joi, 9 iulie 2009

Meleşcanu: La mijlocul anului 2009 cred că vom putea propune retragerea tuturor trupelor din Irak

Ministrul apărării, Teodor Meleşcanu, a declarat marţi, la Iaşi, că, la mijlocul anului 2009, când România îşi va reevalua situaţia trupelor militare dislocate în zone de conflict, speră ca prezenţa efectivelor române în Irak să nu mai fie necesară, informează NewsIn.

"Eu sunt convins că în toamna acestui an, ca urmare a evoluţiei bune din Irak, vom asista la o reducere a militarilor din coaliţia multinaţională şi undeva, probabil la mijlocul anului 2009, eu cred că vom putea să propunem să nu mai fie nevoie, după consultările cu aliaţii şi, mai ales, după consultările cu Guvernul irakian, sper ca prezenţa noastră nu va mai fi necesară, iar forţele irakiene să preia controlul", a declarat ministrul apărării, adăugând că în luna iunie 2009 România îşi va reevalua prezenţa trupelor militare în zonele de conflict.

Ministrul apărării a precizat că în ceea ce priveşte Afganistanul, situaţia este diferită, angajamentul trupelor militare române în această zonă fiind pe un termen mai lung. Mai mult, Meleşcanu a menţionat că numărul militarilor români va creşte în această ţară.