joi, 9 iulie 2009

Modificarea Constitutiei, pe masa Consiliului Legislativ

ristian Diaconescu, purtatorul de cuvant al PSD, a anuntat ca partidul sau a trimis, ieri, Consiliului Legislativ, propunerea de modificare a Constitutiei, semnata de 39 de senatori PSD si PC. Printre semnatari nu se regaseste si Ion Iliescu.
Potrivit lui Diaconescu, initiativa de modificare a Legii fundamentale vizeaza doua domenii: investirea CSM cu responsabilitati exclusive in numirea in functii de conducere a magistratilor, inclusiv a procurorilor-sefi (deci confiscarea atributiilor prezidentiale, sprijinind solutia adoptata saptamana trecuta in comisie de senatorii-juristi), si egalizarea regimului de imunitate a demnitarilor.
"Dorim sa eliminam disfunctiile care au generat atatea probleme si interpretari in societatea romaneasca", a declarat Diaconescu la finalul sedintei BPN. Imunitatea
parlamentara nu dispare total, dupa cum promitea Mircea Geoana. PSD solicita avizul Consiliului Legislativ pentru trei versiuni in privinta imunitatii. Avizul pentru urmarirea penala a demnitarilor sa fie dat de Curtea Constitutionala. O alta institutie care avizeaza ar putea fi CSM. A treia propunere se refera la crearea unei "comisii superioare de imunitate", condusa de presedintele CSM si alcatuita atat din parlamentari, cat si din judecatori.
Modificarea Constitutiei nu este vizata numai de PSD. Primul ministru Calin Popescu Tariceanu declara la sfarsitul lui august, la scoala de Vara a tinerilor liberali, ca trebuie sa aiba loc o "dezbatere serioasa" privind revizuirea Constitutiei, precizand ca Romania ar trebui sa aleaga intre republica parlamentara sau monarhie constitutionala. In replica, presedintele PD-L, Emil Boc, a propus organizarea unui referendum privind forma de guvernamant o data cu alegerile europarlamentare din 2009, democrat-liberalii optand pentru o republica de tip prezidential in care atributiile sefului statului sa fie consolidate.