“Citadin” a emis o factura de 300 milioane lei vechi pe numele invatatorului Ioan Caruntu, cel care a cistigat alegerile de la Andrieseni. Este costul “lucrarilor” cu pietruirea citorva sute de metri de drumuri de prin comuna. Caruntu va fi primar al PSD pentru urmatoarele 15 luni. Chiar daca nu ar cheltui nici un leu din salariul sau pina la viitoarele alegeri, el nu ar avea de unde sa achite nota de plata. De fapt PSD Iasi, condus de Gheorghe Nichita, si-a asumat batalia electorala din comuna. Cititi o investigatie jurnalistica ce ridica si semne de intrebare despre modul in care “Citadin” a sarit sa faca “lucrarea”
Alegerile locale care vor urma vor sta sub semnul gigantescului, al cheltuielilor electorale colosale. Aceasta concluzie se desprinde dintr-o analiza sumara a ceea ce s-a intimplat saptamina trecuta la Andrieseni. Candidatul PSD la functia de primar trebuie sa plateasca aproape 300 de milioane de lei vechi pentru ca in campania
electorala a pietruit mai multe drumuri din comuna. El va fi primar numai pentru un an si trei luni, pentru ca in 2008 vor avea loc din nou alegeri. Salariul sau ca primar pentru acest timp
ramas, de pina la 1.700 RON lunar, nu acopera cheltuielile facute. Atunci care-i cistigul sau? Si care-i cistigul PSD al carui lider judetean Gheorghe Nichita exulta de bucurie. De unde au candidatii atit de multi bani? S-au transformat partidele in societati de binefacere care pietruiesc drumuri? Are vreo legatura victoria PSD de la Andrieseni cu faptul ca s-a folosit in campanie infrastructura SC „Citadin", societatea de utilitati din subordinea primarului iesean Gheorghe Nichita? Ceea ce nu reuseste statul prin bugetul strins de la contribuabili rezolva partidele investind bani despre provenienta carora nu se stie nimic? Mai jos, un articol despre misterul financiaro-edilitar de la Andrieseni.
In campania electorala de la Andrieseni, candidatul PSD, Ioan Caruntu, a pietruit din initiativa proprie, si din propriul buzunar, cum lasa de inteles, portiuni bune de drum din comuna. "In satele unde oamenii s-au plins ca nu-si pot scoate carutele din curti atunci cind ploua, la scoli, am turnat piatra. In total, cred ca este vorba despre vreo 300 de metri liniari. Acestea sint doar niste lucrari de inceput, urmind sa mai fac si altele", a declarat Ioan Caruntu. Toate lucrarile au fost efectuate cu utilajele si piatra de la „Citadin", societate comerciala aflata in subordinea Primariei Iasi condusa de Gheorghe Nichita, vicepresedinte national al PSD. Pe data de 13 martie, Ioan Caruntu a facut o comanda la aceasta unitate pentru 5 autogredere si 20 de camioane pentru carat piatra sparta si balast. „Noi am avut si alte lucrari si nu i-am putut pune la dispozitie decit 2 autogredere si 2 camioane de mare tonaj. Pentru aceste utilaje a fost calculata factura", a spus Catalin Neculau, directorul „Citadin", care s-a grabit sa-si declare neimplicarea politica.
„Factura va fi calculata in urmatoarele zile"
Desi in hirtiile „Citadin" autogrederele au lucrat numai in zilele de 14, 15 si 16 martie, iar camioanele numai pe 15 si 16 martie, contracandidatul lui Caruntu, Mihai Urma, din partea PNL, a mentionat ca acestea au stationat in Andrieseni mai mult timp. „Autogrederele au lucrat de pe 12 martie si pina pe 20 martie, inclusiv. In ce priveste autocamioanele, acestea au adus refuz de ciur (piatra de riu de calitate inferioara - n.r.), in perioada 13-16 martie. Din ce am vazut eu, piatra a fost adusa mai mult noaptea, iar ziua a fost imprastiata", a dat lamuriri suplimentare Mihai Urma. Seful „Citadin" sustine ca pentru lucrarile suplimentare ale autogrederelor ar mai fi existat o comanda, tot a lui Ioan Caruntu, din 19 martie. „Factura pentru autogrederele inchiriate ulterior va fi calculata in urmatoarele zile. Luni, cel tirziu, Caruntu va primi si aceasta factura", a declarat directorul „Citadin". Desi bonul de comanda mentionat de Neculau este datat 19 martie 2007, in aceasta zi, Caruntu nu a fost in Iasi. „Luni nu am fost in Iasi pentru ca am avut treaba in alta parte", ne-a spus Caruntu, nestiind de declaratiile lui Neculau.
Lucrari de mintuiala executate in avans, fara garantii, de o firma a Primariei Iasi
De observat o practica interesanta a „Citadin". Toate lucrarile de la Andrieseni au fost efectuate in avans, fara garantii, fara siguranta ca vor fi platite. La insistentele reporterilor nostri, „Citadin" ne-a comunicat nota de plata pe care ar trebui sa o plateasca Ioan Caruntu: 29.804,08 RON. In acesti bani intra inchirierea autogrederelor si autocamioanelor, precum si achizitionarea a 144 metri cubi de refuz de ciur, folosit pentru pietruirea ulitelor din comuna. Conform sefilor Serviciului Public de Administrare
a Drumurilor judetene (SPADJ), refuzul de ciur contractat de candidatul PSD putea fi folosit pentru pietruirea a 240 metri liniari de drum. Calculul a fost facut pentru un drum cu doua benzi, o latime de 6 metri si o grosime a stratului de pietris de 10 centimetri. „Este un algoritm prin care se poate afla citi kilometri au fost pietruiti. Pot aparea insa diferente in functie de cum lucreaza fiecare. Daca se pune un strat mai gros de pietris, ceea ce face lucrarea mai rezistenta, atunci se pietruieste o lungime mai mica de drum", a explicat Romeo Stoica, directorul SPADJ. Referitor la lucrarile de pietruire, Mihai Urma, actualul viceprimar, este de parere ca lucrarile facute de Ioan Caruntu au fost numai de ochii lumii, si nu vor rezista decit pina la prima ploaie.
Fenechiu: „Factura este prea mica"
„In satul Glavanesti a facut dintr-un simplu drum unul cu patru benzi. Autogrederele au netezit pamintul fara sa lase rigole. Prima ploaie va inrautati si mai tare lucrurile. Au lucrat dupa capul lor, fara sa se consulte cu autoritatile locale", a adaugat Mihai Urma. Acesta sustine ca au fost pietruiti aproximativ 600 metri liniari de drum. „Se poate vedea cu ochiul liber
cum a fost pusa piatra. S-ar fi putut face treaba mai buna", a mai completat Urma. La rindul sau, deputatul PNL Relu Fenechiu este de parere ca ce s-a intimplat la Andrieseni este o mare pacaleala. „In primul rind, factura este prea mica. E pur si simplu o bataie de joc. Se vede ca e stilul
Nichita. Nu ne ramine decit sa ne mutam cu totii in Congo", a declarat Fenechiu. De mentionat ca si candidatul liberal a incercat sa pietruiasca drumurile din Andrieseni, dar nu si-a dus intentia pina la capat.
Nichita: „Nu va pot spune nimic"
Despre lucrarile de pietruire de la Andrieseni, Gheorghe Nichita a declarat ca nu stie nimic. Acesta a refuzat sa comenteze atit valoarea, cit si calitatea acestora. „In acest moment nu pot sa va spun nimic despre ceea ce s-a intimplat la Andrieseni. Am auzit ca au fost inchiriate utilaje de la Citadin, dar acest lucru este normal deoarece este vorba despre o societate comerciala. Oricine poate lucra cu Citadin, fie ca este de la PNL, PD sau orice alt partid politic. Simbata am o intrunire a membrilor PSD unde vor discuta si ce s-a intimplat la Andrieseni. Vom vedea ce cheltuieli a facut Ioan Caruntu, la ce s-a gindit cind s-a angajat sa faca lucrarile respective", a declarat Gheorghe Nichita. Practic, candidatul PSD la Andrieseni s-ar putea gasi in situatia de a-si plati singur campania electorala, sustinerea partidului din care face parte fiind pina acum doar nominala.
Candidatul PSD: „Economiile mele le investesc pentru binele oamenilor"
Conform reprezentantilor Consiliului Judetean Iasi, salariul net pe care il va incasa Caruntu in noua functie variaza intre aproximativ 1.500 si 1.700 lei. Mandatul lui Caruntu ca primar se va incheia in iunie 2008, cind vor avea loc noile alegeri locale. Un calcul simplu arata ca veniturile de pe intreaga perioada cit va fi primar, care variaza intre circa 22.500 si 25.500 lei, nu vor ajunge pentru acoperirea facturii de la „Citadin". „Am strins bani pentru satenii mei. Eu am o casa unde sa locuiesc si un petic de pamint cit sa-mi ajunga. Economiile mele le investesc pentru binele oamenilor care m-au votat", sustine Ioan Caruntu. Gheorghe Nichita a specificat totusi ca, in cazul in care Caruntu nu va putea suporta cheltuielile din campania electorala, va putea face apel la colegii din PSD pentru a-l ajuta. „Vom analiza situatia si vom lua o decizie. Fiecare trebuie sa plateasca pentru ce a facut. Totusi, faptul ca Ioan Caruntu s-a angajat la o astfel de lucrare si a luat-o in nume propriu, inseamna ca este un om responsabil care chiar vrea sa faca ceva", a incheiat Gheorghe Nichita.