luni, 20 iulie 2009

Verdasco aduce Spaniei a treia Salatiera de Argint

ernando Verdasco l-a invins pe Jose Acasuso, aducand al treilea punct Spaniei, care a castigat finala Cupei Davis in fata Argentinei.

Dupa primele doua zile, la Mar del Plata, in finala Cupei Davis, Spania conducea Argentina cu 2-1, chiar si fara Rafael Nadal, liderul mondial, ramas acasa din cauza unei tendinite la genunchiul drept. Punctele spaniolilor au fost aduse de Feliciano Lopez si de dublul Lopez/Verdasco, in timp ce unicul succes al gazdelor a fost obtinut de David Nalbandian.

Capitanul Spaniei, Emilio Sanchez-Vicario, a decis sa nu-l mai trimita astazi in teren pe David Ferrer, omul cu cel mai bun clasament din tabara ibericilor, care a avut o evolutie dezamagitoare vineri, in partida cu Nalbandian, ci pe Fernando Verdasco. Nici argentinienii nu au putut sa conteze pe omul lor numarul unu, Juan Martin del Potro, care s-a accidentat vineri, in disputa pierduta in fata lui Lopez, asa ca s-a apelat la serviciile
lui Jose Acasuso. Desi a mai jucat intr-o finala de Cupa Davis, acum doi ani, acest lucru nu l-a ajutat prea mult pe argentinian, care a cedat disputa cu Verdasco dupa cinci seturi, scor 3-6^7-6(3)^6-4^3-6^1-6.

Acasuso a parut afectat de miza partidei si nu s-a regasit deloc in primul
set, pe care l-a cedat cu 3-6, dupa 35 de minute. Avand un plus
de incredere dupa victoria obtinuta ieri la dublu, spaniolul a fost stapan pe situatie, desprinzandu-se de adversarul sau in game-ul al saselea.

Sud-americanul a inceput excelent mansa a doua, a condus cu 3-0, a ajuns in situatia de a servi si pentru set, dar ibericul a recuperat handicapul si a trimis mansa in tie-break, pe care l-a cedat cu 3-7, spre marea bucurie a celor aproximativ 11,000 de argentinieni prezenti in Estadio Islas Malvinas.

Tot Acasuso a fost cel care a intrat mai bine si-n setul al treilea, a condus cu 3-1, 4-2, dar iarasi nu a fost in stare sa-si conserve avantajul si a fost egalat. Din fericire pentru el, a avut puterea de a face un nou
break, in game-ul al noualea, la 4-4, si apoi a inchis actul pe serviciul sau, insa nu inainte de a rata doua mingi de set spre disperarea unei sali intregi.

Setul al patrulea a avut o desfasurare la fel ca a primului, Verdasco impunandu-se cu 6-3, dupa un break facut in jocul cu numarul sase. Acest set a durat 44 de minute, fiind mai lung decat primul cu noua minute.

Decisivul a fost de vis pentru iberic, care s-a impus cu 6-1, aducand astfel a treia Salatiera de Argint pentru Spania, dupa cele din 2000 si 2004, obtinute pe zgura de la Barcelona si Sevilla. Dintre jucatorii convocati pentru aceasta finala (David Ferrer, Fernando Verdasco, Feliciano Lopez si Marcel Granollers), doar Feliciano Lopez mai jucase o finala, in 2003, cand Spania a cedat la Melbourne, cu 1-3, in fata Australiei.

Argentina a pierdut a treia finala de Cupa Davis, dupa cele din 1981 si 2006, insa doar anul acesta a avut avantajul de a juca pe teren
propriu. Romania, India si Argentina sunt singurele echipe din lume care nu au castigat Cupa Davis, desi au jucat mai mult de o finala.