sâmbătă, 21 februarie 2009

Inundatii, seceta, furtuni violente

Nu vom avea inundatii devastatoare in urmatoarele sase luni sau, cel putin, nu la fel de grave ca anul trecut, au declarat ieri specialistii Comitetului National pentru Situatii de Urgenta. Asta pentru ca, pana la o adancime de o jumatate de metru, solul are deficit de umiditate si va putea absorbi precipitatiile. In plus
, doar raurile mici ar putea depasi cotele de inundatie. Varful precipitatiilor va fi in lunile mai si iunie. Atunci va ploua in nordul si vestul tarii cu 60 - 80 de litri pe metru patrat, cantitati normale pentru aceasta perioada, a spus Ion Sandu, directorul ANM. Conform acestuia, pana in luna septembrie nu vom avea "maxime de precipitatii" care sa aduca inundatii puternice.
In perioada urmatoare, ploile vor ajunge la 35 - 42 de litri pe metru patrat, iar in unele zone, pana la 80 de litri. In prezent, cresteri ale debitelor au loc pe raurile Prahova (la Busteni), Doftana (la Tesila), Teleajen (Cheia), in unele cazuri cotele de inundatii fiind depasite cu 10 - 15 centimetri. Ion Stanciu, presedintele Institutului National de Hidrologie, a apreciat ca, in ciuda inundatiilor din aceste zile
, anul 2007 va fi un an normal din punct de vedere hidrologic. Exceptii vor fi in zonele de campie, in Dobrogea, sudul Moldovei si pe Crisuri, unde debitele vor fi cu 30 - 50% mai mari decat media normala. Viiturile formate in aceste zone nu vor fi, insa, catastrofale.

Pentru urmatoarele doua saptamani prognoza spune ca nu vom mai avea ploi. In fiecare luna, temperaturile vor creste cu 1 - 2 grade fata de anii trecuti si, pana la sfarsitul lui 2007, vom avea fenomene extreme: seceta va alterna cu inundatiile si furtunile violente.