sâmbătă, 21 februarie 2009

Atentie la fazele fixe!

Pericol! Opt dintre cele douasprezece goluri înscrise de elevii lui Van Basten în ultimele sase partide au venit din astfel de situatii .

Beneficiara a unei discipline tactice de invidiat si a unui joc impresionant de pase, "Portocala Mecanica" exploateaza la maximum si fazele fixe.

Olanda e pragmatica. Cel putin asta dovedeste jocul ei din ultima vreme. Organizarea din ce în ce mai buna a marilor echipe
si valorile apropiate ale fotbalistilor, ce limiteaza în fotbalul de astazi actiunile de joc, l-au facut pe selectionerul olandez sa-si puna jucatorii sa trateze extrem de serios jocul la fazele fixe. Cel putin asta reiese din ultimele partide disputate de "Portocala Mecanica", în care opt goluri au fost înscrise din asemenea faze, cu mentiunea ca unul a fost reusit din penalty. Olanda profita, si o face destul de bine, de faptul ca majoritatea elevilor sai au un bun joc de cap, motiv pentru care sunt utili la fazele fixe. Isi apara bine zona în propriul careu si marcheaza în celalalt. Un exemplu în acest sens este, fara îndoiala, puternicul aparator al lui Hamburg, Joris Mathijsen, marcator a doua goluri din astfel de faze si coautor la alte trei reusite ale olandezilor în ultimele meciuri.

In 2005, la Bucuresti, am luat gol în secunda 40!

Din pacate, România este patita la capitolul fazelor fixe în meciurile cu Olanda. In partida disputata la Bucuresti, pe 26 martie 2005, tricolorii au luat gol în secunda 40! Robben a executat un corner de pe partea stânga si veteranul Cocu a reluat cu capul, din careul nostru, profitând de marcajul slab al lui Tiberiu Ghioane. Golul s-a dovedit atunci decisiv în desfasurarea partidei, România nereusind sa-si mai revina si pierzând cu 0-2