luni, 20 iulie 2009

Criza financiară ar putea afecta Cupa Mondială din Africa de Sud

IFA şi-a exprimat, astăzi, îngrijorarea asupra faptului că actuala situaţie economică mondială ar putea avea un impact negativ asupra numărului suporterilor care vor asista la Cupa Mondială din Africa de Sud, în 2010, scrie Reuters.

Horst Schmidt, consultantul FIFA în cadrul organizării viitoarei Cupe Mondiale, a spsu că promovarea intensă a turneului în următoarele luni este vitală pentru convingerea suporterilor să călătorască la turneul dintre 11 iunie şi 11 iulie 2010.

"Este o reală îngrijorare faptul că suporterii străini nu vor veni în numărul aşteptat", a spus Schmidt, organizatorul şef al Cupei Mondiale din Germania, din 2006 şi supravechetorul Cupei Mondiale din 2010. Africa de Sud estimează că 450.000 de vizitatori vor călători pentru turneul final din 2010, deşi cifrele anunţate de oficialii competiţiei variază între 300.000 şi 900.000 de turişti.

"Este foarte important să promovăm competiţia în următoarele luni. Sperăm că susţinătorii fotablului sunt încă dispuşi să călătorească. Este important ca aceştia să îşi urmeze echipele pe care le susţin şi să participe la eveniment", a spus Schmidt, în cadrul deschiderii convenţiei internaţionale de afaceri Soccerex.

Omologul sud african al lui Schmidt, Danny Jordaan, a spus că rezultatele bune în meciurile de calificare pentru echipe europene ca Anglia, Italia, Germania şi Olanda ar putea aduce un număr mare de vizitatori în Africa de Sud, în 2010.

"Acestea sunt echipele cu un bazin foarte mare de susţinători. Chiar dacă aceşti suporteri au mai puţini euro
sau lire starline în buzunar, ei vor beneficia cel mai mult datorită cursului de schimb", a spus Jordaan, adăugând că "Africa de Sud a devenit o destinaíe ieftină, însă principalul motiv al suporterilor de a face deplasarea pentru Cupa Mondială va fi evoluţia echipei pe care o susţin".

Jerome Valcke, secretarul general al FIFA, a declarat că dacă situaţia economică actuală s-ar fi întâmplat acum 18 luni, organizarea Cupei Mondiale ar fi fost pusă sub semnul întrebării. "Din fericire, majoritatea lucrărilor au fost finalizate. Însă se poate constata o creştere a a costurilor într-o perioadă foarte grea pentru Africa de Sud. FIFA face tot posibilul pentru a limita numărul cerinţelor faţă de statul african", a spus Valcke.