatoarele zile. Luni, cel tirziu, Caruntu va primi si aceasta factura", a declarat directorul „Citadin". Desi bonul de comanda mentionat de Neculau este datat 19 martie 2007, in aceasta zi, Caruntu nu a fost in Iasi. „Luni nu am fost in Iasi pentru ca am avut treaba in alta parte", ne-a spus Caruntu, nestiind de declaratiile lui Neculau.

Lucrari de mintuiala executate in avans, fara garantii, de o firma a Primariei Iasi

De observat o practica interesanta a „Citadin". Toate lucrarile de la Andrieseni au fost efectuate in avans, fara garantii, fara siguranta ca vor fi platite. La insistentele reporterilor nostri, „Citadin" ne-a comunicat nota de plata pe care ar trebui sa o plateasca Ioan Caruntu: 29.804,08 RON. In acesti bani intra inchirierea autogrederelor si autocamioanelor, precum si achizitionarea a 144 metri cubi de refuz de ciur, folosit pentru pietruirea ulitelor din comuna. Conform sefilor Serviciului Public de Administrare
a Drumurilor judetene (SPADJ), refuzul de ciur contractat de candidatul PSD putea fi folosit pentru pietruirea a 240 metri liniari de drum. Calculul a fost facut pentru un drum cu doua benzi, o latime de 6 metri si o grosime a stratului de pietris de 10 centimetri. „Este un algoritm prin care se poate afla citi kilometri au fost pietruiti. Pot aparea insa diferente in functie de cum lucreaza fiecare. Daca se pune un strat mai gros de pietris, ceea ce face lucrarea mai rezistenta, atunci se pietruieste o lungime mai mica de drum", a explicat Romeo Stoica, directorul SPADJ. Referitor la lucrarile de pietruire, Mihai Urma, actualul viceprimar, este de parere ca lucrarile facute de Ioan Caruntu au fost numai de ochii lumii, si nu vor rezista decit pina la prima ploaie.

Fenechiu: „Factura este prea mica"

„In satul Glavanesti a facut dintr-un simplu drum unul cu patru benzi. Autogrederele au netezit pamintul fara sa lase rigole. Prima ploaie va inrautati si mai tare lucrurile. Au lucrat dupa capul lor, fara sa se consulte cu autoritatile locale", a adaugat Mihai Urma. Acesta sustine ca au fost pietruiti aproximativ 600 metri liniari de drum. „Se poate vedea cu ochiul liber
cum a fost pusa piatra. S-ar fi putut face treaba mai buna", a mai completat Urma. La rindul sau, deputatul PNL Relu Fenechiu este de parere ca ce s-a intimplat la Andrieseni este o mare pacaleala. „In primul rind, factura este prea mica. E pur si simplu o bataie de joc. Se vede ca e stilul
Nichita. Nu ne ramine decit sa ne mutam cu totii in Congo", a declarat Fenechiu. De mentionat ca si candidatul liberal a incercat sa pietruiasca drumurile din Andrieseni, dar nu si-a dus intentia pina la capat.

Nichita: „Nu va pot spune nimic"

Despre lucrarile de pietruire de la Andrieseni, Gheorghe Nichita a declarat ca nu stie nimic. Acesta a refuzat sa comenteze atit valoarea, cit si calitatea acestora. „In acest moment nu pot sa va spun nimic despre ceea ce s-a intimplat la Andrieseni. Am auzit ca au fost inchiriate utilaje de la Citadin, dar acest lucru este normal deoarece este vorba despre o societate comerciala. Oricine poate lucra cu Citadin, fie ca este de la PNL, PD sau orice alt partid politic. Simbata am o intrunire a membrilor PSD unde vor discuta si ce s-a intimplat la Andrieseni. Vom vedea ce cheltuieli a facut Ioan Caruntu, la ce s-a gindit cind s-a angajat sa faca lucrarile respective", a declarat Gheorghe Nichita. Practic, candidatul PSD la Andrieseni s-ar putea gasi in situatia de a-si plati singur campania electorala, sustinerea partidului din care face parte fiind pina acum doar nominala.

Candidatul PSD: „Economiile mele le investesc pentru binele oamenilor"

Conform reprezentantilor Consiliului Judetean Iasi, salariul net pe care il va incasa Caruntu in noua functie variaza intre aproximativ 1.500 si 1.700 lei. Mandatul lui Caruntu ca primar se va incheia in iunie 2008, cind vor avea loc noile alegeri locale. Un calcul simplu arata ca veniturile de pe intreaga perioada cit va fi primar, care variaza intre circa 22.500 si 25.500 lei, nu vor ajunge pentru acoperirea facturii de la „Citadin". „Am strins bani pentru satenii mei. Eu am o casa unde sa locuiesc si un petic de pamint cit sa-mi ajunga. Economiile mele le investesc pentru binele oamenilor care m-au votat", sustine Ioan Caruntu. Gheorghe Nichita a specificat totusi ca, in cazul in care Caruntu nu va putea suporta cheltuielile din campania electorala, va putea face apel la colegii din PSD pentru a-l ajuta. „Vom analiza situatia si vom lua o decizie. Fiecare trebuie sa plateasca pentru ce a facut. Totusi, faptul ca Ioan Caruntu s-a angajat la o astfel de lucrare si a luat-o in nume propriu, inseamna ca este un om responsabil care chiar vrea sa faca ceva", a incheiat Gheorghe Nichita.

Fostii mineri de la Remin sunt principalii investitori in turismul maramuresean

Fostii ortaci maramureseni pompeaza bani seriosi in sectorul turistic. Ultimele statistici intocmite la nivel de judet arata ca foarte multi dintre ei au investit banii castigati prin disponibilizare in agropensiuni turistice si ca acum invata sa le conduca dupa cerintele Uniunii Europene. Cursurile de reorientare profesionala pe care Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) le organizeaza sunt in majoritate pe acest segment de activitate pentru ca fostii mineri nu prea vor sa auda de alte meserii.
Sunt si care decid sa plece din tara sau sa lucreze intr-un alt sector de activitate dar care isi trimit sotiile sau copiii la cursuriile de turism ca sa fie siguri ca agropensiunile pe care vor sa le deschida sau pe care le-au inaugurat deja vor fi administrate corespunzator.

Cursuri la cererea ortacilor disponibilizati
Specialistii AJOFM Maramures arata ca fostii mineri sunt cei care solicita organizarea de cursuri pe linie de turism. “Vor atestate care sa le dea posibilitatea sa lucreze in domeniu. Cea mai mare cerere e in localitatile Borsa si Cavnic, dar si la Baiut si in Baia Mare. La Borsa am organizat cinci astfel de cursuri si mai avem in pregatire unul”, afirma directorul executiv adjunct al institutiei, Flaviu Dragomir.

Seful AJOFM a aratat ca ortacii le-au adresat foarte multe cereri si pentru a se specializa in domeniul constructiilor. ”La Cavnic avem in desfasurare trei astfel de cursuri, iar unul la Borsa. Tot la cererea fostilor ortaci am organizat si cursuri de crestere a animalelor, respectiv de cultivare a plantelor si legumelor. Acestea au loc in Baia Sprie, dar e posibil sa fie extinse si in alte localitati.”

Afacerile in turism reprezinta singura speranta a zonelor miniere
Presedintele Partonatului de Turism Rural Ecologic si Cultural din Romania, Livia Sima, sustine ca mare parte din investitiile facute in sectorul turistic al Maramuresului apartin fostilor angajati de la Remin.

“Este vorba de microafaceri si nu de marile hoteluri sau pensiuni. Minerii mai batrani au avut si ceva bani de-o parte peste care au pus sumele din disponibilizari si si-au facut cate o agropensiune. Cei mai tineri au fost ajutati de parinti… Care cum a putut. Oricum numarul fostilor ortaci care s-a orientat inspre activitatea de turism este foarte mare. Toti banii lor sunt investiti in case pentru ca turismul e singura lor speranta.”

Livia Sima precizeaza ca multi dintre disponibilizati si-au trimis sotiile si copiii la cursuri ca sa aiba atestatele necesare
desfasurarii unei activitati turistice. ”Asociata de Dezvoltare si Promovare in Turism impreuna cu CEDES desfasoara anual cursuri de pregatire in Maramures. Sunt de regula doua transe, adica in jur de 600 de persoane pe an, dintre care jumatate sunt fosti mineri sau apropiati ai acestora”, sublinieaza Sima.

Maramuresul detine cele mai multe agropensiuni din tara
Atat specialistii AJOFM, cat si cei de la asociatia de dezvoltare in turism au aratat ca fostii mineri maramureseni vor sa afle tot ce inseamna norme europene in domeniu ca sa nu riste sa isi vada afacerile inchise.

“Cer detalii despre ceea ce au de facut, despre finantarile din fonduri structurale. Din discutiile cu ei reiese ca se stie de posibilitatea de a demara proiecte pentru dezvoltarea rurala dar informatiile nu sunt suficiente pentru ca oamenii se blocheaza in faza de inceput si nu stiu ce trebuie sa mai faca”, declara Livia Sima.

Ea spune ca Maramuresul are la aceasta ora cea mai mare retea de pensiuni agroturistice din tara – peste 400 – si ca aproape toate sunt aliniate la cerintele europene. “Doar 27 de judete au agropensiuni, iar numarul total e de aproximativ 5.000. Daca e sa se faca un control in Maramures sunt convinsa ca foarte putine dintre ele ar fi inchise pentru ca taranii, chiar daca multi dintre ei sunt fosti mineri, au respectat normele atunci cand si-au deschis pensiuni. Cerintele la atestare nu s-au schimbat dupa integrare. Li s-au cerut de la inceput vase speciale, de exemplu. Acum exista insa un control mai sever”, concluzioneaza presedintele patronatului de turism rural din Romania.

PD Brasov propune ca Municipalitatea sa preia Tractorul UTB si Rulmentul

Societatile Tractorul UTB si Rulmentul SA, impreuna cu creantele aferente, ar putea trece din proprietatea statului si portofoliul AVAS in proprietatea publica a municipiului Brasov. Aceasta propunere a fost facuta recent de conducerea PD Brasov primarului George Scripcaru, care conduce si filiala democrata, fiindu-i prezentat acestuia un model de adresa pe care sa o transmita, in numele Consiliului Local, conducerii AVAS.
Unul dintre membrii Biroului
Permanent Judetean al PD Brasov, Dragos David (care este administratorul Parcului Industrial Carfil), ne-a declarat ieri ca aceasta ar fi "o varianta viabila" si ca, totodata, conducerea filialei democrate a solicitat si o reesalonare a creantelor celor doua societati catre bugetul de stat pentru o perioada de 50 de ani cu o perioada de gratie de 5 ani.
"Situatia economica si sociala a municipiului Brasov cunoaste o perioada de regres semnificativ datorita restructurarii marilor intreprinderi din sectorul constructiilor de masini. Cu toate eforturile autoritatilor locale si ale Guvernului, de-a lungul timpului
solutiile de privatizare si relansare a productiei industriale in cadrul acestor societati nu au dat roade, interesul pentru aceste societati comerciale fiind foarte scazut. In acest context suntem in masura sa ne asumam raspunderea pentru relansarea platformelor industriale mai sus mentionate prin redefinirea si reorganizarea lor, fapt pentru care cu ajutorul fondurilor europene dorim sa realizam un parc industrial si o infrastructura de afaceri la standarde europene", se precizeaza in expunerea de motive a adresei-proiect transmisa primarului George Scripcaru.
Potrivit argumentelor democratilor, cererea investitorilor romani si straini de a produce in cadrul unor structuri de tip parc industrial la Brasov este destul de mare, ea situandu-se la circa 300 ha la ora actuala.
"Reabilitarea zonei industriale si punerea ei la dispozitia investitorilor este o oportunitate majora pentru dezvoltarea durabila a mediului de afaceri brasovean. Preluarea creantelor si reesalonarea lor pe un termen lung va ajuta municipalitatea din perspectiva managementului financiar si va genera o dezvoltare fara presiuni financiare majore. Reusita pe plan local a unor parcuri industriale de la Carfil si Metrom sunt o dovada elocventa a dezvoltarii printr-un management eficient, dar exemple mult mai elocvente sunt zonele industriale din multe tari din UE care au trecut printr-o restructurare asemanatoare, iar acum sunt zone cu o dezvoltare economica si sociala puternica", se mai spune in actul amintit.
"Posibilitatea accesarii de fonduri europene pentru reabilitarea siturilor industriale poluante si neustilizate si pregatirea pentru noi activitati si pentru dezvoltarea durabila a structurilor de sprijinire a afacerilor sunt oportunitati de finantare certa. Ne asumam raspunderea de a mentine productia de tractoare si rulmenti prin incheierea unui acord de management si de performanta cu manageri selectati prin concurs care vor avea ca obiective principale optimizarea
locatiei si a fluxurilor tehnologice, optimizarea consumurilor energetice si a costurilor si prin asigurarea unui management orientat spre crearea de valoare adaugata si profit. Autoritatea locala are capacitatea de a administra societatea si totodata de a gasii cele mai bune solutii de redresare si de rezolvare a problemelor sociale", a sustinut David.
Fata de aceasta chestiune, primarul George Scripcaru ne-a declarat ca i s-a prezentat o argumentatie juridica, dar a precizat ca inca nu a facut nici un demers. "Mi s-a explicat ca exista posibilitatea legala de preluare. Ramane de vazut daca este sau nu fezabila. Sigur ca se pot prelua aceste societati. Pe noi ne intereseaza sa pastram locurile de munca, nu avem altfel de interese", a mai spus Scripcaru.

100.000 de dinamovisti in strada

Titlul de campioana va fi sarba-torit in strada de 100.000 de suporteri dinamovisti, a anuntat ieri Cristi Borcea, directorul general al liderului din Liga I la fotbal.


Megapetrecerea se va desfasura intr-o piata din centrul Capitalei. „Am o mare satisfactie cand vad stelisti la meciurile echipei
Dinamo! Suntem cea mai iubita echipa din Romania. Lumea si-a dat seama ca Dinamo este echipa momentului. Daca vom castiga campionatul, vom fi peste 100.000 de dinamovisti in centrul Bucurestiului”, a declarat ieri Borcea pentru site-ul oficial al clubului din Soseaua Stefan cel Mare. La meciul amical cu Flacara, de la Moreni, Dinamo a fost urmarita miercuri, din tribune, de un grup de fani ai rivalei Steaua.

"Batem Olanda la un gol"

Doliul, accidentarile si selectionarile dubioase nu vor sta in calea Nationalei in meciul de maine cu Olanda, care va fi castigat de "tricolori" la diferenta de un gol, datorita evolutiei de exceptie a lui Mutu si a formei de zile mari a portarului. Toate acestea le-a aflat din carti prezicatoarea Ermina, care la doar 16 ani se dovedeste a fi o urmasa demna a adevaratei regine a magiei albe, Maria Campina, a carei nepoata si este. In vila somptuoasa in care isi primeste clientii, tanara Ermina si-a pregatit cartile de ghicit si o scoica mare cat o pisica pentru inspiratie, zambetul ivindu-i-se pe buze imediat ce a citit soarta meciului de la Rotterdam.
Mai intai a avertizat ca moralul jucatorilor nostri nu este cel mai bun posibil, din cauza mortii tatalui selectionerului, insa a prezis ca pana la ora meciului acestia isi vor reveni. "Au fost foarte suparati din cauza a ceea ce s-a intamplat antrenorului lor, domnul Victor Piturca. Au avut o dezamagire, dar
au trecut peste ea. Ei o sa dea gol, unul mai mult decat ceilalti", a prezis Ermina. In ceea ce il priveste pe selectionerul Piturca, prezicatoarea spune ca supararea lui este mai mare si va dura mai mult, insa nu il va afecta pe plan profesional. "Domnul Piturca este foarte suparat, este dezamagit de ceea ce s-a intamplat, dar o sa treaca cu bine peste aceasta problema cand o sa se prezinte la meci", a mai spus Ermina. Tanara ghicitoare mai arunca un ochi in carti, muta scoica si avertizeaza ca lucrurile nu vor fi atat de simple pe cat par. "O sa aiba si Olanda sanse mari sa dea gol. O sa aiba multe sanse de gol, o sa dea chiar, dar pana la urma o sa castige echipa noastra nationala". Intrebata daca Mutu va fi in forma, Ermina roseste ca o scolarita, semn ca atacantul e favoritul ei din echipa lui Piturca. Muta scoica mai incolo, intinde iar cartile si surade din nou. "Lui Mutu o sa ii mearga foarte bine, o sa aiba foarte multe sanse sa dea gol si foarte probabil o sa si o faca. Marica o sa aiba si el sansa lui, dar nu ca Mutu". O noua citire in carti si din cele prezise se pare ca vom avea parte de un meci pe contre. Ermina nu se pronunta cine va apara poarta Nationalei, Coman sau Lobont, in schimb avertizeaza ca oricine ar fi titularizat, va avea o viata
grea. "Portarul o sa aiba mult de muncit, o sa apere foarte multe mingi, dar in final o sa castige echipa noastra nationala", a asigurat din nou prezicatoarea Ermina.

Atentie la fazele fixe!

Pericol! Opt dintre cele douasprezece goluri înscrise de elevii lui Van Basten în ultimele sase partide au venit din astfel de situatii .

Beneficiara a unei discipline tactice de invidiat si a unui joc impresionant de pase, "Portocala Mecanica" exploateaza la maximum si fazele fixe.

Olanda e pragmatica. Cel putin asta dovedeste jocul ei din ultima vreme. Organizarea din ce în ce mai buna a marilor echipe
si valorile apropiate ale fotbalistilor, ce limiteaza în fotbalul de astazi actiunile de joc, l-au facut pe selectionerul olandez sa-si puna jucatorii sa trateze extrem de serios jocul la fazele fixe. Cel putin asta reiese din ultimele partide disputate de "Portocala Mecanica", în care opt goluri au fost înscrise din asemenea faze, cu mentiunea ca unul a fost reusit din penalty. Olanda profita, si o face destul de bine, de faptul ca majoritatea elevilor sai au un bun joc de cap, motiv pentru care sunt utili la fazele fixe. Isi apara bine zona în propriul careu si marcheaza în celalalt. Un exemplu în acest sens este, fara îndoiala, puternicul aparator al lui Hamburg, Joris Mathijsen, marcator a doua goluri din astfel de faze si coautor la alte trei reusite ale olandezilor în ultimele meciuri.

In 2005, la Bucuresti, am luat gol în secunda 40!

Din pacate, România este patita la capitolul fazelor fixe în meciurile cu Olanda. In partida disputata la Bucuresti, pe 26 martie 2005, tricolorii au luat gol în secunda 40! Robben a executat un corner de pe partea stânga si veteranul Cocu a reluat cu capul, din careul nostru, profitând de marcajul slab al lui Tiberiu Ghioane. Golul s-a dovedit atunci decisiv în desfasurarea partidei, România nereusind sa-si mai revina si pierzând cu 0-2

Piturca nu a mancat si nu a dormit trei zile

Presedintele FR Natatie, Viorel Paunescu, un apropiat al lui Victor Piturca, a declarat, ieri, ca selectionerul este foarte afectat de moartea tatalui sau, motiv pentru care nu a mancat si nici nu a dormit trei zile
. "Piturca a fost foarte suparat, chiar trei zile, cat a stat acolo, nu a mancat si nu a dormit deloc. A fost foarte afectat de pierderea parintelui sau. Dar toate astea au avantajul
de a-l fortifica, pentru ca echipa sa castige in Olanda", a spus Paunescu, care a insotit, ieri, echipa nationala in zborul spre Olanda. Tatal selectionerului Victor Piturca, Petre, a murit duminica, la varsta de 76 de ani, in urma unui atac cerebral, fiind inmormantat, marti, in Cimitirul Nisipuri din Craiova.
Selectionerul Victor Piturca a condus, miercuri, primul antrenament in aceasta saptamana.

Lucescu senior ne arata ceafa bulgarilor

Antrenorul de la Sahtior Donetk sustine ca Olanda are prima sansa, iar tricolorii se bat
mai degraba cu vecinii de la sud de Dunare, care au avantajul
ca evolueaza titulari la echipele din Europa.

Selectionerul Victor Piturca a condus miercuri seara primul antrenament al nationalei pentru meciul cu Olanda (simbata, 24 martie, ora 21.30, TVR 1) din preliminariile Euro 2008, dupa ce in ultimele doua zile a lipsit din cantonamentul de la Mogosoaia, din cauza decesului tatalui sau. Urmatoarea sedinta de pregatire va fi in aceasta dimineata, chiar pe stadionul „De Kuip“ din Rotterdam, spre care delegatia Romaniei a decolat ieri dupa-amiaza. „Piturca a fost foarte suparat, chiar trei zile, cit a stat acolo, nu a mincat si nu a dormit deloc. A fost foarte afectat de pierderea parintelui sau. Dar toate astea au avantajul de a-l fortifica, pentru ca echipa sa cistige in Olanda“, a dezvaluit ieri Viorel Paunescu, fostul presedinte al Stelei, care s-ar multumi si cu un egal cu Olanda.

Desi are incredere in nationala lui Piturca, Mircea Lucescu nu crede ca soarta calificarii la Euro 2008 se va decide in partida de simbata: „Lupta noastra de calificare se da cu Bulgaria. Jucatorii bulgari au ceva in plus
pentru ca sint titulari in general pe la echipele de club europene, dar ai nostri sint mai talentati. Daca vor fi inteligenti, daca vor sti sa se organizeze foarte bine, sint convins ca vor avea posibilitatea sa ajunga la gol“. Tehnicianul lui Sahtior spera intr-o evolutie buna a lui Marica, jucator aflat in vizorul clubului AS Roma, conform impresarului Victor Becali.

„Carnivorul Mutu”

Olandezii spera insa in respectarea traditiei, defavorabila Romaniei in confruntarile cu batavii. „In cele opt confruntari de pina acum, Olanda n-a pierdut niciodata in fata Romaniei. Sper ca echipa pregatita de Van Basten sa joace atractiv si dominant. Nu va fi usor, deoarece cluburile din Romania au crescut considerabil in Europa in ultimii ani“, a spus Henk Kesler, directorul Federatiei Olandeze de Fotbal (KNVB). Jucatorul de care se tem cel mai mult gazdele este Adi Mutu, „carnivorul din atacul Romaniei“, dupa cum a fost numit in cotidianul “Algemeen Dagblad“ (AD), care a publicat un amplu material despre „tiganusul smecher“ de la Fiorentina. „In urma cu doi ani, cind Olanda invingea la Rotterdam cu 2-0 nationala Romaniei, Mutu tocmai revenea dupa o suspendare de sapte luni ca urmare a consumului de cocaina. Acum este pregatit, este in forma si dornic de revansa. Atacantul a iesit din prapastia in care s-a aflat in anii precedenti. Daca va reusi sa duca Romania la CE din 2008, revansa sa asupra trecutului este completa“, a scris sursa citata.

Van Basten, fidel atacului

Chiar si asa, Van Basten va miza pe cartea atacului, presa olandeza sustinind ca selectionerul Olandei va folosi jucatori de viteza sau de careu ca Sneijder, Seedorf, Babel sau Huntelaar, care au exersat la antrenamente crearea superioritatii in careul adversarului. In plus, mai este si Kuyt, dar Seedorf ii simte lipsa vedetei de la Real Madrid, Ruud van Nistelrooy, care a refuzat convocarea din cauza unei dispute cu selectionerul.

Revine Chivu

Capitanul nationalei a fost supus miercuri unui control la clinica Villa Stuart, verdictul medicilor
fiind unul incurajator, internationalul roman avind sanse sa revina pe teren la sfirsitul lunii martie, in meciul cu AC Milan.

Potrivit cotidianului „Il Romanista“, Chivu va trebui sa poarte o masca de protectie la revenirea pe teren. Accidentarea nu ar fi insa un impediment pentru un transfer la Barcelona, ziarul „Sport“ notind ieri ca plafonul salarial este principala piedica in calea negocierilor, internationalul roman nefiind considerat indeajuns de bun pentru a fi platit la fel ca jucatorii cei mai buni de la campioana Spaniei.

Elogii pentru Mutu

Presa olandeza, dar
si fostul golgeter Batistuta, vorbesc in termeni laudativi despre atacantul "tricolorilor"
Cotidianul olandez Algemeen Dagblad i-a dedicat ieri un material lui Adrian Mutu, pe care il considera pericolul principal pentru Batavi in confruntarea de maine seara. "Acum doi ani, cand Olanda invingea la Rotterdam cu 2-0 nationala Romaniei, Mutu tocmai revenea dupa o suspendare de sapte luni ca urmare a consumului de cocaina. Acum este pregatit, in forma si dornic de revansa", a scris sursa citata, prezentand pe larg cazul Maurizio Zamparini-Mutu, cand jucatorul roman a fost numit "tiganus smecher". "Atacantul a iesit din prapastia in care s-a aflat in anii precedenti. Venirea sa la Fiorentina este probabil cel mai bun lucru care i s-a intamplat recent. Florenta este un oras splendid, iar tentatiile din Londra sunt departe. Romanul este un tip inteligent, interesat de matematica, istorie si teatru", a mai notat publicatia olandeza. Algemeen Dagblad a scris ca jucatorii olandezi trebuie sa fie foarte atenti la Mutu, care si in meciul din 2005 a creat cateva situatii periculoase. "Daca va reusi sa duca Romania la CE din 2008, revansa sa asupra trecutului este completa", a notat sursa citata. Un alt val de laude pentru Mutu a venit din partea lui Gabriel Batistuta, fostul golgeter si capitan al Fiorentinei. "Mutu si Toni sunt jucatori exceptionali. Impreuna formeaza un cuplu de atacanti extrem de periculos si fac multe lucruri bune. Sunt bucuros pentru ei", a spus Batistuta, care a jucat noua ani pentru echipa "viola", marcand 168 de goluri.

Singuratatea lui Cristi Puiu

u sunt deloc original cand spun ca ma irita tot mai des simplitatea entuziasta cu care este imbratisat unanim "noul val". In literatura, film, arte plastice etc. Cliseele apreciative, caderea pe spate in fata baietilor care "spune pe bune".
Nu sunt un cinefil infocat, dar am vazut cateva filme ale "noului val", care e plin de artisti deranjanti. Sa zicem ca prin mimetism – cate filme minimaliste despre "comunismul meu", "revolutia mea locala", "temele mari relatate de o voce mica si ingenua" va mai trebui sa vedem pana sa
se prinda baietii ca c’est foutu? Eu, cel putin, nu vreau sa vad "Good-bye Lenin" de mai multe ori.
In alta ordine de idei
, nu am nici cel mai mic respect pentru Kusturica, cu atat mai putin pentru largul siaj pe care acesta l-a creat.
Cristi Puiu vs. restul mi se pare o cartografiere corecta a "noului val". Primul are ceea ce se numeste de cele mai multe ori o viziune proprie asupra lucrurilor si asta e definita de cateva lucruri destul de rare: austeritate, directete, gravitate. Seamana, impresionist vorbind, cu un artist neamt postbelic. Nu are glumite soft. Filmele sale
sunt ingrijorator de lipsite de scene haioase. Nu trebuie sa contracareze chestii local-umoristice cu lirisme de ultim prost-gust.
Toate acestea sunt impotriva trendului, urmat de artisticii ludici sau "tineri furiosi" ai filmului romanesc contemporan. A caror apetenta de a face filme la care stiu ca europenii pun botu’ (oh, specificul, oh, minunata diversitate) e ridicola, cand nu gretoasa.
Daca filmele predominante in noul val sunt "veridice" si delicios de feerice (ca orice produs
artistic rural), filmele lui Cristi Puiu sunt firesc sumbre, nedecorative, alienante. Adevarate. z

Traian Ungureanu, scandal la ICR New York

Prezenta ziaristului roman Traian Ungureanu, considerat un preferat al presedintelui Traian Basescu, la Institutul Cultural Roman din New York a devenit prilej de polemici aprinse pe tema disputelor existente actualmente intre Palatele Cotroceni si Victoria.

Membrii comunitatii romanesti din New York au transformat o discutie care il avea ca invitat pe Traian Ungureanu, jurnalist la Cotidianul si Revista 22, intr-o adevarata confruntare pe tema conflictului dintre Palate, informeaza Antena3. Potrivit sursei citate, discutiile gazduite de ICR de la New York au pornit de la criticile pe care unele ziare romanesti din New York i le-au adus lui Ungureanu. Astfel, intr-un editorial din New York Magazin, Ungureanu a fost acuzat de "slugarnicie fata de seful statului" pentru "odele" pe care i "le-a inchinat" presedintelui Basescu. In plus
, publicatia a afirmat ca jurnalistul a fost propus pentru postul de ambasador la Londra "desi nu este angajat al MAE si nu are pregatire in diplomatie". Polemicile celor prezenti au gravitat apoi pe tema disputelor dintre presedinte si premier. Daca adversarii sefului statului au criticat disputele politice constante din Romania
, suporterii lui Basescu au vorbit despre "sistemul
oligarhic" din jurul premierului Tariceanu, care controleaza mass-media si ataca frecvent Palatul Cotroceni. Discutiile dintre membrii diasporei au fost extrem de vehemente, din replicile aruncate nelipsind acuzatiile de "servilism" si "dictatura". Reamintim ca ICR, aflat sub patronajul presedintelui si al carui buget este asigurat de contribuabilii romani, l-a invitat pe Ungureanu sa conferentieze la 19 martie, la New York.

Ion Caramitru, in razboi cu artistii pentru Alice Georgescu

Alice Georgescu, colaboratoarea lui Ion Caramitru la Teatrul National Bucuresti, a spus ca a scris articolele incriminate despre spectacolele Teatrului din Arad inaintea nominalizarii sale
pentru juriul UNITER. Criticul Florica Ichim afirma insa contrariul.

Criticii Florica Ichim, Liviu Malita si Miruna Runcan, nominalizati la Premiile UNITER, afirma ca se vor retrage din competitie iin cazul iin care criticul Alice Georgescu va fi mentinuta iin juriul final al premiilor, “sentinta” care trebuie sa treaca de votul Senatului. Si regizorul Andrei Serban a decis sa refuze nominalizarea la Premiile UNITER din cauza atitudinii lui Georgescu.

Contactata telefonic, doamna Florica Ichim a declarat ca, iin cazul iin care formula actuala a juriului final, care o include si pe Alice Georgescu, va trece de Senat, semnatarii scrisorii se vor retrage din competitia pentru Premiile UNITER. „E imposibil sa acceptam ca dansa sa ne judece“, a declarat aceasta. Alice Georgescu a ramas iin juriu fie din vanitate, „pentru ca nu stie sa piarda cand greseste“, fie din ratiuni materiale. De asemenea, un alt motiv pentru care Georgescu nu a parasit juriul este acela ca Ion Caramitru colaboreaza cu aceasta la Teatrul National si, probabil, „fraternizeaza cumva“. In trecut, doamna Ichim a mai iintampinat o problema asemanatoare cu un membru al juriului UNITER, iinsa, „domnul a avut bunul simt sa se retraga“. „Gala este marea noastra sarbatoare, a oamenilor de teatru si este pacat ca exista asemenea situatii“, a mai adaugat Florica Ichim.

Teatrul Clasic din Arad se retrage din concurs
Nici Teatrul Clasic „Ioan Slavici“ din Arad, nominalizat la patru premii UNITER, nu recunoaste calitatea de membru al juriului final a criticului de teatru Alice Georgescu, pe motiv ca aceasta s-ar fi antepronuntat asupra productiei aradene „Iubirea Fedrei“ de Sarah Kane, iin regia lui Mihai Maniutiu. „Constatam cu stupoare ca unul dintre cei cinci membri ai juriului – criticul de teatru Alice Georgescu – s-a antepronuntat asupra spectacolului nostru (în Ziarul de Duminica, supliment al Ziarului Financiar din data de 16 martie 2007). Trecând peste faptul ca remarcile doamnei Alice Georgescu vadesc cel putin rea-credinta, Teatrul Clasic «Ioan Slavici» Arad se vede obligat sa recuze calitatea de membru al juriului doamnei Alice Georgescu, considerând ca impartialitatea absolut necesara unei astfel de responsabilitati a fost – prin demersul sau jurnalistic – încalcata“, informeaza teatrul într-un comunicat remis Mediafax. „Iubirea Fedrei“ de Sarah Kane este nominalizat la categoriile cel mai bun spectacol, cea mai buna actrita în rol principal (Irina Wintze, pentru rolul Fedra), cel mai bun actor în rol principal (Zoltan Lovas, pentru rolul Hipolit) si cea mai buna scenografie (Doru Pacurar).

Opinii contrare legate de articolelem lui Georgescu
În replica, criticul de teatru a declarat ca, în momentul în care s-a pronuntat public asupra nominalizarilor la Premiile UNITER, nu fusese înca desemnata ca membra a juriului de premiere. In acest juriu, spune Georgescu, a ajuns tocmai pentru ca meseria sa este sa se pronunte public asupra diferitelor aspecte ale vietii teatrale. Insa, Florica Ichim ne-a declarat ca cel de-al doilea articol despre spectacolul de la Arad a fost scris dupa ce Georgescu a fost primita iin juriu.

Ion Caramitru nu doreste sa comenteze situatia actuala
Dupa ce în februarie actorul Vlad Ivanov, nominalizat la categoria cel mai bun actor în rol secundar, a anuntat ca se retrage din cursa pe motiv ca rolul pe care îl interpreteaza este, de fapt, principal, Andrei Serban a decis recent sa refuze nominalizarea la premiul pentru regie, dupa ce în juriul final au fost desemnate „persoane care s-au declarat ostentativ împotriva spectacolului“ sau „Purificare“, de Sarah Kane, (Teatrul National din Cluj).

Presedintele UNITER nu a dorit sa comenteze situatia, ramanand sa faca precizarile de rigoare iin conferinta de presa care va avea loc
luni.

Editia din acest an a Galei Premiilor UNITER va avea loc iin data de 23 aprilie, la Sibiu. Spectacolul Galei va fi pus iin scena de Cornel Todea si va beneficia de scenografia lui Andu Dumitrescu. Juriul final, care va decide castigatorii acestei editii, a fost stabilit dupa anuntarea nominalizarilor. Acesta este format din Visky Andras, dramaturg si critic de teatru, regizorul Ion Cojar, scenograful Mihai Madescu, criticul Alice Georgescu si actrita Valeria Seciu.

"Capsunarii" din Spania au primit un cadou teatral de la Bulandra

In spatele fiecarui roman de acolo, numit poate peiorativ «capsunar» - si inexact, fiindca ei sunt mai ales constructori - se afla o drama umana fenomenala si am fost impresionat sa descopar asta", a spus Horatiu Malaele, intr-o conferinta de presa pe tema recentului turneu in Spania al Teatrului Bulandra. Spectacolele "Triumful dragostei" de Marivaux, in regia lui Alexandru Darie, si "Mascariciul" dupa Cehov, conceput si jucat de Horatiu Malaele, impreuna cu Niculae Urs, s-au jucat la Teatrul Abadia din Madrid, respectiv la Alcala de Henares, oras-satelit al Madridului, locul nasterii lui Cervantes si actualul domiciliu
al multor romani. Succesul actorilor romani a fost consemnat de "El Pais", ceea ce a facut sa se vanda toate biletele la ultimele reprezentatii din 10 si 11 martie, si a fost confirmat de felicitarile primite de la scriitorul Mario Vargas Llosa, care a tinut sa felicite personal trupa, la cabine.
"In prima zi n-au venit romani, fiindca oamenii s-au dus acolo sa munceasca, nu sa se distreze", a spus Horatiu Malaele, spre hazul general. "Totusi, Spania e o tara sub ocupatie. Romaneasca", a adaugat el. La randul sau, directorul Teatrului Bulandra, regizorul Alexandru Darie, a povestit ca reactia publicului a fost impresionanta, ei aplaudand minute in sir si strigand "Toreros!", semn de mare admiratie. Chiar daca pe strada vedeai peste tot afise cu manelele lui Guta, teatrul a avut si el parte de promovare, partenerii de la Teatrul Abadia editand afise bilingve, astfel incat romanii sa observe mai bine ca exista si o altfel de oferta culturala. "Multi romani au aflat din intamplare, altii n-au aflat deloc, Horatiu a intalnit unii pe strada care nu stiau, dar l-au recunoscut. Daca va exista o continuitate a acestei oferte, oamenii vor veni, findca unii dintre ei aveau aceasta obisnuinta in tara, numai ca trebuie reeducati in acest sens", a mai spus Darie. Membru al Uniunii Teatrelor Europene, Bulandra isi pastreaza renumele de "cel mai international" dintre teatrele romanesti si planuieste deja viitoarele turnee peste granite. In mai, teatrul va prezenta spectacolul nominalizat la Premiile UNITER "Elizaveta Bam" la Viena, in cadrul manifestarii Zilele Bucurestiului, iar in vara va juca spectacolele "Unchiul Vanea" si "Casatoria", ambele in regia lui Yuriy Kordonskyi, la Tel Aviv, in organizarea Institutului Cultural Roman. Nu mai putin, acum, cand directorul Alexandru Darie este si presedintele Uniunii Teatrelor Europene, Bulandra se va implica in oganizarea, in 2008, a unui Festival al UTE care sa aiba loc la Bucuresti si Cluj, avand ca tema "spectacolele Renasterii".

Spartanii fac toti banii

Filmul "300 - eroii de la Termopile", despre lupta spartanilor impotriva persilor din anul 480 i.H., i-a suparat pe iranieni, care spun ca americanii le umilesc stramosii.



Filmul "300", despre batalia de la Termopile, are premiera azi.

Filmat in 60 de zile, 90% pe ecran albastru, 10% pe ecran verde, cu un buget de 60 milioane de dolari, „300”, filmul despre batalia de la Termopile, aduce 70 de milioane de dolari din incasari numai in weekendul de lansare - un record pentru luna martie - si tensioneaza si asa delicatele relatii dintre SUA si Iran.

„300 - eroii de la Termopile”, care a fost lansat in SUA pe 9 martie, are premiera astazi pe ecranele din Romania. Filmul se bazeaza pe benzile desenate ale lui Frank Miller (creatorul lui „Sin City”), in care descrie lupta de la Termopile, din 480 i.H.

Aici, 300 de spartani, condusi de Leonidas, tin piept unei armate de peste 100.000 de persani ai regelui Xerses. Pentru spartani, tinta eroica este nu atat sa castige extrem de inegala lupta, cat sa-i intarzie pe persi pentru a da timp
de pregatire fortelor grecesti.

Ce are povestea din secolul 5 i.H. atat de atractiv pentru spectatorii secolului 21 d.H.? Poate tocmai faptul ca este spusa cu metodele tehnologice ale timpului sau: s-au folosit 10 companii
de efecte speciale, de pe trei continente. Dintre cele 1.500 de cadre ale filmului, 1.300 contin un oarecare efect special. Actorii au jucat, in majoritatea timpului, pe fundalul unui ecran albastru sau verde, apoi au fost inconjurati de efectele vizuale lucrate pe calculator.

Promovare virala pe internet

„300” a fost marcat „Rated R” adica „interzis persoanelor sub 16 ani”. Motivul evident: cantitatea de sange si mai ales cea a capetelor taiate. Cum scrie Entertainment Weekly, „10 parti Tarantino, 1 parte Herodot”.

S-a constatat, ironic, ca nu e de mirare, cu un regizor ca Zack Snyder, care se antrenase cu trei ani in urma cu remake-ul horrorului clasic al lui Romero, „Dimineata mortii”. Studiourile Warner Bros si-au asumat un risc major: o poveste din Grecia Antica, fara niciun nume mare pe afis (Gerard Butler, interpretul regelui Leonidas intra abia acum in vizorul presei) si, cel mai grav, marcat cu R. Adica greu de promovat.

In teorie, fiindca in practica traseul a fost destul de clar. Intai, prezenta lui Snyder si a lui Miller la San Diego’s Comic-Con International - celebra conventie pentru fanii benzilor desenate. Cei doi au aratat acolo cateva cadre din film care au ajuns, nu se stie cum, pe YouTube - Warner Bros jura ca nu au avut niciun amestec. De aici inainte virusul s-a intins fara probleme. Iar studiourile au adaugat un site promotional pe MySpace, accesat zilnic de 2 milioane de oameni. Alte site-uri de fani au preluat cu bucurie bannerul filmului, astfel ca lumea era deja nerabdatoare la data lansarii.

Peste Oliver Stone

Dintre recentele epopee in sandale, numai „Gladiator” depaseste incasarile lui „300”, cu 188 de milioane inregistrate in weekendul de lansare. Reusita lui „300” este cu atat mai surprinzatoare cu cat nu a avut niciun actor de clasa A pe afis, regizorul e aproape necunoscut, iar bugetul, 60 de milioane. De comparat cu cele 185 ale „Troiei”, 150 ale lui Alexander si cele 103 ale lui „Gladiator”.
Filmul continua sa ramana in fruntea box-office-ului american, cu incasari de peste 135 de milioane de dolari in doua saptamani.

Atac la istorie

„Hollywood declara razboi iranienilor”

Dupa ce grecii erau cat pe ce sa-l dea in judecata pe Oliver Stone pentru ca a sugerat tendintele homosexuale ale lui Alexandru cel Mare, acum iranienii sunt iritati de o productie hollywoodiana. Javad Shamghadri, consilier cultural al presedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad, a declarat ca SUA incearca sa „umileasca” Iranul si sa rastoarne realitatea istorica. Filmul este vazut ca un atac la adresa istoriei persilor.

Ziarul „Ayende-No” afirma in articolul „Hollywood declara razboi Iranienilor” ca filmul „ii descrie pe iranieni ca pe niste demoni, fara cultura, sentimente sau umanitate, care nu se gandesc la altceva decat cum sa atace alte natii si sa ucida oameni”.

In cinematografe

Bucuresti: Hollywood Multiplex (biletele intre 15,9 lei si 18,9 lei), MoviePlex (bilete intre 17 si 20 de lei), City Cinema Multiplex (bilete intre 13,9 lei si 14,9 lei), CinemaPro (bilete intre 8,9 lei si 10,9 lei); Cluj: Cinema Victoria