iderii a 21 de state riverane Pacificului au convenit la summitul Forumului de Cooperare Economica Asia-Pacific (APEC) sa nu cedeze tentatiei protectionismului in lupta impotriva crizei financiare globale.
Cei 21 de sefi de stat si de guvern, reuniti sambata si duminica la Lima, capitala statului sud-american Peru, au emis in finalul summitului doua declaratii, in care au pledat pentru reformarea rapida a institutiilor financiare
internationale, promitand totodata ca, in urmatoarele 12 luni nu vor recurge la protectionism pentru a combate efectele crizei financiare.
"Reafirmam convingerea noastra ferma ca principiile pietei libere vor favoriza in continuare cresterea mondiala, crearea de locuri de munca si reducerea saraciei", se afirma in declaratia APEC, care si-a asumat practic concluziile summitului G20 organizat la Washington in urma cu o saptamana.
Forumul, ale carui declaratii nu au caracter obligatoriu pentru statele participante, a pledat de asemenea pentru o deblocare a negocierilor in cazul asa-numitei runde Doha, ce vizeaza ridicarea barierelor in comertul mondial. APEC, forum ce are ca scop promovarea liberului schimb, concentreaza 41% din populatia mondiala, adica 2.6 miliarde de persoane, si reprezinta 61% din Produsul
Intern Brut (PIB) al tuturor statelor planetei.
Reuniunea de la Lima si mai ales prezenta la summit a presedintelui american George W. Bush au generat proteste in fata ambasadei SUA. Mai multe sute de studenti, majoritatea cu simpatii de stanga au demonstrat in fata reprezentantei diplomatice americane, denuntand centrul de detentie american de la Guantanamo Bay.
» Bush, la ultima intalnire cu Medvedev
Presedintele american, George W. Bush, si omologul sau rus, Dmitri Medvedev, au avut in marja summitului APEC ultima lor intalnire, reuniunea de la Lima fiind ultima vizita oficiala in strainatate a liderului american, aflat la finalul celor doua mandate prezidentiale. Cu ocazia intalnirii cu Medvedev, presedintele Bush a facut un bilant al relatiilor ruso-americane, aflate in prezent intr-un moment extrem de tensionat din cauza conflictului din Caucaz si a planurilor SUA de instalare a scutului antiracheta in estul Europei. "Am fost de acord in unele puncte, am avut dezacorduri in altele. Am incercat sa depun eforturi pentru o relatie cordiala, pentru ca atunci cand trebuie sa lucram impreuna sa o putem face, iar atunci cand nu suntem de acord sa putem (sa ne exprimam pozitiile - n.n.) intr-un mod respectuos", a declarat Bush.