luni, 20 iulie 2009

Irakul nu va cere prelungirea mandatului ONU, dacă Parlamentul nu aprobă acordul cu Statele Unite

Guvernul irakian nu va cere prelungirea mandatului ONU pentru prezenţa trupelor americane şi acestea vor trebui să se retragă imediat, în cazul în care Parlamentul nu va aproba acordul bilateral negociat cu Washingtonul, ce prevede retragerea militarilor în 2011, a anunţat premierul irakian.

Premierul Nuri al-Maliki a făcut această declaraţie duminică, după ce s-a întâlnit cu politicienii care se opun acordului, în încercarea de a-i convinge să-l aprobe, relatează Reuters. Acordul, aprobat deja de Guvern şi care urmează să fie votat şi de Parlament, oferă Statelor Unite un termen de trei ani pentru a-şi reduce treptat prezenţa militară în Irak, după invazia din 2003 destinată să îl înlăture de la putere pe Saddam Hussein.

"Extinderea prezenţei forţelor internaţionale pe teritoriul irakian nu va fi alternativa noastră.

Alternativa va fi retragerea imediată din Irak", a declarat premierul irakian.

Liderii tuturor partidelor mari, cu excepţia formaţiunii clericului şiit Moqtada al-Sadr, au participat duminică seară la o întâlnire cu uşile închise, destinată obţinerii unui acord pentru aprobarea tratatului cu Statele Unite în Parlament. Întâlnirea s-a încheiat fără niciun rezultat, a anunţat Hassan al-Shimmari, liderul partidului parlamentar şiit Fadhila, una dintre formaţiunile care se opun acordului. "S-a stabilit ca liderii să se întâlnească mâine (luni - n.red.) şi fiecare formaţiune are condiţii", a spus el.

Maliki şi alţi membri ai Guvernului său au pledat în favoarea acordului cu SUA, argumentând că acesta este şansa Irakului de a-şi restabili suveranitatea, evitând în acelaşi timp haosul sângeros din ultimii ani.

"O retragere imediată nu ar fi în interesul Irakului", a declarat Maliki într-o conferinţă de presă susţinută duminică noapte. Singura opţiune, în cazul respingerii acordului cu Statele Unite, părea să fie extinderea mandatului ONU care constituie baza juridică actuală a prezenţei forţelor internaţionale în Irak, având în vedere că ţara se confruntă în continuare cu riscuri de securitate. Mandatul ONU expiră în 31 decembrie.

Parlamentul a început să dezbată acordul cu Statele Unite, după ce Guvernul l-a aprobat duminica trecută. Votul asupra acordului este programat pentru miercuri, înaintea unei vacanţe parlamentare. Este posibil ca partidele mari şiite şi kurde care îl susţin pe Maliki să adune suficiente voturi pentru a adopta acordul, dar pentru un consens amplu, este nevoie de voturile partidelor mici şi ale sunniţilor.

Adepţii lui Sadr, izolaţi pe scena politică în urma unei operaţiuni guvernamentale împotriva unei miliţii a lor de anul acesta, se opun prelungirii prezenţei militare americane. Mii de susţinători ai lor au manifestat vineri împotriva acordului cu Washingtonul. Adepţii lui Sadr nu au, însă, decât 30 de locuri în Parlament, din totalul de 275.

Toate celelalte grupuri susţin acordul, în principiu. Însă unele, printre care principala formaţiune sunnită, Frontul Concordiei, au rezerve asupra documentului
negociat timp de aproape un an de cele două capitale. Unii dintre parlamentarii din această formaţiune au anunţat că nu vor vota în favoarea acordului sau vor absenta, determinând Guvernul să avertizeze că violenţele riscă să divizeze Irakul.

Marele ayatollah Ali al-Sistani, influent cleric şiit al cărui sprijin este decisiv pentru aprobarea acordului, a declarat că decizia aparţine Parlamnetului. El spune însă că acordul trebuie să aibă aprobarea tututor comunităţilor din Irak.