sâmbătă, 21 februarie 2009

Potopul instant are complici la Guvern

Fenomenul „flash-flood“ (potop instant) prognozat de meteorologi ne prinde iarasi nepregatiti. Asta in ciuda promisiunilor Guvernului si a excedentului de 4 miliarde e de anul trecut.
Primele revarsari violente de anul acesta ale piraielor au lovit ieri mai multe localitati. Fenomenul „flash-flood“, de care vorbesc meteorologii, consta in inundatii masive provocate de cursuri de apa aparent inofensive si a aparut prima oara in Romania in 2005, pe fondul schimbarilor climatice. In ciuda promisiunilor Guvernului, pina acum indiguirea piraielor periculoase nu a fost nici macar inceputa. Costurile sint evaluate la 200 de milioane de euro, foarte putin in comparatie cu excedentele bugetare din ultimii ani.

Ploile abundente din ultimele zile au inundat ieri mai multe case si gospodarii si au afectat circulatia pe citeva drumuri principale. In judetul Covasna, desi oamenii au improvizat un dig, acesta a cedat si 60 de gospodarii din localitatea Sita Buzaului au fost inundate, iar autoritatile avertizeaza ca, daca debitul riului Buzau depaseste cota de avarie, localnicii vor fi evacuati. Si localitatea Siriu, aflata la 20 de kilometri de Sita Buzaului, risca sa fie afectata de inundatii.

De asemenea, riul Prahova s-a umflat peste cota de inundatii. In mai multe case din Sinaia, apa a ajuns la un nivel de pina la 30 de centimetri. Alte locuinte au fost inundate de apele care se scurg de pe versanti. Ploile au afectat si zeci de gospodarii din Azuga si din Valea Doftanei.

Circulatia pe mai multe drumuri nationale din zona montana s-a desfasurat cu dificultate din cauza viiturilor. A fost nevoie de interventia pompelor.

„Flash-flood“

De doi ani incoace, din cauza schimbarilor climatice, Romania se confrunta cu inundatii care concentreaza o cantitate mare de precipitatii intr-un timp
foarte scurt, dar pe areale mici. „Sint acele fenomene numite flash-flood. Asta inseamna ca riurile mici, cum ar fi Putna, Moldova, pot sa aiba viteze mari de cresteri ale nivelurilor, sa iasa din albia minora si sa se duca spre albia majora”, a declarat Madalin Mihailovici, directorul Administratiei Apele Romane. Aceste tipuri de inundatii sint rapide, se descarca o cantitate mare de precipitatii, iar riurile se umfla si se revarsa. El a adaugat ca aceste cresteri bruste vor fi urmate de descresteri la fel de bruste.

„Regimul pluviometric s-a schimbat foarte mult astfel ca, de doi-trei ani, cad precipitatii in cantitati foarte mari intr-un timp foarte scurt. Exista o strategie de amenajare a albiilor torentilor, insa inca nu s-au intocmit planurile de proiectare“, recunoaste Lucia Varga, secretarul de stat pe domeniul apelor din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor.

„Nu e treaba noastra“

Potrivit acesteia, amenajarea piraielor intra in sarcina Ministerului Agriculturii si a Ministerului Administratiei si Internelor. „Este nevoie de aproximativ 200 de milioane de euro pentru amenajarea tuturor torentilor. Lucrarile constau in indiguirea piraielor si chiar in schimbarea cursului de curgere, acolo unde este cazul“, a adaugat Lucia Varga. Totusi, aceste lucrari nu au fost nici macar incepute. Desi disponibilitatile bugetare existau, autoritatile s-au ocupat exclusiv de lucrari de indiguire la riurile mari.

Nu stim nici locurile sigure

Chiar daca toate primariile sint obligate sa-si intocmeasca harti de hazard in caz de inundatii, inca din 2005, nici o autoritate locala nu o are finalizata. „Harta de risc cuantifica pierderile umane si materiale (...). Aceasta harta ar arata unde se pot refugia localnicii din calea viiturii si ar indica zonele inundabile“, ne-a explicat secretarul de stat.

Insa primarii stau deocamdata linistiti. Conform directivei UE privind protectia impotriva inundatiilor, toate planurile de amenajare a riurilor trebuie reactualizate pina in 2009 ca urmare a schimbarilor climatice, iar pina in 2012 toate primariile trebuie sa aiba harti de risc in caz de inundatii.

Strategia antiinundatii, inundata

Strategia nationala de management al riscului de inundatii, aprobata de Guvern, ofera definitii si teorii si mai putine sfaturi practice. Astfel, o problema
considerata de autoritati „prioritara“, in caz de inundatii, este transmiterea mesajelor de catre autoritati populatiei, prin intermediul radioului. „Mesajele radio au numeroase dezavantaje, mai ales in zonele metropolitane, desi exista numeroase posturi de radio. Multi nu aud intregul mesaj
, alte posturi asteapta anumite ore pentru a face comunicatul. Mesajele radio sint foarte eficace pentru gospodine si mai ales transmise inainte de micul-dejun si dimineata“, se precizeaza in Strategia Antiinundatii. In ceea ce priveste dotarile in caz de inundatii, autoritatile locale si-au facut o lista in functie de „prioritati“. In capul listei sint: scaune, dulapuri si mese
de consiliu, iar la punctual zece este aerul conditionat.
Anul fenomenelor extreme: ploi si seceta

Meteorologii si hidrologii sustin ca in aceasta perioada nu vor fi inundatii catastrofale, dar spun ca vor exista probleme in mai multe zone ale tarii.

Potrivit avertizarii emise de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) joi, ploile se vor opri incepind de astazi. De asemenea, ANM a anuntat ieri si prognoza meteo pentru lunile aprilie-septembrie 2007, care indica ploi in zona de nord si seceta in zona sudica.

In nordul tarii vor cadea precipitatii in cantitati insemnate, care ar putea depasi local 80 l/mp, potrivit directorului general al ANM, Ion Sandu. „Aceste cantitati nu trebuie sa ne sperie, pentru ca nu vor conduce la inundatii, intrucit umiditatea din sol este redusa, iar pamintul poate prelua volumele de apa”, a explicat Sandu. El a precizat ca, in luna mai, precipitatiile in vestul tarii vor ajunge la 60 l/mp, ceea ce este aproape de normal.

Furtuni dese

In ceea ce priveste zona Dobrogei, potrivit lui Ion Sandu, in lunile iulie si august precipitatiile nu vor depasi 40 l/mp, „ceea ce este foarte putin si poate conduce la fenomenul de seceta agrometeorologica”. Potrivit lui Sandu, temperaturile vor fi mai mari cu unu-doua grade in fiecare luna din 2007, fata de anii precedenti, ceea ce va conduce la o reducere a rezervei de apa in zonele din sudul, estul si sud-estul tarii.

„Se vor inregistra fenomene extreme. Vom avea si seceta, si inundatii, in diverse zone ale tarii. Frecventa fenomenelor extreme este foarte mare si ca intensitate: furtuni si precipitatii intr-un interval de timp foarte scurt. Acestea sint manifestari ale schimbarilor climatice”, a mai spus Ion Sandu. El a mai precizat insa ca in Romania nu se vor mai inregistra inundatii ca acelea din 2005, ci vor fi locale, pe zone restrinse.