sâmbătă, 21 februarie 2009

Ion Caramitru, in razboi cu artistii pentru Alice Georgescu

Alice Georgescu, colaboratoarea lui Ion Caramitru la Teatrul National Bucuresti, a spus ca a scris articolele incriminate despre spectacolele Teatrului din Arad inaintea nominalizarii sale
pentru juriul UNITER. Criticul Florica Ichim afirma insa contrariul.

Criticii Florica Ichim, Liviu Malita si Miruna Runcan, nominalizati la Premiile UNITER, afirma ca se vor retrage din competitie iin cazul iin care criticul Alice Georgescu va fi mentinuta iin juriul final al premiilor, “sentinta” care trebuie sa treaca de votul Senatului. Si regizorul Andrei Serban a decis sa refuze nominalizarea la Premiile UNITER din cauza atitudinii lui Georgescu.

Contactata telefonic, doamna Florica Ichim a declarat ca, iin cazul iin care formula actuala a juriului final, care o include si pe Alice Georgescu, va trece de Senat, semnatarii scrisorii se vor retrage din competitia pentru Premiile UNITER. „E imposibil sa acceptam ca dansa sa ne judece“, a declarat aceasta. Alice Georgescu a ramas iin juriu fie din vanitate, „pentru ca nu stie sa piarda cand greseste“, fie din ratiuni materiale. De asemenea, un alt motiv pentru care Georgescu nu a parasit juriul este acela ca Ion Caramitru colaboreaza cu aceasta la Teatrul National si, probabil, „fraternizeaza cumva“. In trecut, doamna Ichim a mai iintampinat o problema asemanatoare cu un membru al juriului UNITER, iinsa, „domnul a avut bunul simt sa se retraga“. „Gala este marea noastra sarbatoare, a oamenilor de teatru si este pacat ca exista asemenea situatii“, a mai adaugat Florica Ichim.

Teatrul Clasic din Arad se retrage din concurs
Nici Teatrul Clasic „Ioan Slavici“ din Arad, nominalizat la patru premii UNITER, nu recunoaste calitatea de membru al juriului final a criticului de teatru Alice Georgescu, pe motiv ca aceasta s-ar fi antepronuntat asupra productiei aradene „Iubirea Fedrei“ de Sarah Kane, iin regia lui Mihai Maniutiu. „Constatam cu stupoare ca unul dintre cei cinci membri ai juriului – criticul de teatru Alice Georgescu – s-a antepronuntat asupra spectacolului nostru (în Ziarul de Duminica, supliment al Ziarului Financiar din data de 16 martie 2007). Trecând peste faptul ca remarcile doamnei Alice Georgescu vadesc cel putin rea-credinta, Teatrul Clasic «Ioan Slavici» Arad se vede obligat sa recuze calitatea de membru al juriului doamnei Alice Georgescu, considerând ca impartialitatea absolut necesara unei astfel de responsabilitati a fost – prin demersul sau jurnalistic – încalcata“, informeaza teatrul într-un comunicat remis Mediafax. „Iubirea Fedrei“ de Sarah Kane este nominalizat la categoriile cel mai bun spectacol, cea mai buna actrita în rol principal (Irina Wintze, pentru rolul Fedra), cel mai bun actor în rol principal (Zoltan Lovas, pentru rolul Hipolit) si cea mai buna scenografie (Doru Pacurar).

Opinii contrare legate de articolelem lui Georgescu
În replica, criticul de teatru a declarat ca, în momentul în care s-a pronuntat public asupra nominalizarilor la Premiile UNITER, nu fusese înca desemnata ca membra a juriului de premiere. In acest juriu, spune Georgescu, a ajuns tocmai pentru ca meseria sa este sa se pronunte public asupra diferitelor aspecte ale vietii teatrale. Insa, Florica Ichim ne-a declarat ca cel de-al doilea articol despre spectacolul de la Arad a fost scris dupa ce Georgescu a fost primita iin juriu.

Ion Caramitru nu doreste sa comenteze situatia actuala
Dupa ce în februarie actorul Vlad Ivanov, nominalizat la categoria cel mai bun actor în rol secundar, a anuntat ca se retrage din cursa pe motiv ca rolul pe care îl interpreteaza este, de fapt, principal, Andrei Serban a decis recent sa refuze nominalizarea la premiul pentru regie, dupa ce în juriul final au fost desemnate „persoane care s-au declarat ostentativ împotriva spectacolului“ sau „Purificare“, de Sarah Kane, (Teatrul National din Cluj).

Presedintele UNITER nu a dorit sa comenteze situatia, ramanand sa faca precizarile de rigoare iin conferinta de presa care va avea loc
luni.

Editia din acest an a Galei Premiilor UNITER va avea loc iin data de 23 aprilie, la Sibiu. Spectacolul Galei va fi pus iin scena de Cornel Todea si va beneficia de scenografia lui Andu Dumitrescu. Juriul final, care va decide castigatorii acestei editii, a fost stabilit dupa anuntarea nominalizarilor. Acesta este format din Visky Andras, dramaturg si critic de teatru, regizorul Ion Cojar, scenograful Mihai Madescu, criticul Alice Georgescu si actrita Valeria Seciu.