sâmbătă, 21 februarie 2009

Lucescu senior ne arata ceafa bulgarilor

Antrenorul de la Sahtior Donetk sustine ca Olanda are prima sansa, iar tricolorii se bat
mai degraba cu vecinii de la sud de Dunare, care au avantajul
ca evolueaza titulari la echipele din Europa.

Selectionerul Victor Piturca a condus miercuri seara primul antrenament al nationalei pentru meciul cu Olanda (simbata, 24 martie, ora 21.30, TVR 1) din preliminariile Euro 2008, dupa ce in ultimele doua zile a lipsit din cantonamentul de la Mogosoaia, din cauza decesului tatalui sau. Urmatoarea sedinta de pregatire va fi in aceasta dimineata, chiar pe stadionul „De Kuip“ din Rotterdam, spre care delegatia Romaniei a decolat ieri dupa-amiaza. „Piturca a fost foarte suparat, chiar trei zile, cit a stat acolo, nu a mincat si nu a dormit deloc. A fost foarte afectat de pierderea parintelui sau. Dar toate astea au avantajul de a-l fortifica, pentru ca echipa sa cistige in Olanda“, a dezvaluit ieri Viorel Paunescu, fostul presedinte al Stelei, care s-ar multumi si cu un egal cu Olanda.

Desi are incredere in nationala lui Piturca, Mircea Lucescu nu crede ca soarta calificarii la Euro 2008 se va decide in partida de simbata: „Lupta noastra de calificare se da cu Bulgaria. Jucatorii bulgari au ceva in plus
pentru ca sint titulari in general pe la echipele de club europene, dar ai nostri sint mai talentati. Daca vor fi inteligenti, daca vor sti sa se organizeze foarte bine, sint convins ca vor avea posibilitatea sa ajunga la gol“. Tehnicianul lui Sahtior spera intr-o evolutie buna a lui Marica, jucator aflat in vizorul clubului AS Roma, conform impresarului Victor Becali.

„Carnivorul Mutu”

Olandezii spera insa in respectarea traditiei, defavorabila Romaniei in confruntarile cu batavii. „In cele opt confruntari de pina acum, Olanda n-a pierdut niciodata in fata Romaniei. Sper ca echipa pregatita de Van Basten sa joace atractiv si dominant. Nu va fi usor, deoarece cluburile din Romania au crescut considerabil in Europa in ultimii ani“, a spus Henk Kesler, directorul Federatiei Olandeze de Fotbal (KNVB). Jucatorul de care se tem cel mai mult gazdele este Adi Mutu, „carnivorul din atacul Romaniei“, dupa cum a fost numit in cotidianul “Algemeen Dagblad“ (AD), care a publicat un amplu material despre „tiganusul smecher“ de la Fiorentina. „In urma cu doi ani, cind Olanda invingea la Rotterdam cu 2-0 nationala Romaniei, Mutu tocmai revenea dupa o suspendare de sapte luni ca urmare a consumului de cocaina. Acum este pregatit, este in forma si dornic de revansa. Atacantul a iesit din prapastia in care s-a aflat in anii precedenti. Daca va reusi sa duca Romania la CE din 2008, revansa sa asupra trecutului este completa“, a scris sursa citata.

Van Basten, fidel atacului

Chiar si asa, Van Basten va miza pe cartea atacului, presa olandeza sustinind ca selectionerul Olandei va folosi jucatori de viteza sau de careu ca Sneijder, Seedorf, Babel sau Huntelaar, care au exersat la antrenamente crearea superioritatii in careul adversarului. In plus, mai este si Kuyt, dar Seedorf ii simte lipsa vedetei de la Real Madrid, Ruud van Nistelrooy, care a refuzat convocarea din cauza unei dispute cu selectionerul.

Revine Chivu

Capitanul nationalei a fost supus miercuri unui control la clinica Villa Stuart, verdictul medicilor
fiind unul incurajator, internationalul roman avind sanse sa revina pe teren la sfirsitul lunii martie, in meciul cu AC Milan.

Potrivit cotidianului „Il Romanista“, Chivu va trebui sa poarte o masca de protectie la revenirea pe teren. Accidentarea nu ar fi insa un impediment pentru un transfer la Barcelona, ziarul „Sport“ notind ieri ca plafonul salarial este principala piedica in calea negocierilor, internationalul roman nefiind considerat indeajuns de bun pentru a fi platit la fel ca jucatorii cei mai buni de la campioana Spaniei.