sâmbătă, 21 februarie 2009

Zece mari agentii de turism s-au retras din conducerea ANAT

Zece dintre cele mai importante firme s-au retras din conducerea Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, din cauza neintelegerilor cu presedintele patronatului, Gheorghe Fodoreanu. Protestatarii vor sa-l suspende pe acesta din functie si sa desemneze un nou presedinte.

Un scandal de proportii se deruleaza, in ultimele zile, la varful Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). Zece dintre reprezentantii celor mai importante firme de turism de pe piata romaneasca s-au retras din conducerea ANAT, pe motiv ca nu au reusit sa se puna de acord cu presedintele patronatului, Gheorghe Fodoreanu, asupra unor aspecte legate de activitatea ANAT.

De asemenea, 150 de agentii si-au declarat dezacordul vizavi de managementul ANAT, printre acestea aflandu-se nume sonore precum Romantic Travel, CMB Travel si Kara Travel. Reprezentantii acestora vor ca ANAT sa fie condusa de un presedinte care sa nu provina dintr-o firma de turism, dar care sa aiba expertiza in domeniu si sa fie ales prin acordul tuturor agentiilor din patronat.

Paralela 45 si Ali Baba, favorizate la Tårg
Neintelegerile ar fi pornit de la Targul de Turism, ce se va desfasura intre 29 martie-1 aprilie a.c. la Romexpo. „Protestatarii” considera ca agentiile Paralela 45 si Ali Baba Tour au fost favorizate in obtinerea de pavilioane mai bune in cadrul acestui eveniment. „Cu toate acestea, Alin Burcea, presedintele agentiei Paralela 45, s-a raliat cu protestatarii. In fapt, el vrea sa fie ales presedinte la alegerile din iunie“, ne-au declarat surse din piata. Numai ca „marul discordiei” este in alta parte. Toti cei care au idei contrare actualului presedinte nu mai doresc, in viitor, un presedinte ANAT care sa fie si patron de agentie.

Scandal «poetic» de genul Basescu - Tariceanu
„Este un scandal «poetic» de genul Basescu-Tariceanu. Unii dintre cei care s-au retras vor reintra, probabil, in conducerea ANAT, in urma alegerilor care vor avea loc foarte curand. Pe 28 martie, se va intruni Adunarea Generala a ANAT“, ne-au declarat sursele citate. Potrivit acestora, au existat conflicte de idei si interese intre presedintele ANAT si Dragos Anastasiu, presedintele Touring Eurolines. „Fodoreanu a venit cu niste idei, iar Anastasiu cu alte idei. Nu s-au putut pune de acord asupra unei strategii care sa conduca la dezvoltarea ANAT“, au spus sursele. Acestea nu s-au putut pronunta cu privire la persoanele candidate pentru postul de viitor presedinte al ANAT.

Activitatea ANAT, blocata de scandal
In prezent, se poate spune ca ANAT nu functioneaza. „Din 17 membri in consiliul director, au ramas doar 5, in conditiile in care ANAT poate functiona cu cel putin 15 membri fondatori“, ne-au mai spus sursele citate. Printre cei care au renuntat la functiile de conducere din patronat se afla Lucia Morariu (presedinte Eximtur), Alin Burcea (Paralela 45), Dragos Anastasiu (Touring Eurolines) si Malin Malineanu (New Concept
Travel), reprezentantii unor importante agentii de turism din Romania. Alin Burcea ne-a confirmat ca motivul pentru care s-a retras din conducerea ANAT tine de neintelegerile cu actualul presedinte. „Se lucreaza foarte greu cu Fodoreanu. Sunt oameni destepti in comitetul director, dar nu are cine sa-i coordoneze. Eu si ceilalti noua, la care se vor mai adauga cativa, vrem un alt presedinte“, a subliniat
Burcea. El a tinut sa precizeze ca Fodoreanu este un tip simpatic, dar asta nu a eliminat problemele de natura manageriala, aparuta in ultimul timp
. Au mai renuntat la statutul de membru in consiliul director al ANAT Dumitru Nanescu (Intertour Bacau), Grigore Alexa (Olimp Iasi), Mircea Vladu (Prestige Tour), Florin Tancu (ING Travel), Iulian Andrei (Blue Line) si Dragos Horhocea (Turism Focsani).