joi, 9 iulie 2009

Guvernul Stolojan iese din umbră

Democrat-liberalii vor să lanseze vineri formula de executiv pentru alegeri, cu 17 sau 19 miniştri şi cinci „domenii prioritare“.
Înainte de lansarea de vineri a premierului de campanie şi a garniturii de miniştri ai PDL, liderii democrat-liberali îşi fac intens calcule pentru portofoliile ministeriale. Se fac şedinţe la partid până noaptea târziu, retuşuri în oferta de guvernare şi mai ales se caută miniştri. Potrivit unor surse democrat-liberale, scaunul premierului de campanie, revendicat de Theodor Stolojan, nu are deocamdată niciun alt pretendent şi nici nu se întrevede vreo schimbare până la Colegiul Director de joi, când se va lua decizia.
Vehiculat ca posibil contracandidat al lui Stolojan în partid, Vasile Blaga a rămas la Interne. La ultimele întâlniri, de duminică şi de ieri, liderii PDL au renunţat însă la varianta lansării lui Stolojan alături de doar 5 potenţiali miniştri în domenii considerate de partid prioritare şi să extindă lista pentru întregul guvern de campanie.
Blaga, Berceanu, Miclea - miniştrii „prioritari“
Pentru viitorul guvern, PDL a pus pe hârtie două variante, una cu 17 şi alta cu 19 ministere. Cinci dintre acestea sunt însă considerate domenii prioritare: infrastructură, educaţie, sănătate, agricultură, descentralizare. Pentru două dintre acestea, miniştrii sunt ca şi gata de lansare. Astfel, Vasile Blaga ar urma să revină într-un Minister al Descentralizării, Internelor şi Reformei Administrative, iar Radu Berceanu la Transporturi
.
Celelalte trei domenii sunt încă în negociere, dar au conturaţi potenţialii miniştri. Potrivit surselor citate, pentru Educaţie, liderul PDL Emil Boc este în tratative cu Mircea Miclea, fost ministru şi preşedinte al comisiei de specialitate pe lângă Palatul Cotroceni. La Agricultură este în cărţi Marian Hoinaru, după ce varianta Valeriu Tabă ră a fost abandonată. Ministerul Sănătăţii are mai mulţi pretendenţi. Lui Cristian Rădulescu, liderul deputaţilor PDL, i s-a alăturat, mai nou, senatorul Dan Sabău, dar cel mai aproape de lansare ar fi totuşi Sorin Paveliu.
Pe lângă varianta „prescurtată“ de program de guvernare şi premierul-locomotivă cu cei cinci miniştri „de primplan“, liderii PDL fac calcule să lanseze vineri, la Conferinţa Naţională Anuală, un întreg guvern de campanie. Numele sunt în general ale foştilor miniştri ai guvernului Tăriceanu I: Sulfina Barbu la Mediu, Gheorghe Barbu la Ministerul Muncii, lui Gheorghe Pogea i s-a oferit un Minister al Energiei
şi Resurselor, iar Adriean Videanu este