joi, 9 iulie 2009

Cabinetul Tariceanu, cel mai «bombardat» guvern postdecembrist

Motiunile lansate pe banda rulanta in ultima perioada de partidele opozitiei incearca, chiar si in ultimele luni de mandat, darâmarea cu orice pret a Executivului Tariceanu. Pâna acum, in cei patru ani de guvernare, actualul Cabinet a fost «atacat» pe toate domeniile si i-au fost criticate aproape toate masurile adoptate. La un simplu calcul, Guvernul Tariceanu a acumulat din 2004 pâna acum 24 de motiuni simple, dintre care doar patru adoptate si cinci motiuni de cenzura. Ultimele doua luni de mandat mai aduc noua motiuni simple anuntate de PSD si PD-L si câteva de cenzura.
Guvernul condus de premierul Calin Popescu Tariceanu tinde sa devina cel mai criticat Cabinet, daca ajungem sa contabilizam numarul de motiuni simple, dar si de cenzura, depuse in decursul celor patru ani de catre opozantii puterii. Nu mai putin de 29 de motiuni, dintre care 24 simple si cinci de cenzura, au “zguduit” Executivul de la investirea sa. Din fericire pentru Tariceanu, numai patru motiuni simple si-au atins telul propus, restul fiind respinse sau retrase. Urmeaza “torpila” de pe ultima suta de metri, noua sau zece motiuni simple anuntate in aceasta sesiune a Parlamentului de catre PD-L si PSD, dar si doua sau trei variante de motiuni de cenzura. Dintre acestea, cea a PSD, pare sa fie mai mult un instrument de santaj asupra Cabinetului Tariceanu, depunerea sa depinzand de verdictul Guvernului in cazul solicitarilor social-democratilor in ceea ce priveste pensiile, dar si renuntarea la crearea unui holding energetic unic. Cea de-a doua motiune vine din partea partidului condus de Corneliu Vadim Tudor, care isi doreste ca toate partidele adevaratei opozitii parlamentare sa introduca o motiune de cenzura în luna septembrie. A treia varianta a aparut ieri, pedelistii incercand comasarea celor doua motiuni simple pe educatie, a PD-L si a PSD, intr-una de cenzura.
Bataie pe motiuni intre PSD si PD-L
Social-democratii au anuntat pentru aceasta sesiune patru sau cinci motiuni simple, în timp ce democrat-liberalii sustin ca vor depune
cinci astfel de documente
. Majoritatea vizeaza însa aceleasi probleme, infrastructura, sanatatea si educatia fiind subiecte preferate atât de PSD, cât si de PD-L. Pana acum, PD-L a depus deja una pe tema subventiilor la caldura, la Camera Deputatilor, saptamana trecuta, urmatoarea, pe educatie, “Nesansa învatamântului românesc. Guvernarea PNL si Cristian Adomnitei au dus Educatia în pragul dezastrului”, fiind anuntata pentru astazi. La randul lor, social-democratii au depus, ieri, doua motiunile simple, una pe tema agriculturii, la Senat, si cea de-a doua pe educatie, la Camera Deputatilor. Incercand evitarea suprapunerii acelorasi teme in motiuni diferite, democrat-liberalii sunt dispusi sa comaseze motiunile pe educatie ale tuturor partidelor, inclusiv cea a PSD, si sa le transforme într-o motiune de cenzura. Social-democratii sustin insa ca nu au primit nici un semn concret in acest sens de la PD-L. Mai mult, deputatii social-democrati au anuntat ca vor parasi sala de plen a Camerei Deputatilor, potrivit unor surse din interiorul formatiunii, citate de Mediafax, in momentul votului asupra motiunii simple a PD-L privind serviciul public de termoficare.
Tariceanu: Motiunile PSD si PD-L, populiste
Premierul Calin Popescu Tariceanu a criticat, ieri, motiunile anuntate împotriva Guvernului de PSD si PD-L. “Subiectele abordate în aceste motiuni nu sunt decât o reflectare a stilului
politicianist de comportare a acestor partide pe niste teme care nu au nici un suport real, nici un fel de motivatie reala. Numai daca stau si ma gândesc la textul motiunii de astazi, acesta se refera la probleme deja rezolvate de Executiv”, a spus Tariceanu. In replica, Diaconescu a declarat ca motiunile simple initiate de PSD ar fi fost demagogice, daca Guvernul si-ar fi însusit prevederile din celelalte motiuni simple, cum îl obliga legea.
Vacaroiu - 15, Tariceanu -peste 30
Din 2004, cabinetul condus de Calin Popescu Tariceanu pare sa fie cel mai contestat guvern in cei patru ani de mandat. Sub guvernarea lui Nicolae Vacaroiu, intre 1992 si 1996, au fost depuse opt motiuni simple, dintre care patru au fost adoptate, si sapte de cenzura. Intre 1996-2000, sub guvernarea lui Victor Ciorbea, Radu Vasile si a lui Mugur Isarescu, au fost depuse 19 de motiuni simple, toate respinse, si patru de cenzura, iar in timpul precedentului guvern, condus de Adrian Nastase, au fost inaintate 31 de motiuni simple, nici una adoptata, si doua de cenzura. Astfel, in ultima guvernare, daca ar fi sa cumulam si motiunile promise de PSD si PD-L, Cabinetul Tariceanu ar intruni 33 de motiuni simple si inca sapte de cenzura.
Patru motiuni simple, adoptate in ultimul mandat
Din cele 24 de motiuni simple impotriva Guvernului Tariceanu, patru dintre ele au fost adoptate de parlamentari. Este vorba de motiunea simpla a grupului parlamentar PSD din Camera Deputatilor, ”Patru milioane de lei
– subventie pentru fiecare hectar de teren arabil”, din 19.06.2007, cea a deputatilor PD-L, “Anulati taxa de prima inmatriculare”, din 11.02.2008, cea a grupurilor parlamentare ale PRM si PSD din Senat, “Minciuna - adevarul justitiei Macovei”, din 08.02.2007, si cea a grupului de senatori social-democrati si conservatori, “Stop degradarii nivelului de trai! Stop iresponsabilitatii din sectorul energetic!”, din 20.02.2008.