joi, 9 iulie 2009

Boc spune că Băsescu nu a găsit convingătoare argumentele PD-L pentru înţelegerea cu PRM

Conducerea PD-L s-a întâlnit luni cu preşedintele Băsescu pentru a-i explica înţelegerea din Senat cu PRM, dar şeful statului nu a apreciat ca fiind convingătoare argumentele democrat-liberalilor, a declarat marţi liderul PD-L Emil Boc.

"Am avut o explicaţie cu preşedintele Băsescu-conducerea centrală a PD-L-prin care am explicat argumentele care au stat la baza deciziei noastre. Nu le-a acceptat, dar sper că cel puţin a înţeles că a fost o decizie, pe fond, de bună credinţă, administrativă, fără nicio conotaţie politică, fără să existe niciun fel de protocol, niciun fel de înţelegere şi nimic altceva, pur şi simplu o decizie pur administrativă la nivelul liderilor din Senat cu privire la funcţiile care se împart la începutul fiecărei sesiuni", a declarat, marţi, preşedintele PD-L, Emil Boc, precizând că întrevederea cu şeful statului a avut loc luni.

Boc a spus că preşedintele Traian Băsescu nu a găsit argumentele democrat-liberalilor convingătoare, însă şi-a exprimat speranţa că şeful statului a înţeles că demersul de a ceda funcţia de vicepreşedinte al Senatului liderului PRM, Corneliu Vadim Tudor este lipsit de orice conotaţie politică. De altfel, liderul PD-L a ţinut să precizeze că întâlnirea cu Traian Băsescu a avut loc la solicitarea democrat-liberalilor.

"A fost o solicitare pe care noi am cerut-o, pentru o explicitare a acestui demers care nu are nicio legătură cu şeful statului. A fost o decizie pe care am luat-o la nivelul conducerii PD-L cu unicul scop dea debloca situaţia din Senat", a spus Boc, adăugând că era nevoie de o explicaţie în urma demersului exacerbat din mass-media.

"S-a demonstrat că nu am evaluat corect toate nuanţele şi impactul pe care l-ar fi avut în opinia publică,(..) văzând însă că instituţia prezidenţială este târâtă involuntar în acest subiect, am solicitat o explicaţie cu şeful statului", a mai arătat Boc.

Întrebat dacă în cadrul discuţiei cu preşedintele Traian Băsescu democrat-liberalii i-au cerut scuze acestuia, aşa cum sugerase Cezar Preda că ar fi indicat, Emil Boc a răspuns că relaţia dintre PD-L şi preşedinte nu se pune în termeni de scuze.

"Nu cred că relaţia dintre noi şi preşedinte se pune în termeni de scuze. Suntem oameni care ne cunoaştem în politică de foarte mulţi ani. Cred că discuţia sinceră este singura cale de a rezolva o problemă sau o explicaţie decentă, nu cred că milogeala publică reprezintă soluţia", a spus Boc.

PD-L a cedat săptămâna trecută postul de vicepeeşedinte al Senatului în favoarea PRM, primind la schimb o funcţie de secretar şi pe cea de preşedinte al Comisiei economice.

Cotidianul a relatat că înţelegerea prin care PD-L îi ceda preşedintelui PRM C.V.Tudor postul de vicepreşedinte al Senatului ar fi avut loc cu acceptul lui Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut însă că nu a avut niciun contact cu vreun lider politic, inclusiv de la PD-L, pe tema împărţirii de funcţii în Senat, şi a cerut partidelor să nu-l implice pe şeful statului "în campania electorală prematură care se conturează în aceste zile".

Pentru a pune capăt acţiunii de intoxicare a opiniei publice lansată astăzi, 2 septembrie, de membri ai unor partide politice, preşedintele României precizează că nu au existat niciun fel de contacte între domnia sa şi vreun lider politic sau vreun partid politic, inclusiv PD-L, pe tema alocării de funcţii în Senatul României", se arată într-un comunicatul al Administraţiei Prezidenţiale, remis marţi NewsIn.

De asemenea, Băsescu a făcut un apel la partidele politice "să nu încerce să îl implice pe şeful statului în campania electorală prematură care se conturează în aceste zile". Şeful statului recomandă partidelor politice să îşi axeze campania electorală pe confruntarea soluţiilor propuse pentru rezolvarea problemelor reale cu care se confruntă cetăţenii şi nu pe dezinformarea acestora.

Preşedintele Traian Băsescu a reafirmat vineri că nu are nicio legătură cu înţelegerea dintre PD-L şi PRM privind postul de vicepreşedinte al Senatului, acuzându-i pe cei care au lansat astfel de "denigrări" de anumite interese.

"Aş putea să răspund foarte dur aici" a declarat Băsescu, întrebat cum comentează informaţiile apărute în presa centrală, potrivit cărora acordul PD-L-PRM ar fi avut loc cu acceptul său. "O să rămân într-o zonă decentă, amintind că am dat un comunicat, imediat după ce a apărut acuzaţia, în care am spus că nu am avut nicio implicare în susţinerea pe care a primit-o Vadim în Senat şi reconfirm această afirmaţie, deşi văd că după un comunicat oficial, cei ori plătiţi ori cu interese de a continua denigrarea, susţin această legătură", a mai spus preşedintele.

"Nu am avut nicio legătură cu desemnarea lui Vadim în funcţia de vicepreşedinte, nicio consultare cu niciun partid, nici măcar cu PD-L. Nu mă ocup de lucruri mărunte legate de locuri prin Parlament. Preocuparile pentru lucruri mărunte are cine să le aibă în clasa politică, şi pentru minciună şi pentru lucruri mărunte. Eu mă ocup de lucrurile mari
în România, nu de mărunţişuri", a conchis şeful statului.