joi, 9 iulie 2009

Pomana lui Vadim

PD-L a inghitit 11 alesi intrati in Parlament pe listele PRM * Pe locul doi la reconditionat peremisti in actuala legislatura se situeaza PC, cu sase achizitii

Zestrea parlamentara a PRM s-a redus la jumatate fata de inceputul actualei legislaturi, cei 33 de senatori si deputati fugiti in ultimii patru ani din formatiunea Tribunului reprezentand acum grupurile parlamentare ale altor partide. Campionul racolarilor de peremisti este PD-L, care a "aspirat" o treime din dezertori.
PRM a obtinut in urma alegerilor din toamna anului 2004 un total de 69 de mandate, din care 48 de deputat si 21 de senator. In prezent, grupurile parlamentare ale acestui partid mai numara doar 21 de membri la Camera si 15 la Senat. Exodul alesilor peremisti a inceput chiar din primavara anului 2005, in februarie anuntandu-si demisia din Grupul PRM de la Camera cei cinci reprezentanti ai Blocului National Sindical (BNS): Dan Mocanescu, Costel Ovidenie, Olguta Cocrea, Mircea Giurgiu si Ion Stoica. Doua luni mai tarziu a zbughit-o din formatiunea peremista si Nati Meir, alibiul filosemit al Tribunului. In iunie 2005, dupa incercarea nereusita de infrumusetare a partidului cu eticheta "popular", a plecat in suturi lotul Ciontu, acuzat de Vadim de intentii puciste. Ciontu a luat calea PC, Branza, Cantaragiu si Ionescu au trecut sub flamurile PD (PD-L), iar Anghel Stanciu s-a inscris in PSD. Rand pe rand, au plecat de langa Tribun si alti reprezentanti vestiti ai PRM: Ciocalteu, Puzdrea, Leonida Lari, Calian, Hogea, Olguta Vasilescu, Buruiana, Eserghep. Aproape de fiecare data, Vadim a avut o vorba "dulce" pentru ei la despartire: "Israelianul Nati Meir - un escroc de talie internationala, care trebuie arestat imediat"; "Lupoi s-a dovedit a fi un escroc lacom de bani, care s-a dedat chiar si la fals in acte publice"; Ciontu - "un electrician pensionar si analfabet"; "infractoarea Buruiana" si multe altele.
PNL, doua achizitii
Celelalte partide nu au tinut cont
de caracterizarile acide
facute de presedintele PRM fostilor colegi si s-au pus pe adunat parlamentari. Cea mai harnica formatiune s-a dovedit a fi PD-L, care a facut carnet de mebru pentru zece fosti deputati peremisti si un senator. Si conservatorii au deschis larg portile "refugiatilor", reusind sa inregimenteze, la Camera, sase fosti apropiati ai lui Vadim. Intre acestia se regaseste si unul dintre principalii finantatori ai PRM, Gelil Eserghep. PSD a reusit numai doua achizitii, Anghel Stanciu si Olguta Vasilescu. La Senat, de frica lui Vadim probabil, exodul a fost mai putin intens. Dintre cei sase parlamentari pusi pe liber, PNL a luat doi - Mihail Lupoi si Viorel Duca, iar PD-L unul - Dorel Onaca. Tragand linie, observam ca PRM a mai ramas cu 36 din cei 69 de senatori si deputati alesi pe liste in 2004.
De altfel, Vadim Tudor s-a obisnuit sa fie parasit de apropiati, dupa ce acestia s-au vazut parlamentari, inca din legislatura 2000-2004. In acea perioada, din PRM au plecat 26 de deputati, sapte dintre acestia fiind racolati de PSD, partid aflat la guvernare.
Demisie din cauza trocului
Senatorul Nicolae Neagu a anuntat ieri ca demisioneaza din grupul parlamentar PD-L din Senat si din aceasta formatiune, motivul fiind acordul dintre PD-L si PRM privind fotoliul de vicepresedinte al Senatului. Neagu urma sa preia presedintia Comisiei economice din aceasta Camera, mai precis una dintre functiile oferite la schimb de PRM. "Sunt un om de principii si ma disociez de aceasta intelegere", a spus Neagu, mentionand ca va activa ca senator independent, afiliat
grupului PNL.