In spatele fiecarui roman de acolo, numit poate peiorativ «capsunar» - si inexact, fiindca ei sunt mai ales constructori - se afla o drama umana fenomenala si am fost impresionat sa descopar asta", a spus Horatiu Malaele, intr-o conferinta de presa pe tema recentului turneu in Spania al Teatrului Bulandra. Spectacolele "Triumful dragostei" de Marivaux, in regia lui Alexandru Darie, si "Mascariciul" dupa Cehov, conceput si jucat de Horatiu Malaele, impreuna cu Niculae Urs, s-au jucat la Teatrul Abadia din Madrid, respectiv la Alcala de Henares, oras-satelit al Madridului, locul nasterii lui Cervantes si actualul domiciliu
al multor romani. Succesul actorilor romani a fost consemnat de "El Pais", ceea ce a facut sa se vanda toate biletele la ultimele reprezentatii din 10 si 11 martie, si a fost confirmat de felicitarile primite de la scriitorul Mario Vargas Llosa, care a tinut sa felicite personal trupa, la cabine.
"In prima zi n-au venit romani, fiindca oamenii s-au dus acolo sa munceasca, nu sa se distreze", a spus Horatiu Malaele, spre hazul general. "Totusi, Spania e o tara sub ocupatie. Romaneasca", a adaugat el. La randul sau, directorul Teatrului Bulandra, regizorul Alexandru Darie, a povestit ca reactia publicului a fost impresionanta, ei aplaudand minute in sir si strigand "Toreros!", semn de mare admiratie. Chiar daca pe strada vedeai peste tot afise cu manelele lui Guta, teatrul a avut si el parte de promovare, partenerii de la Teatrul Abadia editand afise bilingve, astfel incat romanii sa observe mai bine ca exista si o altfel de oferta culturala. "Multi romani au aflat din intamplare, altii n-au aflat deloc, Horatiu a intalnit unii pe strada care nu stiau, dar l-au recunoscut. Daca va exista o continuitate a acestei oferte, oamenii vor veni, findca unii dintre ei aveau aceasta obisnuinta in tara, numai ca trebuie reeducati in acest sens", a mai spus Darie. Membru al Uniunii Teatrelor Europene, Bulandra isi pastreaza renumele de "cel mai international" dintre teatrele romanesti si planuieste deja viitoarele turnee peste granite. In mai, teatrul va prezenta spectacolul nominalizat la Premiile UNITER "Elizaveta Bam" la Viena, in cadrul manifestarii Zilele Bucurestiului, iar in vara va juca spectacolele "Unchiul Vanea" si "Casatoria", ambele in regia lui Yuriy Kordonskyi, la Tel Aviv, in organizarea Institutului Cultural Roman. Nu mai putin, acum, cand directorul Alexandru Darie este si presedintele Uniunii Teatrelor Europene, Bulandra se va implica in oganizarea, in 2008, a unui Festival al UTE care sa aiba loc la Bucuresti si Cluj, avand ca tema "spectacolele Renasterii".