Societatile Tractorul UTB si Rulmentul SA, impreuna cu creantele aferente, ar putea trece din proprietatea statului si portofoliul AVAS in proprietatea publica a municipiului Brasov. Aceasta propunere a fost facuta recent de conducerea PD Brasov primarului George Scripcaru, care conduce si filiala democrata, fiindu-i prezentat acestuia un model de adresa pe care sa o transmita, in numele Consiliului Local, conducerii AVAS.
Unul dintre membrii Biroului
Permanent Judetean al PD Brasov, Dragos David (care este administratorul Parcului Industrial Carfil), ne-a declarat ieri ca aceasta ar fi "o varianta viabila" si ca, totodata, conducerea filialei democrate a solicitat si o reesalonare a creantelor celor doua societati catre bugetul de stat pentru o perioada de 50 de ani cu o perioada de gratie de 5 ani.
"Situatia economica si sociala a municipiului Brasov cunoaste o perioada de regres semnificativ datorita restructurarii marilor intreprinderi din sectorul constructiilor de masini. Cu toate eforturile autoritatilor locale si ale Guvernului, de-a lungul timpului
solutiile de privatizare si relansare a productiei industriale in cadrul acestor societati nu au dat roade, interesul pentru aceste societati comerciale fiind foarte scazut. In acest context suntem in masura sa ne asumam raspunderea pentru relansarea platformelor industriale mai sus mentionate prin redefinirea si reorganizarea lor, fapt pentru care cu ajutorul fondurilor europene dorim sa realizam un parc industrial si o infrastructura de afaceri la standarde europene", se precizeaza in expunerea de motive a adresei-proiect transmisa primarului George Scripcaru.
Potrivit argumentelor democratilor, cererea investitorilor romani si straini de a produce in cadrul unor structuri de tip parc industrial la Brasov este destul de mare, ea situandu-se la circa 300 ha la ora actuala.
"Reabilitarea zonei industriale si punerea ei la dispozitia investitorilor este o oportunitate majora pentru dezvoltarea durabila a mediului de afaceri brasovean. Preluarea creantelor si reesalonarea lor pe un termen lung va ajuta municipalitatea din perspectiva managementului financiar si va genera o dezvoltare fara presiuni financiare majore. Reusita pe plan local a unor parcuri industriale de la Carfil si Metrom sunt o dovada elocventa a dezvoltarii printr-un management eficient, dar exemple mult mai elocvente sunt zonele industriale din multe tari din UE care au trecut printr-o restructurare asemanatoare, iar acum sunt zone cu o dezvoltare economica si sociala puternica", se mai spune in actul amintit.
"Posibilitatea accesarii de fonduri europene pentru reabilitarea siturilor industriale poluante si neustilizate si pregatirea pentru noi activitati si pentru dezvoltarea durabila a structurilor de sprijinire a afacerilor sunt oportunitati de finantare certa. Ne asumam raspunderea de a mentine productia de tractoare si rulmenti prin incheierea unui acord de management si de performanta cu manageri selectati prin concurs care vor avea ca obiective principale optimizarea
locatiei si a fluxurilor tehnologice, optimizarea consumurilor energetice si a costurilor si prin asigurarea unui management orientat spre crearea de valoare adaugata si profit. Autoritatea locala are capacitatea de a administra societatea si totodata de a gasii cele mai bune solutii de redresare si de rezolvare a problemelor sociale", a sustinut David.
Fata de aceasta chestiune, primarul George Scripcaru ne-a declarat ca i s-a prezentat o argumentatie juridica, dar a precizat ca inca nu a facut nici un demers. "Mi s-a explicat ca exista posibilitatea legala de preluare. Ramane de vazut daca este sau nu fezabila. Sigur ca se pot prelua aceste societati. Pe noi ne intereseaza sa pastram locurile de munca, nu avem altfel de interese", a mai spus Scripcaru.